Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης! Έρχονται αντιμέτωποι με πτώματα!
Αρζουμανίδης Κωνσταντίνος «Το χρηματικό μπόνους που εξήγγειλε ο Υπουργός είναι μεγάλο ψέμα»
Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες από τους συνοριοφύλακες που αποσπάστηκαν εν μία νυκτί ύστερα από την άδικη απόφαση που έλαβε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΦΥ Αρζουμανίδης Κωνσταντίνος «Ήταν πολύ δύσκολο το γεγονός ότι μέσα σε 2 μέρες έπρεπε να αφήσεις την
οικογένειά σου, να τακτοποιήσεις όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, τα παιδιά, τα προβλήματα και να έρθεις σε έναν άλλο νομό 500 χιλιόμετρα μακριά. Σε συζήτηση που είχα με τους άλλους συναδέλφους κατάλαβα πως ο καθένας αντιμετωπίζει προβλήματα στο σπίτι του. Αν υποθέταμε βέβαια πως ήταν άριστες οι συνθήκες, με την σκέψη και μόνο ότι είμαστε μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους που πιθανόν μας χρειάζονται, η κατάσταση θα παρέμενε εξαιρετικά δύσκολη. Η μεγαλύτερη μας σκέψη είναι οι οικογένειες μας, και στη συνέχεια ακολουθούν οι συνθήκες διαμονής και εργασίας».
Η απόφαση λοιπόν έπιασε εξ απήνης τους συνοριοφύλακες της Καστοριάς, ωστόσο υλοποιήθηκε εν τάχει και τα εξιλαστήρια θύματα ήταν οι οικογένειες των ανθρώπων που απέμειναν πίσω. Οι αστυνομικοί δεν είναι απλά ένα νούμερο σε μια διαταγή. Είναι σαφές πως είναι άνθρωποι, όχι μόνο εργαζόμενοι αλλά και οικογενειάρχες, μέλη της τοπικής κοινωνίας. Δεν άφησαν πίσω τους απλά διαλυμένες Υπηρεσίες και άδειους τοίχους, άφησαν πίσω τις ζωές τους , τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με τον κύριο Αρζουμανίδη «Οι οικογένειες πρέπει να κάνουν υπομονή. Είναι γεγονός πως πρόκειται για μία άδικη διαταγή, αφού έχουν εξαιρεθεί κάποιες κατηγορίες προσωπικού της αστυνομίας, που θα μπορούσαν άνετα να έρθουν, δηλαδή κάποιοι νεαροί ανύπαντροι χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις που πιθανόν να το ήθελαν κιόλας. Τραγελαφικές και απίστευτες καταστάσεις επικρατούν, αφού στην παρούσα φάση στον Έβρο είναι μητέρες με μικρά παιδιά, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, συνάδελφοι με διάφορα προβλήματα υγείας, αφού υπάκουσαν σε μία διαταγή τραγική και πέρα για πέρα άδικη».
Ωστόσο η κυβέρνηση ήταν καθησυχαστική πως τόσο οι υπηρεσιακές συνθήκες όσο και οι συνθήκες διαβίωσης θα ήταν εξαιρετικές. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά διαψεύστηκε πανηγυρικά κυρίως ως προς το δεύτερο κομμάτι. Οι ίδιοι οι αποσπασμένοι συνοριοφύλακες καταγγέλλουν την απαράδεκτη διοικητική μέριμνα και τις «τριτοκοσμικές «συνθήκες παραμονής. Όπως αναφέρει ο κύριος Αρζουμανίδης «Οι συνθήκες από άποψη υπηρεσιακή ήταν οι αναμενόμενες, οι οποίες δεν ήταν άγνωστες σε εμάς, αφού έχουμε δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες στα Ελληνοαλβανικά. Οπότε δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα επώδυνο και δύσκολο. Από άποψη υπηρεσιακή τα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η διαταγή βγήκε ξαφνικά και δεν ήταν προετοιμασμένες οι υπηρεσίες στον Έβρο, για να δεχτούν τόσο μεγάλο όγκο συνοριακών φυλάκων. Από άποψης διαβίωσης των συναδέλφων υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σκεφτείτε ότι μέσα σε δύο μέρες έπρεπε να βρεθούν ξενοδοχεία. Επιπλέον οι αποστάσεις που διανύουμε είναι μεγάλες. Οι συνθήκες είναι άσχημες , τραγική η κατάσταση και με την σίτιση και με τη διαμονή και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στις υπηρεσίες δεν εκτελούμε το οχτάωρο που προβλέπεται, αν αναλογιστούμε βέβαια και τις μετακινήσεις. Δυστυχώς η καθημερινή μας υπηρεσία είναι το λιγότερο 12 ώρες και μερικές φορές αγγίζει και τις 14ώρες»
Η κυβέρνηση λοιπόν προχωρώντας ακάθεκτη στο ολοκαύτωμα των αποσπάσεων των συνοριακών στον Έβρο ώθησε τους συνοριοφύλακες να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί. Ωστόσο το ευτυχές είναι πως εκτός από τις πολλές ώρες εργασίας, η άσκηση των καθηκόντων τους δεν είναι εξαιρετικά απαιτητική όπως δηλώνει ο κύριος Αρζουμανίδης «Για εμάς δεν είναι πιο απαιτητικό σε σχέση με αυτό που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο, είμαστε συνηθισμένοι ειδικά στην Καστοριά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι δεδομένο πως έχουμε ορεινό όγκο που έχει περισσότερες απαιτήσεις. Οι υπηρεσιακές συνθήκες δεν έχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις όσες υπήρχαν στην Καστοριά. Πριν μία διετία τριετία είχαν περισσότερα περιστατικά από αυτά που βρίσκουμε εμείς. Εμάς είναι μικρή η οριογραμμή, εδώ στην οριογραμμή του Έβρου είναι 7 τμήματα που δραστηριοποιούνται και αυτό που αναλογεί στο κάθε τμήμα δεν είναι μεγαλύτερο, από αυτό που είχαμε στην Καστοριά τα προηγούμενα χρόνια».
