Ο λαός βρίσκεται στους δρόμους. Ακόμα όχι όλοι. Αλλά μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, αντιλαμβανόμενοι αυτό που έρχεται, ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο.
Όμως αν δεν εκφραστεί πολιτικά όλη αυτή η οργή και η αγανάκτηση, αν δεν λάβει ένα θετικό πρόσημο πολιτικής ζύμωσης και παραμείνει στην αρνητική στάση και στην αποδοκιμασία, δεν πρόκειται να υπάρξει διέξοδος. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει.
Ποια είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στο κίνημα του Συντάγματος:
«Και ντου και α που πήγαν τα λεφτά, και ντου και ου γαμώ το ΔΝΤ», « Κλέφτες, κλέφτες», « Εεε οοο πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ»
Επί της ουσίας, δηλαδή, οι αγανακτισμένοι πολίτες, δεν καταφέρονται κατά της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, όπως έσπευσαν κάποιοι να πουν, μέσα στον πανικό τους, ιδίως εκείνοι που εισπράττουν τις μούντζες.
Αλλά δηλώνουν απλά και καθαρά πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα εκείνων που οδήγησαν την χώρα σε αδιέξοδο.
Είναι νόμιμο δικαίωμά του λαού να επαναστατήσει, όταν διαπιστώσει ότι το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση δεν τηρείται.
Σύμφωνα με τον John Locke, το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ λαού και κυβέρνησης θα πρέπει να διασφαλίζει την Ζωή, την Ελευθερία και την Περιουσία του λαού. Εάν ο λαός αντιληφθεί ότι το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει «υπογράψει» με την κυβέρνηση υπονομεύει τα δικαιώματα του τότε οφείλει να επαναστατήσει.
Εφόσον η παριστάμενη κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από τον λαό το δικαίωμα της Ζωής, της Ελευθερίας και της Περιουσίας , ο ξεσηκωμός του είναι και εύλογος και αναπόφευκτος.
Τι ζητάει το κίνημα του Συντάγματος;
Έναν ηγέτη, ο οποίος θα βγάλει τον Ελληνικό λαό, από το τέλμα που έχει οδηγηθεί.
Έναν ηγέτη που θα ξανακάνει την Ελλάδα υπερήφανη.
Αρκετοί, ίσως διαφωνήσουν, όμως ο μόνος πολιτικός που έχει εκφράσει τα συνθήματα του κινήματος του Συντάγματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
«Και ντου και α που πήγαν τα λεφτά…».Βγήκε δημόσια και χαρακτήρισε ψεύτη τον Παπανδρέου, αναφερόμενος στην περίφημη δήλωσή του ότι «λεφτά υπάρχουν. Είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ κατά του ΔΝΤ, πηγαίνοντας κόντρα στην νοοτροπία ότι η ΝΔ είναι ένα αστικό κόμμα εξουσίας.
« Κλέφτες, κλέφτες». Τι είπε ο Σαμαράς στην βουλή; «Να ερευνηθεί το πόθεν έσχες όλων των υπουργών από το 74’ κι έπειτα».
« Εεε οοο πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ». Από την στιγμή που είπε όχι στο Μνημόνιο, πάγια θέση του είναι ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την χώρα σε αδιέξοδο και ο μόνος τρόπος για να λυτρωθεί από το Μνημόνιο είναι η επαναδιαπραγμάτευση του, για να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από αυτό.
Πολλοί λένε, στην απελπισία τους, “επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου = νέο μνημόνιο”. Γιατί όμως δεν σκέφτονται τι θα κάνει ο Σαμαράς αν αρνηθούν την διαπραγμάτευση; Πίσω πάντως δεν θα κάνει με τίποτα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι ο Σαμαράς επί της ουσίας εκφράζει πολιτικά το κίνημα του Συντάγματος μέσω της στάσης που έχει κρατήσει, μέχρι σήμερα ακολουθεί μία political correct πολιτική, η οποία όμως δίνει την ευκαιρία στους ένθεν κι εκείθεν δήθεν επαναστάτες να τον εμφανίζουν ως “μέρος του συστήματος”. Να τον βάζουν κι αυτόν στο ίδιο κάδρο με τους εκπεσόντες πολιτικούς της μεταπολίτευσης.
Ο Σαμαράς όμως έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Δεν επέστρεψα για να συμβιβασθώ, αλλά για να πολεμήσω είπε από το Ηράκλειο.
“Ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνω όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές..», δήλωσε χθες.
Το επόμενο βήμα είναι δίπλα στο λαό, με τον λαό για τον λαό.
Π.Ζ.
Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα κόμματα είχαν κάνει λάθος με το «Πολυτεχνείο». Άλλο είδαν και άλλο ήταν.