Ο αναλυτικός λογαριασμός των νέων μέτρων - OlaDeka

Ο αναλυτικός λογαριασμός των νέων μέτρων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το νέο βαρύ λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων που απαίτησε η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα. Η δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, η επιβολή νέα περικοπής στις συντάξεις, η θέσπιση ενός νέου φόρου κατοχής ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα μέσω της θέσπισης του ενιαίου μισθολογίου είναι τα νέα μέτρα που το συνολικό τους κόστος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ συνολικά για φέτος και το 2012.

Ειδικότερα, ο νέος λογαριασμός επιμερίζεται ως εξής:

1. Οι φορολογούμενοι θα χάσουν μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου σε ετήσια βάση το ποσό των περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο όριο μειώνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 στα 5.000 ευρώ ενώ δεν μένουν στο απυρόβλητο και οι φορολογούμενοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 30 ετών των οποίων το αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται από τα 12.000 στα 9.500 ευρώ. Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

2. Ποσό 2,4 δισ. ευρώ θα πληρώσουν ετησίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του νέου φόρου κατοχής ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Ο φόρος κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.

3. Η μείωση κατά 20% του τμήματος των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ και κατά 40% του τμήματος των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών. Επίσης έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Υπολογίζεται ότι ετησίως οι συνταξιούχοι από αυτές τις μειώσεις θα χάσουν περίπου 1 δισ. ευρώ.

4. Η μείωση της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας στο δημόσιο κατά 20% μέσω της θέσπισης του ενιαίου μισθολογίου. Ο συνολικός ετήσιος λογαριασμός για τους μισθωτούς του δημοσίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων μέσω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων θα φθάσουν ακόμη και στο 40%.

5. Η τοποθέτηση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. Η μείωση αυτή των θέσεων εργασίας θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

6. Το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων έως και το 2015. Προβλέπεται να τηρηθεί η αναλογία μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις εργαζομένων στο δημόσιο, με κάθε τρόπο. Από αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ.

spiros.dimitrelis@capitalgr

capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria