Τέσσερις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για χρήση μεταλλαγμένων κατονομάζει η ΜΚΟ Greenpeace.
Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τη Greenpeace αναφέρουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους ή στις ιστοσελίδες τους ότι…δεν γίνεται χρήση μεταλλαγμένων.
Αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Greenpeace αναφέρονται τα εξής:
“Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρίες γαλακτοκομικών. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace.
Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, μάθε πως το κόστος εισαγωγής σόγιας είναι 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόση από αυτήν είναι μεταλλαγμένη και πού καταλήγει.
Γαλακτοβιομηχανία όπου ανήκουν τα δείγματα -Παρουσία μεταλλαγμένων – Ποσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑ -Θετικό έως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣ -Θετικό έως 85%
ΜΕΒΓΑΛ -Θετικό έως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ -Θετικό έως 45%
Απαιτούμε από όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Πληρώνουμε για να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα χωρίς να το ξέρουμε, ούτε να το θέλουμε!
«Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή».
Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα. Πρέπει να σεβαστούν εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα, και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση”.
Αναμένεται οι απάντηση των κατονομαζόμενων εταιρειών στις αιτιάσεις της Greenpeace.
Tι απαντούν οι εταιρείες στη Greenpeace για τη χρήση μεταλλαγμένων
Στο δημοσίευμα της Greenpeace που αφορά στη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες απάντησαν οι θιγόμενες εταιρείες
Αναλυτικά, οι εταιρείες απαντούν τα εξής:
—ΔΕΛΤΑ
«Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε η Greenpeace ισχυριζόμενη ότι προϊόντα της ΔΕΛΤΑ προέρχονται από αγελάδες που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, η ΔΕΛΤΑ δηλώνει υπεύθυνα τα εξής:
Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει επί σειρά ετών Πρότυπο Σύστημα Ελέγχου των ζωοτροφών, πιστοποιημένο από την SGS, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται.
Η ΔΕΛΤΑ και οι κτηνοτρόφοι της έχουν κοινό στόχο να προσφέρουν στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με την τήρηση όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ αποτελεί η δέσμευση του κτηνοτρόφου ότι δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και ότι ανταπεξέρχεται στις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζονται από την Εταιρεία.
Τέλος, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών, η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που διεξάγει συνεχείς ελέγχους και στο αναγνωρισμένο επιστημονικά Πρότυπο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που διαθέτει.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, έγκυρο και διαφανές, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Πρωταρχικό μας μέλημα, που διέπει κάθε μας δράση, είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, δέσμευση που τηρούμε επί σειρά ετών».
—ΜΕΒΓΑΛ
«Αναφορικά με την ανάρτηση της ιστοσελίδας της Greenpeace, ότι το γάλα που χρησιμοποιεί η ΜΕΒΓΑΛ παράγεται από αγελάδες που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα εξής:
Η ΜΕΒΓΑΛ, πλήρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και τη χρήση μη-μεταλλαγμένων πρώτων υλών, εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια Σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με το Πρότυπο «The Technical Standard of BRC and IDF for the supply of Identity Preserved Non-Genetically Modified Food Ingredients and Product» για την προμήθεια γάλακτος από ανεξάρτητες φάρμες που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.
Το συγκεκριμένο Σύστημα υλοποιείται και επαληθεύεται με καθημερινή διαχείριση ζωοτροφών σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας γάλακτος (στάβλο) και με εκατοντάδες αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο από το ΕΣΥΔ. Η παραπάνω τεκμηρίωση γνωστοποιείται και στην Greenpeace, όπως αποδεικνύεται και με την επίτευξη της μέγιστης βαθμολογίας (10) στον κατάλογο της οργάνωσης που αφορά το παστεριωμένο γάλα.
Η ΜΕΒΓΑΛ, πιστή στις αξίες της και στην Πολιτική Ποιότητας που εφαρμόζει, δεσμεύεται στον καταναλωτή ότι πράττει το μέγιστο των ενεργειών που απαιτούνται για τη διασφάλιση ότι το γάλα και τα παραγόμενα από αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από εγκαταστάσεις στις οποίες οι αγελάδες εκτρέφονται με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές».
—ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ
«Αγαπητέ καταναλωτή,
η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ στο πλαίσιο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, μένοντας πιστή στις αρχές της για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, έχει καθιερώσει και εφαρμόζει ήδη από το 2010 ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, με πεδίο εφαρμογής «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» , το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τον κανονισμό – QMSCERT F-2109, παρότι αυτό δεν απαιτείται από την Ελληνική Νομοθεσία.
Στα πλαίσια του ως άνω προτύπου διενεργούμε πλήθος εργαστηριακών αναλύσεων, ώστε να διασφαλίσουμε στο έπακρο την αποφυγή χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών στην ζώνη γάλακτος μας.
Από το 1999 καλλιεργούμε 3.500 στρέμματα με ελληνικούς πιστοποιημένους σπόρους (κτηνοτροφικό κουκί, αγριοαγκινάρα κ.τ.λ ) για την παραγωγή ζωοτροφών για την εκτροφή των ζώων της ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ και των συμβεβλημένων παραγωγών μας. Είμαστε πάντα ‘ξεκάθαροι’ ότι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρεκκλίνουμε από αυτόν.
Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ανοίγει καθημερινά τις πόρτες της σε εκατοντάδες επισκέπτες, προκειμένου να γνωρίσουν και να μυηθούν τον δρόμο του γάλακτος, όπως εμείς τον φανταστήκαμε και στη συνέχεια με πείσμα και διάθεση τον ακολουθούμε μέχρι και σήμερα.
Στο δρόμο του γάλακτος για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, τα οποία μόνο με άριστη πρώτη ύλη μπορούν να δημιουργηθούν. Οι άνθρωποι μας πάντα από καρδιάς διαθέσιμοι για όλους εσάς, ώστε να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων».
Αναμένεται η ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας “Όλυμπος”.
—Τι λέει η Greenpeace
Σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσής της η Greenpeace ενημέρωσε πως και οι τέσσερις εταιρείες (ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ) επικοινώνησαν με την ΜΚΟ.
Όπως αναφέρει η Greenpeace «μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες δεν δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε άμεσα βήματα εξασφάλισης καθαρών ζωοτροφών. Γι΄αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα».
econews.gr