Των ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ – ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Στην έξοδο της Βουλής οδήγησε τη Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια η δημοσιοποίηση της έκθεσης-σοκ για ανεξέλεγκτο ελληνικό χρέος. Η έκθεση της Αρχής παραδόθηκε την Τετάρτη στους
βουλευτές.
Στέλλα Σάββα-
Μπαλφούσια
Τα όσα γράφονταν στο 16σέλιδο κείμενο, όμως, δεν μπορούσαν να τα πιστέψουν τα μάτια κυρίως των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Η ομολογία για το εκτός ελέγχου χρέος και την αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου αναστάτωσαν πρωτίστως τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσε ζήτημα εγκυρότητας του κειμένου, αμφισβητώντας ευθέως και τις ικανότητες των συντακτών του. Με την επισήμανση ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί γνωρίζουν τον τρόπο κατάρτισης, διασταύρωσης και δημοσιοποίησης εκθέσεων, σημειώνει: «Αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό, συνεπώς, κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».
Αίσθηση προκάλεσε η έκθεση και εκτός Ελλάδας. Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, δήλωνε ότι «τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης», αν και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα περιμένει την έκθεση της τρόικας.
Εν μέσω αυτών ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τον οποίο συζήτησαν τα αναγκαία μέτρα «για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».
Οι διαδικασίες ήταν ταχύτατες. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε στο γραφείο του την επικεφαλής της Αρχής κ. Μπαλφούσια. Η συζήτησή τους διήρκεσε πάνω από μία ώρα.
Η κ. Μπαλφούσια εξερχόμενη του γραφείου γνωστοποίησε την παραίτησή της, την οποία κατέθεσε γραπτώς στον πρόεδρο της Βουλής και για την οποία -όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι- επέμενε, για λόγους ευθιξίας, επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.
Η τύχη των άλλων μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού παρέμενε άγνωστη μέχρι χθες το βράδυ.
Αμέσως μετά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωνε στη Βουλή: «Εχουμε ένα Γραφείο Προϋπολογισμού που μόλις συστάθηκε και κάνει μια έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς, που δεν μπορεί να υποστηριχθούν από κανένα διεθνή οργανισμό. Τη συγκεκριμένη παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε».
Οταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε θεσμοθετηθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού. Η κ. Μπαλφούσια ορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού, έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο. Δύο μήνες αργότερα η συγκρότηση του τετραμελούς οργάνου απασχόλησε δύο συνεδριάσεις (1/06/2011 και 8/06/2011) της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους. Κατά τη διάρκεια αυτών εκδηλώθηκε θυελλώδης αντίδραση, όχι μόνο από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές. Κι αυτό διότι τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να εγκρίνουν τα πρόσωπα που υπέδειξε ως ενδεδειγμένα η κ. Μπαλφούσια και όχι να τα επιλέξουν, όπως ορίζει ο Κανονισμός.
Πρόκειται για τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Β. Πατσουράκη και Ηλ. Τζαβαλή και τον οικονομολόγο Β. Μαντεσιώτη που, όπως έγινε γνωστό, διετέλεσε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται πως ο κ. Τζαβαλής είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και στο οποίο εργάζεται ως ερευνήτρια και η κ. Μπαλφούσια.
Στις αιτιάσεις της Ν.Δ. (Καράογλου), του ΚΚΕ (Καραθανασόπουλου), του ΛΑΟΣ (Βορίδης), του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης) περί καταστρατήγησης του ρόλου της Βουλής και των αρμόδιων επιτροπών, προστέθηκε η σκληρή κριτική των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Β. Παπανδρέου, Μ. Ανδρουλάκης, Κ. Γείτονας, Γ. Φλωρίδης, Γ. Αμοιρίδης), που ήγειραν ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας.
kourdistoportokali