της Ηρώς Κουνάδη
«Συγγραφέας δεν γίνεσαι. Γεννιέσαι». Αυτή ήταν η αποστομωτική απάντηση σύσσωμης της συντακτικής ομάδας όταν το θέμα που διαβάζετε τώρα ήταν ακόμη μια ιδέα στο τραπέζι της μηνιαίας σύσκεψης. Προφανώς. Έστω, όμως, ότι έχεις γεννηθεί συγγραφέας, έχεις γράψει το ωραίο σου βιβλίο και το βλέπεις να σε κοιτάζει από την οθόνη του υπολογιστή σου. Το θέμα μας είναι τι κάνεις μετά. Πώς αλλιώς να το πούμε; Πώς… εκδίδεσαι, άπαξ και γεννηθείς συγγραφέας;
Ζητήσαμε από τηνblogger Μάγισσα Κίρκη (της οποίας το πρώτο βιβλίο, Παρ’ τα Μωρή Άνεργη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Falimento Books) και τον εκδότη Αλέξη Παπαζήση, των ομώνυμων εκδόσεων, να μας εξηγήσουν την διαδικασία βήμα προς βήμα.
«Κατ’ αρχήν, στέλνεις το βιβλίο σε μερικούς εκδοτικούς οίκους. Η ομάδα των επιμελητών τους το διαβάζει και, αν το βρει ενδιαφέρον, σου κάνουν μία πρόταση» εξηγεί ο κ. Παπαζήσης. «Συνήθως, αν μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, η πρόταση θα είναι να καλύψεις το κόστος έκδοσης ο ίδιος. Το κόστος αυτό για ένα βιβλίο 350 σελίδων, που θα κυκλοφορήσει σε χίλια αντίτυπα στην πρώτη έκδοση, είναι περί τα 2.000 ευρώ. Μπορεί, βέβαια, αν δουν στο βιβλίο μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, να καλύψει ο εκδοτικός οίκος όλα τα έξοδα. Σπάνιο για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, μπορεί όμως να συμβεί».
Η Μάγισσα Κίρκη, για τους φίλους Κυριακή, 31 ετών, ήταν μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις. Το ήδη επιτυχημένο blog της αποτέλεσε την βάση του βιβλίου, το οποίο όμως περιέχει και κείμενα που δεν είχαν ποτέ δημοσιευτεί στο blog. «Οι εκδόσεις ΚΨΜ είχαν μόλις δημιουργήσει την Falimento Books, και έψαχναν bloggers για να κάνουν με τα βιβλία τους ένα νέο άνοιγμα στην αγορά» εξηγεί. «Εμένα με πρότεινε η φίλη μου, Σοφία Κολοτούρου, συγγραφέας του «Κουφός είσαι ρε, δεν ακούς;», κάναμε μια πρώτη συνάντηση στην οποία συζητήσαμε πολλά για το θέμα του βιβλίου και τίποτα για τα λεφτά και ξεκίνησα να γράφω. Ήταν Σεπτέμβριος, και το βιβλίο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, μετά από πολλά τσιγάρα και πολλά ξενύχτια» θυμάται.
Λεφτά πότε θα βγάλω;
«Στην δεύτερη έκδοση» απαντά χαμογελώντας ο κ. Παπαζήσης. «Το ποσοστό που παίρνει συνήθως ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας από την πρώτη έκδοση κυμαίνεται στο 7-10% επί των πωλήσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν για παράδειγμα το βιβλίο σας κοστίζει 15€, ο εκδοτικός οίκος το πουλά χονδρική στα βιβλιοπωλεία 7,5€ κι εσείς παίρνετε το 7% αυτών των 7,5€ όπως μας εξηγεί η Κυριακή.
«Ούτως ή άλλως, η πρώτη έκδοση δεν αποφέρει ποτέ ιδιαίτερα έσοδα. Τα περισσότερα αντίτυπα στέλνονται δωρεάν σε δημοσιογράφους και βιβλιοκριτικούς, προκειμένου να προωθηθεί σωστά το βιβλίο, οπότε στην πραγματικότητα η πρώτη έκδοση σπάνια βγάζει τα έξοδά της» λέει ο κ. Παπαζήσης. «Όταν αυτή εξαντληθεί, και αν έχει πάει σχετικά καλά, ο εκδοτικός οίκος θα σου προτείνει την δεύτερη έκδοση. Αυτή γίνεται πάντα με δικά τους έξοδα –ούτως ή άλλως η πρώτη έκδοση είναι που έχει το μεγάλο κόστος– και το ποσοστό του συγγραφέα είναι μεγαλύτερο: τουλάχιστον ένα 20-25% επί των πωλήσεων» προσθέτει.
«Όταν ολοκληρώθηκε το βιβλίο, υπέγραψα ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τις Εκδόσεις Falimento Books, που έλεγε πως για τα πρώτα τετρακόσια βιβλία δεν παίρνω τίποτα, ενώ από τα επόμενα που θα πουληθούν δικαιούμαι ένα 12% επί των εισπράξεων» λέει η Κυριακή. «Είχα και την επιλογή να πληρωθώ σε βιβλία, να πάρω δηλαδή συνολικά διακόσια αντίτυπα του βιβλίου, τα οποία εν συνεχεία μπορώ να πουλήσω μόνη μου. Τελικά αυτό έκανα. Ούτως ή άλλως δεν ξεκίνησα να γράφω με σκοπό να βγάλω χρήματα. Δεν πήρα και κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, αφού δεν κάλυψα εγώ τα έξοδα της έκδοσης, οπότε απλά ευχαριστήθηκα την διαδικασία.
in2life.gr