– Το 1946 ήταν η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο
– Η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί τον… Νοέμβριο
– Δραματική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ λίγο πριν από την επίσημη πρώτη της σχολικής χρονιάς
– Ζητά και την παραίτηση Διαμαντοπούλου
– Μετά τον αγιασμό, οι απεργίες: 22 Σεπτεμβρίου απεργούν οι δάσκαλοι
Χωρίς βιβλία, χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές: η Δεύτερα πλησιάζει, ο αγιασμός στα σχολεία θα γίνει κανονικά αλλά χωρίς τα απολύτως απαραίτητα! Μετά την ΟΛΜΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων «φωνάζει» ότι η φετινή θα είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία μετά το 1946! Από τότε είχαν να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς οι μαθητές να έχουν βιβλία. Μόνο που τότε, είχαμε πόλεμο και μάλιστα εμφύλιο!
Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα. Η πιο… αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα το Νοέμβριο. Έως τότε, οι μαθητές θα κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες. Οι οποίες είναι πιο ακριβές από τα βιβλία…
Ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΟΔΒ, κ. Λυκόπουλος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία περίπου το 20% των βιβλίων, έως τα τέλη Οκτωβρίου το 60% και η κατάσταση αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί πλήρως έως το Νοέμβριο.
Και όλα αυτά ενώ, όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και μέλη της ΟΛΜΕ, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών.
Φέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα. Ακόμη, τονίστηκε ότι τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο, καθώς εκεί υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων.
Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα με τις σχολικές επιτροπές, καθώς δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες επιτροπές στους καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν, για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει κατηγορήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο πως καθυστέρησε να βγάλει απόφαση σχετικά με τον προέλεγχο προμήθειας χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων. Η υπουργός Παιδείας έχει ήδη στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ζητώντας να γίνει έρευνα.
Το θέμα θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη. «Το θέμα είναι ανοικτό και ερευνάται», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Δραματικό μήνυμα της ΟΛΜΕ
Με μια επιστολή της προς τους γονείς και τους μαθητές, η οποία θα διαβαστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας την ημέρα του αγιασμού, η ΟΛΜΕ περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην Παιδεία.
Οι καθηγητές ζήτησαν νωρίτερα την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου και όσων εμπλέκονται στις καθυστερήσεις, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «φρόντισε να αφήσει τα παιδιά μας χωρίς το βασικό εργαλείο μάθησης, το βιβλίο. Είναι απαράδεκτο να συζητάει το υπουργείο Παιδείας για οργάνωση μαθημάτων με φωτοτυπίες, CD και DVD, δηλαδή με χειρότερη ποιότητα που κοστίζει όμως πολύ ακριβότερα».
Οι καθηγητές στέκονται και στις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στο κείμενο «πολλά παιδιά θα μπουν σε τάξεις χωρίς καθηγητές και δασκάλους. Μέσα σε δυο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά στην εκπαίδευση πάνω από 17.000 εκπαιδευτικοί. Στη θέση τους, η κυβέρνηση προσέλαβε λιγότερους από 3.400».