Άρα θετική απόληξη των παραπάνω είναι πως ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει για τις ζωές τους αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΦΥ «Ο κίνδυνος για τη ζωή δεν είναι πιο έντονος, είναι πιο μικρός θα έλεγα, γιατί εδώ πέρα οι περισσότεροι είναι απλοί λαθρομετανάστες άοπλοι, και δεν είναι οι εγκληματίες που αντιμετωπίζαμε στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Δεν υπήρξαν ποτέ σοβαρά περιστατικά εδώ πέρα ,πλην όλα τα χρόνια δύο περιπτώσεων που ήταν διακινητές οπλισμένοι με καραμπίνες. Δεν υπάρχουν τα καλάζνικοφ, οι χειροβομβίδες ή τα ναρκωτικά που είχαμε εμείς».
Ο μόνος κίνδυνος που ενδεχομένως να καραδοκεί σύμφωνα με τον κύριο Αρζουμανίδη είναι όπως αναφέρει «Ο κίνδυνος να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτούς που μεταφέρουν λαθρομετανάστες αλλά όχι σε ένοπλη σύγκρουση, ένοπλη σύγκρουση έχουμε συνήθως σε αυτούς που μεταφέρουν ναρκωτικά. Συνήθως επειδή είναι μεγάλες δυνάμεις συνοριοφυλάκων στην περιοχή οι λαθροδιακινητές δεν περνούν στο ελληνικό έδαφος. Μένουν στο τούρκικο έδαφος τους βάζουν σε βάρκες και στους αφήνουν να διασχίσουν μόνοι τους το ποτάμι, για να περάσουν στην Ελλάδα».
Ανύπαρκτη η αρωγή της Φρόντεξ!
Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει πέρα από την αποδυνάμωση της αστυνόμευσης στην περιοχή και το οποίο τίθεται είναι ο ρόλος και το έργο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη μετανάστευση Φρόντεξ, καθώς επί ενάμισι χρόνο γίνεται απλή καταγραφή των λαθρομεταναστών που περνούν τα σύνορα και στη συνέχεια συνοδεία στο εσωτερικό της χώρας, σε κάποιο από τα δεκάδες κρατητήρια, καθώς τα Κέντρα Φύλαξης ακόμη μένουν στα χαρτιά. Όσο για τον ρόλο της καταγραφής είναι εάν οι ίδιοι άνθρωποι εντοπιστούν στο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απελαθούν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα έχει καταγραφεί ως η πρώτη είσοδός τους, και με το πρόβλημα αντί να λύνεται να διογκώνεται. Όπως διαβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΦΥ «Η συνεργασία με την Φρόντεξ είναι ανύπαρκτη. Το έργο που επιτελεί η Φρόντεξ δεν είναι η αποτροπή, αλλά ο έλεγχος της καταγραφής, έτσι ώστε αν ένας λαθρομετανάστης συλληφθεί στην Γερμανία ή στην Ολλανδία να γνωρίζουν ότι έχει καταφύγει από την Ελλάδα και να τον στείλουν πίσω. Η ιστορία της Φρόντεξ είναι διαφορετική από αυτή όπως την έχουν προβάλλει, δεν έχει σχεδόν καμία συνδρομή στο έργο μας. Ουσιαστικά είναι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δηλαδή γίνεται η καταγραφή των λαθρομεταναστών, έτσι ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Δυστυχώς λοιπόν η συμβολή της Φρόντεξ είναι πενιχρή έως και ανύπαρκτη. Το γεγονός αυτό δεν πτοεί τους συνοριοφύλακες μας, αφού έχουν μάθει στο δύσκολο στίβο της ζωής να τραβούν «κουπί» μόνοι τους. Όπως υπογραμμίζει και ο κύριος Αρζουμανίδης «Δεν συμβάλλουν σε τίποτα δεν έχουν καμία συμμετοχή, μόνοι μας ενεργούμε με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα τμήματα που ανήκουν. Γνωρίζαμε από πριν ότι δεν επιτελούν κανένα έργο και δεν μας ενδιαφέρει ,αφού μόνοι μας κάνουμε την δουλειά. Όπως και πριν έρθουμε εμείς στον Έβρο, οι συνάδελφοι έκαναν την δουλειά και η Φρόντεξ ήταν απλά για την τήρηση της συνθήκης του Δουβλίνο 2».
Αποτροπιαστικές οι εικόνες σε λίγο θα συλλέγουν και πτώματα!
Οι συνοριοφύλακες της Καστοριάς μη αρνούμενοι να εκπληρώσουν την αποστολή τους, με τις συνθήκες διαμονής και σίτισης στον Έβρο να είναι απαράδεκτες, έρχονται επίσης αντιμέτωποι και με αποτροπιαστικές σκηνές. Όπως αναφέρει ο κύριος Αρζουμανίδης «Τις προηγούμενες μέρες βρήκαμε πτώματα λαθρομεταναστών στο ποτάμι. Σε δύο διαφορετικές περιοχές από ένα πτώμα. Προφανώς ήταν κάποιοι που επιχείρησαν να περάσουν και δεν τα κατάφεραν. Βέβαια είναι πολύ πιθανόν τα πτώματα να είναι και από πολλές μέρες και από ένα μήνα. Το θέαμα ήταν άσχημο» .
Τα μέτωπα λοιπόν που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνοριοφύλακες είναι πολλαπλά. Η περισυλλογή πτωμάτων ήταν αυτό που θα έλειπε να τους ζητηθεί, για να αποτελέσει το αποκορύφωμα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν. Σύμφωνα με τον κύριο Αρζουμανίδη «Με τη θέα των πτωμάτων ειδοποιήσαμε τους υπεύθυνους. Για οποιοδήποτε περιστατικό, λειτουργεί ο κάθε τομέας με κάποιους αξιωματικούς, οι οποίοι φροντίζουν για τέτοια θέματα. Συνεπώς προσήλθαν συνοριοφύλακες από τον Έβρο και έκαναν την περισυλλογή».
Δυστυχώς όμως και το να αντικρίσει κανείς πτώματα είναι μέρος της σκληρής πραγματικότητας αλλά και των εκπλήξεων που επιφυλάσσει το δύσκολο επάγγελμα του συνοριοφύλακα. Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΦΥ « Όταν κάποιος έχει αφήσει τα πάντα πίσω του και θέλει μία καινούργια ζωή προσπαθεί να αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους. Δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως είναι αποφασισμένος να βουτήξει σε ένα ποτάμι που προκαλεί δέος εξαιτίας του πλάτους του, για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».
Τα χρήματα είναι πενιχρά. Ασύστολο ψεύδος η επιπλέον χρηματική αμοιβή!
Για απαράδεκτο τρόπο αντιμετώπισης των ένστολων, οι οποίοι κλήθηκαν χωρίς προειδοποίηση και δεύτερη σκέψη να μετακινηθούν στον Έβρο, χωρίς να λάβουν το μπόνους των 800 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και διαμονής , έκανε λόγο ο κύριος Αρζουμανίδης τονίζοντας πως «Είναι παραπληροφόρηση ότι υπάρχουν επιπλέον χρήματα. Ο Υπουργός που κάνει λόγο για bonus είναι η αποζημίωση που προβλέπεται για τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι κάθε αστυνομικό που φεύγει από τον Νομό του. Αυτά ήταν προκαθορισμένα, τα γνωρίζαμε δεν υπάρχουν bonus, αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα που είπε ο Υπουργός. Η προκαταβολή που παίρναμε πριν ξεκινήσουμε ήταν 500 ευρώ και όταν γινόταν η εκκαθάριση, και μετά από λίγους μήνες γίνονταν τα υπομνήματα , αυτά που τελικά δικαιούμασταν ήταν 880 συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μετακίνησης. Τα υπόλοιπα 380 ευρώ τα παίρναμε κάποιους μήνες μετά, τώρα τα πήραμε προκαταβολικά για τον έναν μήνα από τους δύο. Για το δεύτερο μήνα δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε και πότε. Το θέμα είναι να μη τα χάσουμε και κυρίως να μας καταβληθούν όσο καιρό είμαστε εδώ και όχι 6 μήνες μετά, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες».
