Έως και 70 τμήματα των ΤΕΙ, κυρίως της περιφέρειας, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να καταργηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Ο συρρικνωμένος χάρτης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς…
στα σχέδια τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και της τρόικας είναι να εξοικονομηθεί δημόσιο χρήμα εξορθολογίζοντας τις δαπάνες για την παιδεία.
Σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα και με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Α. Χαραλαμπίδης συγκαλεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 11 το πρωί έκτακτη γενική συνέλευση στο ίδρυμα, με καλεσμένους μάλιστα τους βουλευτές της περιοχής, τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
«Είμαστε αντίθετοι σε πολλά σημεία του σχεδίου νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα θέλαμε να κάνουμε μια ενημέρωση στην τοπική κοινωνία για αυτό» δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, πολλά από τα τμήματα του οποίου έχουν ήδη κλείσει καθώς δεν είχαν φοιτητές.
Οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τα ίδια τα τμήματα το πρόγραμμα σπουδών αλλά και να επιβλέπουν τα διδακτορικά των φοιτητών τους, χωρίς να απαιτείται η συνεργασία με τους συναδέλφους τους των ΑΕΙ.
«Έχουμε πληροφορίες ότι έρχεται ένα δεύτερο κύμα κατάργησης 70 τμημάτων ΤΕΙ. Θέλουμε λοιπόν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και γι’ αυτό κάνουμε το έκτακτο συμβούλιο», εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Στο έκτακτο συμβούλιο του Σαββάτου, που γίνεται λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν: ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, οι βουλευτές καθώς και οι δήμαρχοι Δυτικής Μακεδονίας.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