– Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα του 2011 που δεν ικανοποιούν
– Στο Λονδίνο αναζητά η Κυβέρνηση σύμβουλο για την επιμήκυνση
– Άρον-άρον ο Παπακωνσταντίνου στην Ελλάδα μετά το ΟΧΙ των Βρυξελλών
– Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Παπακωνσταντίνου
Άρον – άρον επέστρεψε από Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να «γράψει» από την αρχή το πρόσθετο φετινό «πακέτο» μέτρων, όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε στο γραφείο του στην Πλατεία Συντάγματος και κάλεσε άμεσα τους στενούς του συνεργάτες σε μία έκτακτη σύσκεψη.
Σε αυτήν την σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακός και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης. Επί τάπητος έπεσε πέσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Η «φόρμουλα» που σε αυτή την φάση αναζητείται αφορά τις εγγυήσεις που θα δοθούν στην τρόικα για να προχωρήσει σε επιπρόσθετο δανεισμό προς της Ελλάδα για τα έτη 2012 -2013.
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας εξελίσσοντας σε θρίλερ και οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα, μέχρι να κλειδώσει ένα πακέτο μέτρων έως το 2015 που θα είναι από όλους αποδεκτό. Σημεία τριβής θεωρούνται τα μέτρα για το 2011, η εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Δεν είναι λίγοι πάντως οι αναλυτές που προβλέπουν και πολιτικές εξελίξεις μετά την απαίτηση της τρόικας να υπάρξει συναίνεση και έγγραφες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση των νέων μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Κυβέρνηση αναζητά στο Λονδίνο Σύμβουλο για να αναλάβει το θέμα της αναθεώρησης του μνημονίου και της αλλαγής στη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δικηγορικές εταιρίες μπορούν να παρέχουν νομικές υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο «κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του από τις 3/5/2010 μνημονίου συνεργασίας, καθώς και για την ενδεχόμενη διαπραγμάτευση, νομική επεξεργασία και κατάρτιση τροποποιητικής ή συμπληρωματικής σύμβασης της από τις 8/5/2010 δανειακής σύμβασης» μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.
Η δικηγορική εταιρία θα πρέπει να έχει έδρα στο Λονδίνο και πείρα στο Αγγλικό και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ουσιαστικά, με βάση πληροφορίες, θα αναλάβει να χειριστεί το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την πιθανή νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας αλλά και την ενδεχόμενη αναθεώρηση του υφιστάμενου μνημονίου.
Σημειώνεται πως στο έγγραφο του ΝΣΚ γίνεται ειδική αναφορά στη δικηγορική εταιρία Allen and Overy ως μία από τις πιθανότερες αναδόχους του έργου, δεδομένου ότι διαθέτει πείρα και είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες στη Μεγάλη Βρετανία, με βάση τα στοιχεία για την περίοδο 2009 – 2010, αλλά και μία από τις έξι μεγαλύτερες παγκοσμίως.