Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιούνται γεωργικές προειδοποιήσεις που αφορούν τις μηλιές και τις αχλαδιές.
Έχουμε τις πρώτες συλλήψεις ενηλίκων εντόμων σχετικά με την Καρπόκαψα.
Συνιστάται να γίνει ψεκασμός :
– Από 20 – 23 με ΦΕΝΟΞΥΚΑΡΜΠ (INSEGAR) ή
– Από 21 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου με ΧΛΩΡΑΝΤΡΑΝΙΛΙΠΡΟΛ ( σκεύασμα CORAGEN) ή
– Από την παραλαβή του δελτίου μέχρι 2 Ιουνίου με ρυθμιστές (ΤΕΜΠΟΥΦΕΝΟΖΑΪΝΤ, ΝΤΙΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ, ΜΕΘΟΞΥΦΕΝΟΖΑΪΝΤ) ή
– Από 2 – 5 Ιουνίου με κλασσικά εντομοκτόνα όπως ΦΟΣΜΕΤ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ ΜΕΘΥΛ, ΣΠΙΝΟΖΑΝΤ, ΙΝΤΟΞΑΚΑΡΜΠ, Τ-ΦΛΟΥΒΑΛΙΝΕΪΤ, κ.α.
Η επέμβαση να επαναληφθεί μετά 2- 3 βδομάδες, ανάλογα με το αγροχημικό.
– Οι ρυθμιστές να προτιμηθούν αν είχαμε ζημιές και από νάρκες.
– Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 2 – 5 Ιουνίου ιολογικά εντομοκτόνα CpGV, τα οποία είναι ιδιαίτερα συμβατά με την ολοκληρωμένη διαχείριση (3 εφαρμογές ανά δεκαήμερο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.
Όσον αφορά το Φουζικλάδι, Συνιστάται η προστασία του καρπιδίου με θεραπευτικά – προστατευτικά μυκητοκτόνα ειδικά όπου σημειώθηκαν αρχικές προσβολές. Κατάλληλα αγροχημικά: ΖΙΡΑΜ, ΘΙΡΑΜ, ΜΠΙΤΕΤΡΑΝΟΛ, ΜΠΟΣΚΑΛΙΝΤ+ΠΥΡΑΚΛΟΣΤΡΟΜΠΙΝ, ΣΥΠΡΟΚΟΝΑΖΟΛ, ΝΤΙΦΕΝΟΚΟΝΑΖΟΛ, ΚΑΠΤΑΝ, ΝΤΙΘΙΑΝΟΝ, ΠΥΡΑΚΛΟΣΤΡΟΜΠΙΝ+ΝΤΙΘΙΑΝΟΝ, ΝΤΟΝΤΙΝ, κ.α.
Επίσης, με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να έχουμε προσβολές και απόωίδιο. Να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με το Φουζικλάδι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Αγροχημικά να Χρησιμοποιούνται Πάντοτε σύμφωνα με την Ετικέτα και τις οδηγίες του Γεωπόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, 1ος όροφος, κ.κ.Πετρίδης Παναγιώτης,Παναγιωτίδης Αλέξανδρος τηλ. 24673 50348 & 24673 50339.