Βουλευτής της Μέρκελ μας προτείνει ευθέως να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη - OlaDeka

Βουλευτής της Μέρκελ μας προτείνει ευθέως να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη

– Την έξοδο μας από την ευρωζώνη θα εξετάσει ΕΠΙΣΗΜΑ το κόμμα που στηρίζει την Merkel
– Ο Γερμανός βουλευτής λέει πως τον υποστηρίζουν άλλοι 13 Γερμανοί συνάδελφοι του

– Παρακολουθήστε στο NewsIt το τσουνάμι δημοσιευμάτων για την αποβολή μας από το ευρώ
– Αιτία για όλα αυτά η αποτυχία του μνημονίου και η τρύπα των 40 δις για το 2012 – Σε αμηχανία και απραξία η κυβέρνηση

Το σκηνικό που ζούμε αυτές τις ημέρες θυμίζει έντονα τον περυσινό Μάρτιο και Απρίλιο όταν στο παρασκήνιο προετοιμαζόταν ο μηχανισμός βοήθειας των 110 δις που λάβαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Βροχή δημοσιευμάτων και σεναρίων κατακλύζει τον ευρωπαϊκό τύπο.

Στόχος τους είναι να σοκάρουν τόσο τους Έλληνες που θα πρέπει να αποδεχτούν νέα σκληρά μέτρα, όσο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους που άμεσα ή έμμεσα θα πρέπει να ξαναδώσουν -έστω και με εγγυήσεις- δάνειο στην Ελλάδα.

Το μνημόνιο όπως το εφάρμοσε έως σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου απέτυχε. Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της το 2012 όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Έτσι πρέπει να εξασφαλίσει από 25 εως 40 δις ευρώ για να μη χρεοκοπήσει. Γύρω από τους όρους αυτού του δανεισμού παίζονται σοβαρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και από αυτή τη διαμάχη πηγάζει μεγάλο μέρος των δημοσιευμάτων.

Στις 13.45 ο Frank Schaeffler, βουλευτής του κόμματος FDP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Angela Merkel, δήλωσε : ”Η Ελλάδα και άλλες χώρες θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αποχωρούν από την ευρωζώνη εάν το επιθυμούν”.

Μάλιστα το κόμμα αυτό θα συζητήσει επισήμως το Σάββατο την πρόταση του Schaeffler ο οποίος ζητά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στις χώρες να αποχωρούν από την ευρωζώνη.Σύμφωνα με τον Schaeffler 13 βουλευτές του FDP είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση του.

”Πρέπει να υπάρχει η πιθανότητα μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα από μόνη της το θέλει, οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα τη στηρίξουν θετικά”, είναι οι δηλώσεις του Schaeffler στο Dow Jones Newswires.

Στις 09.30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκίνησε ο ”βομβαρδισμός” δημοσιευμάτων στο γερμανικό τύπο όπου άλλοι γράφουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και άλλοι περιγράφουν αυτό το δρόμο ως ”αυτοκτονία” που θα φέρει ντόμινο χρεοκοπίας στην Ευρώπη.

Στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo μας συστήνει να βγούμε εκτός ευρωζώνης ώστε με υποτίμηση να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Αντίθετη άποψη καταθέτουν άλλοι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες στην Die Welt, όπως ο Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank, που χαρακτηρίζει ως ”οικονομική αυτοκτονία” τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει κρίση στην Ευρώπη και στις τράπεζες της.

Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI , δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σαν της Lehman.

Την ίδια ώρα Γερμανοί βουλευτές στηρίζουν με δηλώσεις τους την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο Carsten Schneider, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, ο οποίος δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μισή ώρα μετά , περίπου στις 10.00 το πρωί βγήκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι με τίτλο : ”Πιθανή έξοδος Ελλάδας από το ευρώ”.

Στην Independent, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως οι κρίσεις στην ευρωζώνη θα επιμείνουν και είναι θέμα χρόνου για την χρεοκοπία της Ελλάδας, που όπως λέει ”έχει ξεπεράσει τα όρια”.

Ο Ρουμπινί θεωρεί πιθανότατο πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις και να εξαναγκαστούν σε έξοδο από την ευρωζώνη εντός πενταετίας!

Τη ”σκυτάλη” πήρε πριν από λίγο η Wall Street Journal, που γράφει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αντιμετωπίζει το πρόβλημα που την δημιούργησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δηλαδή το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος και πως αυτό θα σωθεί από τη χρεοκοπία.

”Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την κηδεμονία των εταίρων της τα επόμενα χρόνια” τονίζεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει : ” Όμως η συγκεκριμένη προοπτική είναι οδυνηρή, ειδικότερα για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα αυξάνονται τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στις τάξεις των ψηφοφόρων.Η εναλλακτική επιλογή είναι μία ταραχώδης χρεοκοπία της Ελλάδας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με τις αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008”.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το CNBC κάνει την Ελλάδα πρώτο θέμα θεωρώντας ως γελοία τα δημοσιεύματα και τις φήμες σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Όμως η κριτική για τη χώρα μας είναι φαρμακερή : ”Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν ακολουθούσε ποτέ πλήρως τους όρους του δημοσιονομικού σχεδίου, και ότι μια κρίση σαν αυτή ήταν αναπόφευκτη. Και νάτη”.

Σε δημοσίευμα των Financial Times ο τίτλος είναι : ”Δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα :”Η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια τον επόμενο χρόνο, όπως προέβλεπε το σχέδιο βοήθειας 110 δις ευρώ.Η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 25-30 δις ευρώ το 2012 για να αντιμετωπίσει τις πληρωμές χρεών ποσό που δεν θα καλυφθεί από τον υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης”.

Η φημολογία περί εξόδου από την ευρωζώνη σπρώχνει το Χρηματιστήριο σε νέα χαμηλά ρεκόρ και ιδίως οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε εποχές 1997 ενώ τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου ανεβαίνουν συνεχώς.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “δεν υπήρξε ποτέ, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε το μεσημέρι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

“Να λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν τις διαψεύσεις… Μία τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel της περασμένης Παρασκευής, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές με την πληροφορία ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την υπόθεση αυτή, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, ο οποίος είχε το βράδυ της Παρασκευής σύσκεψη με τέσσερις υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Ελλάδας, σε μία συνάντηση που ενέτεινε τη φημολογία.

Αυτή η σύσκεψη ήταν “μία ανταλλαγή ιδεών, τίποτε παραπάνω”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, παραπέμποντας στην κοινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα εκτιμήσει μέχρι τον Ιούνιο τα αποτελέσματα του προγράμματος ανάταξης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

“Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αποστολής”, δήλωσαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Εάν η αποστολή φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος που έχουν τεθεί, “θα πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν την αποκατάστασης της φερεγγυότητας” της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι προσδοκίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση “είναι σχετικά απλές”, υπογράμμισε: “εφαρμογή του προγράμματος (δημοσιονομικής ανάταξης) όπως έχει αποφασισθεί”.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria