Γ. Παπανδρέου: Θα μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι

Την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και «μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist.

Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Επίσης το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά το σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και την διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

Αποκλείοντας, εκ νέου, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και πρόσθεσε ότι «από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα ξέρει, από την παράδοσή της, τι σημαίνει να ταξιδεύεις προς την Ιθάκη, εν μέσω Κυκλώπων και Σειρήνων και τόνισε ότι σε αυτό το ταξίδι μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε, καθώς οι πολιτικές μας τώρα θέτουν τις βάσεις για μια καλύτερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα προϊόντων.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα το πετύχει αυτό γιατί πέρα από την δέσμευση της κυβέρνησης και την πολιτική της βούληση υπάρχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και ζήτησε από όλους -κοινωνία, επιχειρηματίες, κοινωνικούς εταίρους και πολιτικές ηγεσίες-νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην θέση της Ελλάδας ως σημείο σοβαρής σταθερότητας στην περιοχή, και κλειδί της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία συμπυκνώνουν τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-κλειδί για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ειρήνη στην Μ. Ανατολή.

Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο παρελθόν της χώρας κάνοντας λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας, κακοδιαχείριση ενός τεράστιου δυναμικού, αλλά και για την βαθμιαία αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας μέσω της προσπάθειας που γίνεται και των βημάτων υποστήριξης των οποίων έτυχε η Ελλάδα από τους εταίρους της, κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα αλλάξει «γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας, και γιατί έχουμε όλες τις δυνατότητες».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria