Πορτογάλοι επιστήμονες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη, μετά από πρόσκληση του δήμου Καστοριάς. - OlaDeka

Πορτογάλοι επιστήμονες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη, μετά από πρόσκληση του δήμου Καστοριάς.

Όπως εξήγησε…
ο δήμαρχος, Μανόλης Χατζησυμεωνίδης, οι δύο επιστήμονες ανήκουν στην κρατική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Πορτογαλίας, η οποία έχει αναλάβει την εξυγίανση των λιμνών και των ποταμών της χώρας τους. Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν η εκτίμηση της κατάστασης της λίμνης και η κατάρτιση προτάσεων για την εξυγίανση της.

Για τον λόγο αυτό, συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν συλλεχθεί και που αφορούν στις μελέτες που έχουν γίνει, ενώ ενημερώθηκαν για τις καλλιέργειες γύρω από τη λίμνη, τις φερτές ύλες, την λεκάνη απορροής, την ιχθυοπανίδα, τη γεωλογία και άλλα.

«Πρόκειται για σοβαρούς επιστήμονες. Είμαστε ακόμη όμως στην αρχή και γι’ αυτό κρατάμε τον πήχη χαμηλά. Θα μελετήσουν τα στοιχεία και θα μας πουν την εκτίμηση τους», δήλωσε ο κ. Χατζησυμεωνίδης.

Όπως επισημάνθηκε, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες εφαρμόζουν στην Πορτογαλία ένα δικό τους μοντέλο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει θετικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού ή κάποιου άλλου που ενδεχομένως να προταθεί, θα εξαρτηθεί από το συμπέρασμα της εκτίμησης τους που θα ανακοινωθεί σε ένα περίπου μήνα.

Έτσι, εάν οι προτάσεις τους είναι υλοποιήσιμες θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης των παρεμβάσεων που θα προωθήσουν, συμπληρωματικά του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΝΚΟ.

Πέρα από τα παραπάνω, ο δήμος, δεσμευμένος από την κατάσταση της λίμνης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά κι από την διάθεσή του να δρομολογήσει λύσεις στο πρόβλημα έχει αρχίσει ήδη τις παρεμβάσεις.

Μία πρώτη ενέργεια ήταν ο καθαρισμός του πυθμένα της λίμνης κοντά στις όχθες, στα λιμανάκια της πόλης, όπου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διάφοροι έριχναν ό,τι δεν τους χρειαζόταν. Σε κάποιο σχόλιό μας είχαμε πει πως γεμίζει ένα ολόκληρο μουσείο απ’ τα ευρύματα!

Μία παράλληλη θετική ενέργεια ήταν ο καθαρισμός των οχθών που περιέβαλλαν τη λίμνη στα σημεία που οι τουρίστες έχουν πρόσβαση για να κάνουν τη βόλτα τους και να τραβήξουν τις φωτογραφίες της. Τα «μπαλκόνια» στην περιοχή της Πέτρας, η λεωφόρος των Κύκνων και το πάρκιν της τέως Νομαρχίας είναι πλέον πεντακάθαροι χώροι που καδράρουν τα πλάνα με τις φωτογραφίες της Καστοριάς, αντάξια της ομορφιάς της.

Η Δημοτική Αρχή δεν θα αρκεστεί, βέβαια, σ’ αυτά. Έχει ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων που θα ακολουθηθεί με συνέπεια κι επιμονή.

Στο πρόγραμμα είναι να γίνουν φράγματα συγκράτησης φερτών υλών. Περιορισμός των καλαμώνων στους απαραίτητους για την διαβίωση της πανίδας και του οικοσυστήματος. Να ενταθεί ο έλεγχος των καταπατήσεων κι επιχωματώσεων καθώς και της ρύπανσης με προϊόντα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π. Συνεχής έλεγχος της στάθμης με λειτουργία των «θυρών» του Γκιόλη.

Φυσικά, τ’ αποτελέσματα θα φαίνονται προοδευτικά, γιατί η άθλια κατάσταση που βρέθηκε η λίμνη μας ήταν αποτέλεσμα αδιαφορίας πολλών ετών και πολλών κακών επιλογών.

Η λίμνη Ορεστιάδα στα χρόνια της τουρκοκρατίας ονομαζόταν Sah Giole (Βασιλική Λίμνη) κι αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια απ’ όλους τους περιηγητές (Πουκεβίλλ, Μάρτιν Λήκ, Εβλιγιά Τσελεμπί κ.ά.)

Ευθύνη μας είναι, λοιπόν να διατηρηθεί η υγεία της και η ομορφιά της.

Πηγή Νέα Καστοριά

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria