Επικίνδυνες οι κονσέρβες – περιέχουν δισφαινόλη Α - OlaDeka

Επικίνδυνες οι κονσέρβες – περιέχουν δισφαινόλη Α

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι κονσέρβες τροφίμων και πλαστικά μπουκάλια με αναψυκτικά περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται δισφαινόλη Α και η η οποία συνδέεται με τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα σεξουαλικά προβλήματα. Η ανησυχητική μελέτη έγινε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάποιες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν 1.000 φορές παραπάνω δισφαινόλη Α σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα…

Μεγάλη αύξηση δισφαινόλης Α από τις κονσέρβες

Στη μελέτη των Αμερικανών έλαβαν μέρος 75 ενήλικες οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Οι ερευνητές ζήτησαν από την πρώτη ομάδα να καταναλώνει σούπα σε κονσέρβα για ένα διάστημα πέντε ημερών και από τη δεύτερη ομάδα ζήτησαν να καταναλώνει σούπα από φρέσκα υλικά. Στο τέλος του πενθήμερου, οι συμμετέχοντες έκαναν δύο μέρες διάλειμμα και στη συνέχεια ακολούθησαν το αντίθετο διατροφικό μοτίβο. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν ότι η κατανάλωση μιας κονσέρβας σούπας την ημέρα για συνολικά πέντε μέρες ήταν αρκετή να αυξήσει κατά 1.221% τη δισφαινόλη Α στα ούρα. «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι η κατανάλωση ποτών που εμφιαλώνονται σε σκληρά πλαστικά μπουκάλια αυξάνει τη δισφαινόλη Α στον οργανισμό μας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Τζένι Κάρουαιλ. «Η νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι και τα τρόφιμα σε κονσέρβες ενδεχομένως να εντείνουν τον προβληματισμό μας, δεδομένης της ευρείας κατανάλωσής τους».
Η δισφαινόλη Α σε γνωστά προϊόντα

Την ίδια ώρα, μια ανεξάρτητη μελέτη της αμερικανικής υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) έδειξε ότι 37 από 62 γνωστά προϊόντα που εξετάστηκαν και βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, εμπεριέχουν δισφαινόλη Α.

Αν και τα επίπεδα της δισφαινόλης Α δεν φάνηκε να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, οι επιστήμονες εμφανίζονται εμφανώς προβληματισμένοι καθώς δεν γνωρίζουν αν μικρότερες δόσεις της δισφαινόλης Α από αυτές που θεωρούνται σήμερα ασφαλείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό κονσερβών και σκληρών πλαστικών δοχείων, συνδέεται με την ανδρική υπογονιμότητα, με συναισθηματικά προβλήματα σε κορίτσια και με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.
olagiatingunaika.blogspot.com

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria