Την κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα 23% και του φόρου πολυτελείας στα ακριβά είδη εξετάζει η κυβέρνηση - Στόχος είναι να ενισχυθεί η κατανάλωση και να βγουν από τον μαρασμό αρκετοί κλάδοι της αγοράς - OlaDeka

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα 23% και του φόρου πολυτελείας στα ακριβά είδη εξετάζει η κυβέρνηση – Στόχος είναι να ενισχυθεί η κατανάλωση και να βγουν από τον μαρασμό αρκετοί κλάδοι της αγοράς

Κατάργηση του ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες των νεόδμητων οικοδομών και τις αντιπαροχές εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραπαίουσα αγορά των ακινήτων.
Παράλληλα ετοιμάζεται να «ξηλώσει» τον φόρο πολυτελείας  που επιβάλλεται σε όλα ακριβά αγαθά και προϊόντα ( αυτοκίνητα, δερμάτινα, τιμαλφή κλπ.) , μετά την περιορισμένη συμβολή που έχει στα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, το μέτρο έχει οδηγήσει σε «μαρασμό» πολλούς κλάδους της αγοράς
Σε ότι αφορά τα ακίνητα κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το οποίο ζητά να εξαιρεθούν τα ακίνητα από την επιβολή του ΦΠΑ 23%.
Στις  προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το μέτρο να ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2012, μαζί με το υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στους φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.   
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν το επόμενο διάστημα την απάντηση της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι αυτή δεν θα είναι αρνητική, αφού στις Βρυξέλλες  γνωρίζουν πολύ καλά για το περιβάλλον της οικονομίας και την έκταση της ύφεσης στην χώρα μας.   
Την επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Αλογοσκούφης τον Ιανουάριο του 2006 με το σκεπτικό ότι το μέτρο θα βοηθούσε στην εξυγίανση του κλάδου της οικοδομής.
Του φόρου εξαιρείται η πρώτη κατοικία ( σ.σ. ανεξαρτήτως ποσού) όχι όμως όταν αυτή αποκτάται μέσω αντιπαροχής καθώς τότε υπάγεται κανονικά στον ΦΠΑ.
Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν ότι η επιβολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή κατέστησε ουσιαστικά ανενεργό τον συγκεκριμένο θεσμό αφού αύξησε κατακόρυφα το κόστος, ζητώντας έτσι  την κατάργηση του.
Ένας λόγος παραπάνω για  τον οποίο θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή είναι ότι το μέτρο είχε μηδαμινή συμβολή στα φορολογικά έσοδα.
Στην εξαετία 2006 – 2011οι εισπράξεις από τον φόρο δεν ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ!
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι τα έσοδα αυτά μπορούν  εύκολα να αναπληρωθούν από τις πωλήσεις ενώ θα «ξεπαγώσει» και η αντιπαροχή . Χωρίς ΦΠΑ 23% δημιουργείται πλέον ένα νέο τοπίο στη φορολογία ακινήτων από το 2012.
Για παράδειγμα εάν καταργηθεί ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση για τους αγοραστές θα είναι σημαντική. Αν σήμερα αγοράσει κάποιος ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ θα πληρώσει ΦΠΑ 23% δηλαδή 69.000 ευρώ. Με την κατάργηση θα επιβαρυνθεί με φόρο μεταβίβασης 10% και θα πληρώσει 30.000 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 39.000 ευρώ.
Τον ΦΠΑ αποδίδουν σήμερα στο Δημόσιο οι κατασκευαστές, οι οποίοι μετακυλούν αυτή την επιβάρυνση στους αγοραστές και δη σε όσους αποκτούν σπίτια που αποτελούν γι’ αυτούς δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
Οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου.  Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η πρόταση θα γίνει ευμενώς δεκτή από τους φορείς της αγοράς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από την Τρόικα.
Οι ξένοι έρχονται 22 Αυγούστου στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ελέγχου που θα διεξάγουν  για την 6η δόση των 8 δις. ευρώ του δανείου.
Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καταφθάνουν διαβασμένοι στην χώρα μας αφού εδώ  και αρκετό χρονικό διάστημα πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο προετοίμαζε το έδαφος για την άφιξη τους..
Τα μεσαία στελέχη της Τρόικας μετά  το «τσεκ –απ» που έκαναν στον κρατικό προϋπολογισμό ετοίμασαν έκθεση για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η  έκθεση βρίθει σημαντικών  παρατηρήσεων  για την χώρα μας στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο κείμενο της γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υστέρηση των κρατικών εσόδων η οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου αγγίζει τα 3,4 δις ευρώ, στον «εκτροχιασμό» των δημοσίων δαπανών αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 6,6 δις. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε προμηθευτές και τρίτους.           
Τονίζονται επίσης οι σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να εισπράξει τα 5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, όπως παρατήρησε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μπει σε «τροχιά» πώλησης καμία ΔΕΚΟ από αυτές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πλην από αυτή του ΟΤΕ που αποτελούσε μία ώριμη αποκρατικοποίηση για το ελληνικό Δημόσιο.
Οι πιστωτές τη χώρας ανησυχούν και με το γεγονός  της αξιοποίησης της  ακίνητης περιουσίας,  για την οποία το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ  ότι θα φτιάξει χαρτοφυλάκια ακινήτων τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσει σε ξένους επενδυτές.
Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκαλεί έντονες  ανησυχίες στην Τρόικα που δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγές του μείγματος των μέτρων για να μπορέσει το φετινό έλλειμμα να μειωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε πέρυσι.
Οι νέες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τα υψηλά στελέχη  των ξένων θα οδηγήσουν σε ένα νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει το καινούργιο πακέτο στήριξης της Ελλάδος, καθώς και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα ζητήσουν εξηγήσεις για την κακή πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δαπανών.
Επίσης, θα ελέγξουν αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα καθώς και εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Από το μικροσκόπιο θα περάσει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο έλεγχος της Τρόικας θα είναι αυστηρότερος και αυτό διότι την προηγούμενη φορά είχαν διαπιστωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Περισσότερο και πιο εκτεταμένος αναμένεται να είναι ο έλεγχος στα οικονομικά των ΟΤΑ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria