ΤHN ύπαρξη ενός «Σχεδίου Β’» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης αποκαλύπτουν οι «Financial Times», που τονίζουν ότι στηρίζουν την πληροφόρησή τους σε
έγγραφα της Ενωσης που βρέθηκαν στην κατοχή του ανταποκριτή τους στις Βρυξέλλες, Αλεξ Μπάρκερ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κορυφαία στελέχη της Κομισιόν εξετάζουν να χρησιμοποιήσουν μία πρακτική «fast track» προκειμένου να προχωρήσουν στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, καθώς έχουν κατανοήσει ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης –ύψους 440 δισ. ευρώ– δεν θα έχει εγκαίρως εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.
Σύμφωνα με κοινοτικά έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι «F.T.», οι καθυστερήσεις στην κοινοβουλευτική επικύρωση ενδεχομένως να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων του Σεπτεμβρίου μέσω πόρων 24 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης, αντί από τον ενδυναμωμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.
Πρόκειται για μία από τις τρεις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να καταλήξει με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν ανεκμετάλλευτοι πόροι που έχουν «μείνει» από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλες οι εναλλακτικές επιλογές για τον χειρισμό των ανεκμετάλλευτων πόρων παρουσιάζουν μειονεκτήματα, όπως το να μη συγχρηματοδοτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ή ακόμη και το να ζητηθεί από τα κοινοβούλια να εγκρίνουν την παροχή υψηλότερων εγγυήσεων από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αυτό το δίλημμα είναι ένα από τα πολλά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, την οποία οι αξιωματούχοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε συγκεκριμένη νομοθεσία που θα μπορούσε να «περάσει» από τα εθνικά κοινοβούλια τον Σεπτέμβριο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως συμφώνησαν τον Ιούλιο ότι τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ θα μετακυλισθούν στο ανανεωμένο EFSF, που απέκτησε νέες αρμοδιότητες. Αργότερα όμως συνειδητοποίησαν ότι αυτή η λύση δημιουργεί τελικά αρκετά προβλήματα. Καταρχήν, τα κεφάλαια του EFSF θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 24 δισ. ευρώ από ό,τι συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Εξέλιξη που συνεπάγεται ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα κληθούν να στηρίξουν ακόμη μεγαλύτερο πακέτο των επίμαχων εγγυήσεων.
Εάν το ύψος των κεφαλαίων του EFSF δεν αυξηθεί, τονίζουν οι αξιωματούχοι, οι δυνατότητες δανειοδότησης από τον μηχανισμό θα μειωθούν κατά 24,4 δισ. ευρώ, καθώς θα κληρονομήσει τις υποσχέσεις που διατυπώθηκαν προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι πως δεν θα υπάρξει διαθέσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς το EFSF δεν θα έχει επικυρωθεί νομικά πριν από τον Οκτώβριο.
Η τρίτη και τελική επιλογή είναι να συνεχιστεί το πρώτο πρόγραμμα στήριξης παράλληλα με το EFSF. Η Κομισιόν όμως επισημαίνει ότι αυτή η επιλογή δεν προσφέρει «κανένα» πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζει την «επείγουσα κατάσταση των υπαρχουσών αναγκών χρηματοδότησης, καθώς και πάλι θα πρέπει να αντληθούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ». Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ως προς το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επόμενη δόση δανείου, τον Σεπτέμβριο.