Η ένταση λοιπόν συνεχίζεται αμείωτη, με τους συνοριακούς να τονίζουν ότι δεν είναι εφικτό να επιβιώσουν σε έναν ξένο τόπο με το πενιχρό πόσο των 880 ευρώ. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΦΥ «Τα 880 ευρώ το μήνα δεν επαρκούν για να ζήσει κάποιος σε έναν ξένο Νομό. Η σίτιση δεν είναι εξασφαλισμένη αφού δουλεύουμε 12 και 14 ώρες και όταν για παράδειγμα είναι να δουλέψεις μεσημέρι, θα ξεκινήσεις στις 12 το μεσημέρι και θα γυρίσεις 2 το βράδυ. Τι θα βρούμε μεσημεριανό ή βραδινό στο ξενοδοχείο; Συνεπώς θα πρέπει να φάμε έξω και για μεσημέρι και για βράδυ. Επιπρόσθετα όταν δουλεύεις πρωί και σχολάς στις 17:00 ή στις 18:00 θα πρέπει να φας δύο φορές. Η σίτιση είναι κάτι πολύ σχετικό. Περισσότερες από τις μισές φορές δεν τρώμε αυτά που μας παρέχει η υπηρεσία, και είμαστε αναγκασμένοι να τρώμε από τα χρήματα του μισθού μας».
Επιπλέον από τα χρήματα του μισθού τους θα πρέπει να στείλουν ένα χρηματικό ποσό στις οικογένειες που έμειναν πίσω και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες οικογενειακές υποχρεώσεις. Όπως θέλησε να εξάρει ο κύριος Αρζουμανίδης «Να σημειωθεί πως και οι οικογένειες μας και τα σπίτια μας χρειάζονται χρήματα για αν επιβιώσουν. Επιπλέον ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα είναι τα κουνούπια που υπάρχουν στο ποτάμι. Είναι απίστευτο ότι ξοδεύουμε χρήματα σε διάφορες αλοιφές, σπρέι, και ειδικά καπέλα για να προστατευτούμε από τα σμήνη των κουνουπιών. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το πρόβλημα θα ήταν τόσο μεγάλο».
Δυστυχώς η φυσική και πολιτική ηγεσία δεν συνέδραμε ουσιαστικά για να αναιρεθεί αυτή η εξοντωτική διαταγή και τη δεδομένη στιγμή οι συνοριοφύλακες επωμίζονται τις επαχθείς συνέπειες . Με την ρήση πως είναι άνθρωποι και όχι αναλώσιμα υλικά ο κύριος Αρζουμανίδης εξάρει πως «Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε νωρίτερα υπάρχει δέσμευση να αντικατασταθούμε από ειδικούς φρουρούς και αστυφύλακες από την Νότια Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε ακριβώς δύο μήνες».
Σε άθλια κατάσταση και η αστυνόμευση στην Καστοριά. Τα κρούσματα αυξήθηκαν δραματικά!
Είναι λυπηρό το γεγονός πως μέσα σε μια νύχτα αποφασίστηκε να μηδενιστεί η αστυνόμευση του νομού σε θέματα λαθρομετανάστευσης, να ελαχιστοποιηθεί η γενική αστυνόμευση, να αφεθεί ένας νομός στη μοίρα των όποιων εγκληματικών στοιχείων. Το δυσάρεστο επιπλέον είναι πως τα αστυνομικά δελτία τύπου των τελευταίων 5 ημερών να δείχνουν τους δείκτες εγκληματικότητας στα ύψη. Σύμφωνα με τον κύριο Αρζουμανίδη «Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Καστοριά δεν είναι ασφαλής, αφού είναι λίγοι οι συνάδελφοι που έχουν απομείνει στις υπηρεσίες. Για να υπάρχει αστυνόμευση στην Καστοριά έχουν ξεζουμιστεί οι συνάδελφοι. Δουλεύουν ωράρια, τα οποία είναι απίστευτα. Δεν μπορεί να υπάρξει η κατάλληλη προστασία γιατί δεν αρκούν. Τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί πάμπολλα περιστατικά, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σημειώθηκαν κλοπές στην Παναγία Μαυριώτισσα και στον Άγιο Νικάνορα, έντονη λαθροϋλοτομία από Αλβανούς στη μεθόριο, καθώς συλλήψεις τριών γυναικών από την Μολδαβία που ήρθαν μέσω Αλβανίας. Περιστατικά που διαδραματίστηκαν μέσα σε μία βδομάδα που λείπουμε, ενώ παλαιότερα συνέβαιναν σπανιότατα».