μέσο κοντύτερο ανάστημα. Εάν όμως έχουν γεννηθεί σε…
τελείως διαφορετικές περιοχές, τότε τα τέκνα τους είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε ψηλούς ενήλικες. Ο επικεφαλής ερευνητής, Dariusz Danel, του ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στη γενετική ποικιλότητα. Γονείς από την ίδια περιοχή, είναι πιο πιθανό να φέρουν παρόμοια γονίδια, από ότι εκείνοι που γεννήθηκαν σε διαφορετικές.
Όσο μεγαλύτερη είναι η γενετική ποικιλότητα, τόσο μεγαλύτερες είναι πιθανότητες τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερα σώματα που θα είναι πιο λειτουργικοί. Μέσω αυτής της μεθόδου, εξοικονομείται ενέργεια, η οποία μεταφέρεται στην ανάπτυξη. Ο δρ. Danel και η ομάδα του εξέτασαν τα ύψη 2.675 αγοριών και 2.603 κοριτσιών στην Πολωνία και διασταύρωσαν τα στοιχεία αυτά με πληροφορίες σχετικά με τα ύψη των γονιών και του οικογενειακού εισοδήματος.
Η έρευνά απέδειξε, ότι τελικά το ύψος σχετίζεται αφενός με το ύψος των γονιών, αλλά και με το εισόδημα, μιας και ευκατάστατες οικογένειες φροντίζουν για την καλύτερη τροφή. Ωστόσο, ανακάλυψαν κάποια σαφή στοιχεία ότι η απόσταση γέννησης των προγόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ύψος των παιδιών, σε ένα ποσοστό 20% για τα αγόρια και 14% για τα κορίτσια.