Μέχρι σήμερα ήταν «ταμπού» η υιοθεσία ενός παιδιού από μια μονογονεϊκή οικογένεια. Τώρα πια, όμως, αυτό φαίνεται πως αλλάζει.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης και Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος…
στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το θέμα των υιοθεσιών δεν έχει δοθεί καμία εντολή, όπως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υιοθεσίας από μια γυναίκα ή έναν άνδρα που δεν έχει σύντροφο. Επίσης, δεν αποκλείονται και gay ζευγάρια!
Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, άλλα η γραφειοκρατία είναι παράγοντας που τους φρενάρει. «Τα ιδρύματα ανηλίκων είναι γεμάτα με παιδάκια και υπάρχουν ζευγάρια που τα θέλουν αλλά οι αγκυλώσεις του συστήματος δεν τους αφήνουν με αποτέλεσμα τα παιδάκια να παθαίνουν ιδρυματισμό και άλλα ψυχολογικά προβλήματα και μετά είναι όλα είναι πιο δύσκολα», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Κάποτε το κράτος έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του και ξεκινάμε εμείς τώρα να το κάνουμε. Θα ξεπεράσομε τις αγκυλώσεις και μετά θα υπάρξει συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως το Παιδείας. Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη η επιτροπή που θα επεξεργαστεί το θέμα. Ο γνώμονας είναι πάντα η καλύτερη ζωή για τα παιδιά», επεσήμανε ο Χάρης Καστανίδης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, μια υιοθεσία χρειάζεται μέχρι και 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ στην Ευρώπη σε 2, το πολύ 2,5 χρόνια, ένα ζευγάρι μπορεί να έχει ξεμπερδέψει!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επαναφέρει το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας που είχε πέσει σε «λήθαργο» τα τελευταία χρόνια, για κακοποιημένα παιδιά ή ανήλικους στα όρια της παραβατικότητας. Πρόκειται για ένα θεσμό που εφαρμόζεται χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
«Μέχρι τώρα υπήρχε ένα αυστηρότατο αναμορφωτικό πλαίσιο για τους παραβάτες ανήλικους. Θα επαναφέρουμε τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, που ναι μεν υπάρχει σα θεσμός αλλά δε λειτουργεί. Θα μπορεί ο ανήλικος να βρει αγάπη και να αγκαλιαστεί από μια οικογένεια όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ανάδοχη οικογένεια θα παίρνει υπό την προστασία της ένα κακοποιημένο, εγκαταλειμμένο ή στα όρια της παραβατικότητας παιδί αντί να πάει σε κάποιο ίδρυμα με όλες τις συνέπειες», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Στόχος των 2 υπουργείων είναι
α) βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών για προστασία, θεραπεία, και κοινωνική ενσωμάτωση των ανηλίκων
β) εφαρμογή μοντέλων πρόληψης και αντιμετώπισης θυματοποίησης και εγκληματικότητας των ανηλίκων
γ) καταγραφή και προσδιορισμός και εντοπισμός αναγκών και προβλημάτων στις ευάλωτες ομάδες νέων
Έτσι
α) συστήνεται Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική στήριξη των ανηλίκων που θα παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική, και κοινωνική στήριξη τόσο σε ανηλίκους όσο και σε γονείς. Επίσης η ίδια γραμμή θα ενημερώνει τους γονείς για θέματα ανατροφής και παιδικής προστασίας.
Η γραμμή θα υποδέχεται αιτήματα και αναφορές για κοινωνική φροντίδα και κοινωνική προστασία ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο (λόγω κακοποίησης παραμέλησης εμπορίας εκμετάλλευσης κτλ κτλ ). Ακόμη θα κινητοποιεί εισαγγελείς και άλλους μηχανισμούς για άμεση παρέμβαση όταν ένας ανήλικος είναι σε κίνδυνο.
β) συστήνεται το δίκτυο ΟΡΕΣΤΗΣ που θα συνδέονται διαδικτυακά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την προστασία ανηλίκων.
γ) δημιουργείται μητρώο παιδικής προστασίας που θα καταχωρούνται στοιχεία ανήλικων εν κίνδυνο.
δ) η Εθνική Συντονιστική Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, τα μέλη της οποία δεν θα παίρνουν αμοιβή, θα συντονίζει τα παραπάνω προγράμματα.