Για «άκομψη παρέμβαση που δεν ταιριάζει ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη Δημοκρατία» έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύοντας πως «τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε».
αρχηγός της ΝΔ είπε εκ νέου όχι στη συναίνεση και αρνήθηκε να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει σε άλλον την αποτυχία του».
«Διαφωνήσαμε με την κυβερνητική πολιτική από πέρσι. Προειδοποιήσαμε για την αποτυχία της. Και τώρα που αποδείχθηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα που ομολογούν την αποτυχία αυτή όλο και περισσότεροι, τώρα θα πούμε «ναι» στην συνέχιση ενός λάθους; Έχω υποχρέωση, ως αντιπολίτευση, να συναινώ στο λάθος; Από πού κι ως πού;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως έχει καθήκον να υποδείξει και να επιμείνει σε αυτό που πιστεύει σωστό.
«Η Αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης όταν αυτή η τελευταία τα θαλασσώνει. Υπάρχει για να διατυπώνει εναλλακτικές λύσεις όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο», σημείωσε.
Δεν φταίνε μόνο οι αστοχίες της κυβέρνησης. Το ίδιο το σχέδιο είναι αποτυχημένο
«Δεν είμαι εγώ που θα υπερασπιστώ την Κυβέρνηση. Ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν αστοχίες και λάθη χειρισμών. Και υστερήσεις και αντιφάσεις και συνεχείς, απίστευτες ενδοκυβερνητικές τριβές…Αλλά ο βασικός λόγος αποτυχίας ήταν το ίδιο το Σχέδιο», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στην ουσία στους πιστωτές που βάλουν τόσο κατά της κυβέρνησης για καθυστερήσεις, όσο και κατά της ΝΔ, για έλλειψη διάθεσης συναίνεσης.
«Ως Οικονομολόγος οφείλω να επισημάνω το πρόβλημα ΑΝ-αποτελεσματικότητας. Και ως Πολιτικός οφείλω να προειδοποιήσω για τις εντάσεις που κοχλάζουν και για τις εκρήξεις που κυοφορούνται», πρόσθεσε, επικαλούμενος και ξένα δημοσιεύματα που συγκλίνουν με την επιχειρηματολογία του.
«Είχαμε λάθος συνταγή! Μια συνταγή που προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα. Κι αυτό δεν ήταν «λάθος εφαρμογής» της Κυβέρνησης. Είναι λάθος σχεδιασμού εξ αρχής!», παρατήρησε.
Οικονομική Γυμναστική στην ματαιότητα
«Αλλά και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα το ομολογούν πλέον: Το 2010 το έλλειμμα ήταν 10,5% χωρίς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Το 2011 το προβλέπουν ξανά, εκεί κοντά στο 10%. Και το 2012, πόσο νομίζετε; Πάλι κοντά στο 10%, στο 9,5%. Παρά τις νέες περικοπές που έγιναν φέτος κι αυτές που προγραμματίστηκαν για την επόμενη χρονιά…Οικονομική γυμναστική στη ματαιότητα. Πράγματι… Τι άλλο, επί τέλους, θέλουν για να καταλάβουν ότι αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η λάθος συνταγή;», σημείωσε, θυμίζοντας τη φράση που χρησιμοποίηση και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Ναι στους στόχους. Όχι στον τρόπο
«Ξέρετε που βρίσκεται η διαφωνία μας με το Μνημόνιο; Δεν βρίσκεται στους στόχους. Βρίσκεται στους τρόπους. Δεν βρίσκεται στο τι επιδιώκει η χώρα. Βρίσκεται στο πως θα το πετύχουμε. Είμαστε κι εμείς αποφασισμένοι να κόψουμε το έλλειμμα. Εμείς, μάλιστα είμαστε πιο φιλόδοξοι: Θέλουμε όχι απλά να το περιορίσουμε. Επιδιώκουμε να το μηδενίσουμε! Γιατί αλλιώς, δεν μπορούμε να βγάλουμε τόσο μεγάλα πλεονάσματα, ώστε να αρχίσει στη συνέχεια η αποκλιμάκωση του χρέους…», παρατήρησε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Economist
Σκληρή απάντηση στην Τρόικα
«Κάποιοι είπαν: καλή η Πρότασή σας, αλλά «βάζετε το κάρο μπροστά από τα βόδια»…Αφού τους αρέσουν οι βουκολικές παρομοιώσεις, απαντάμε ότι εμείς βγάζουμε, ταυτόχρονα, και το κάρο και τα βόδια από το τέλμα όπου τώρα βουλιάζουν», τόνισε απαντώντας στα όσα είπε το κλιμάκιο της Τρόικας κατά την επίσκεψή του στη Βουλή των Ελλήνων.
«Αν δείτε την Πρότασή μας, θα διαπιστώσετε ότι έχουμε υπολογίσει το κόστος του για την πρώτη χρονιά σε 8 δισεκατομμύρια περίπου, και το όφελος σε 13 δισεκατομμύρια για το δημόσιο ταμείο. Μόνο από την πρώτη χρονιά…Ακόμα, η Ανάκαμψη, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων δαπανών από πτώση της ανεργίας. Εμείς αυτό το όφελος το υπολογίσαμε πολύ-πολύ συντηρητικά. Πήραμε παντού το δυσμενέστερο σενάριο και πάλι βγάλαμε καθαρό όφελος μείωσης του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ την πρώτη χρονιά, χωρίς την παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών, δηλαδή της δημόσιας σπατάλη. Και γύρω στο 4% μείωση του ελλείμματος, από την πρώτη χρονιά, μαζί με τη μείωση της δημόσιας σπατάλης», είπε αναπτύσσοντας τις θέσεις του.
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
«Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε αλλαγή συνταγής», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς,
«Το Μνημόνιο της Ιρλανδίας κράτησε φορολογικούς συντελεστές κερδών 12,5%. Εμείς ζητάμε φόρο στα κέρδη 15%.Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας παγώνει τις συντάξεις ως τα 1500 ευρώ. Εμείς ζητάμε να αποκατασταθούν οι συντάξεις των 700 ευρώ. Ζητάμε όρους μετριοπαθείς σε σχέση με αυτά που διαπραγματεύθηκαν και κέρδισαν άλλες χώρες στα δικά τους Μνημόνιο. Αυτά θα τα κερδίσουμε κι εμείς».
Τρεις Πυλώνες Συναίνεσης
«Στήριξη στο λάθος δε θα δώσουμε», επανέλαβε, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν 3 πυλώνες συναίνεσης.
«Πρώτον, όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι πρέπει να επιτύχει η δημοσιονομική προσαρμογή: να μηδενιστεί το έλλειμμα, να ελεγχθεί το χρέος, να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Σ’ αυτά όλοι συμφωνούμε!
Δεύτερον, με το δρόμο που έχει επιλεγεί, δεν πλησιάζουμε αυτό το στόχο, βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στο τέλμα. Και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν οι όροι. Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Κι αυτό θα εκτονώσει τις κοινωνικές εντάσεις μέσα στην Ελλάδα. Γιατί αν εκραγεί η Ελλάδα, δεν θα χάσουν μόνο οι Έλληνες. Θα χάσουν και δανειστές τους.
Τρίτον, να θυμηθούμε κάποτε και τη – ξεχασμένη πια – έννοια της κοινοτικής Αλληλεγγύης:Δεν είναι Αλληλεγγύη να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν πρόβλημα. Αλληλεγγύη είναι να τους δίνεται η ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημά τους. Αρκεί, βέβαια – κι εδώ κανείς πρέπει να είναι αυστηρός – να αποδεικνύουν οι χώρες αυτές ότι μπορούν να το λύσουν και το λύνουν».
Τα τρία κλειδιά της Επανεκκίνησης
«Πρώτον, με συνδυασμό μείωσης φορολογικών συντελεστών και μέτρων τόνωσης της Οικονομίας μηδενικού κόστους, επιτυγχάνει Ανάκαμψη. Δεύτερον, με συνδυασμό Ανάκαμψης και άμεσης μείωσης της δημόσιας σπατάλης, μειώνει το έλλειμμα. Τρίτον, με συνδυασμό άμεσης μείωσης του ελλείμματος και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ελέγχει το χρέος κι αρχίζει την αποκλιμάκωσή του». Έτσι αποτύπωσε τα 3 κλειδιά της επανεκκίνησης που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο, καλώντας τους έλληνες να αποδείξουν το δαιμόνιό τους και να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους.