Γνωρίζονται εδώ και σαράντα χρόνια. Στα νεανικά τους χρόνια έκαναν στενή παρέα και τα βράδια έβγαιναν μαζί για νυχτοπερπατήματα και κατακτήσεις καθώς είχαν σουξέ στο ωραίο φύλο. Όταν ο ένας (Καραμανλής) θέλησε να πάει για σπουδές στις ΗΠΑ, τότε ο άλλος (Σαμαράς) έσπευσε να του εξασφαλίσει συστατική επιστολή για το Πανεπιστήμιο Φλέτσερ.
Και όταν η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο παλιόφιλος να περάσει την πολιτική του έρημο, μετά την …
αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης να μπεί στην Βουλή το 1996, ο Καραμανλής ήταν απο τους ελαχίστους που τον έβλεπε τακτικά, καθε μήνα.
Η Φιλία μεταξύ των δύο, του νύν Προέδρου της ΝΔ και του προκατόχου του, παρέμεινε αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σαμαράς στήριξε αποφασιστικά τον Καραμανλή στις εκλογές του 2000 αναστέλλοντας την τελευταία στιγμή την κάθοδο της Πολιτικής Ανοιξης και ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ του το ανταπέδωσε τοποθετώντας τον στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2004. Ηταν το μεγάλο κάμ -μπάκ του Μεσσήνιου.
‘Ολα πήγαιναν καλά μέχρι το 2008.Ο τέως πρωθυπουργός υλοποίησε , αν και με κάποια καθυστέρηση λόγω των αντιρρήσεων της οικογένειας Μητσοτάκη, την υπόσχεση του να τοποθετήσει τον Σαμαρά στην κυβέρνηση και εκείνος ρίχτηκε με τα μούτρα στην δουλειά. Το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2009 ο Σαμαράς ήταν ο πρώτος που έλαβε τηλεφώνημα απο τον Καραμανλή ότι ορκίζεται Υπουργός Πολιτισμού.
Μας βλέπει ο κυρ Αλέκος
Η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών συνέχιζε και ήταν ανέφελη.
Σε μία βραδυνή βεγγέρα όταν και οι δύο ήταν χαλαροί ο Σαμαράς ρώτησε τον παλαιό του φίλο αν θα βοηθήσει την Ντόρα όταν θα έρθει η ώρα της διαδοχής.
Ο Καραμανλής του έδειξε τότε προς τον ουρανό. Και όταν ο Σαμαράς τον ρώτησε τι εννοεί, εκείνος του απάντησε.
«-Ο κυρ -Αλέκος μας βλέπει απο εκεί πάνω!»
Η απάντηση του ικανοποίησε τον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος όμως δεν πρόσεξε κάτι. Σε ένα καραμανλικό κόμμα το κρίσιμο δεν ήταν να βοηθήσει κανείς την Ντόρα αλλά να μην την εμποδίσει. Και ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησε κατά την διάρκεια της κούρσας για την αρχηγία της ΝΔ μία στάση ευμενούς ουδετερότητας η οποία απο το σαμαρικό στρατόπεδο ερμηνεύθηκε ως στήριξη της υποψηφιότητας της τέως Υπουργού Εξωτερικών.
Απο τότε μαύρα σύννεφα σκιάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο παλαιών φίλων. Ο Καραμανλής θεωρεί ότι με την υπουργοποίηση «ανέστησε» πολιτικά τον Σαμαρά και αποκρούει τις κατηγορίες περί βοηθείας στη Ντόρα. Οι συνεργάτες του επικαλούνται μάλιστα την οργή της Ντόρας εναντίον του η οποία εκφράστηκε και στην συνάντηση που είχε μαζί της τον περασμένο Φεβρουάριο στην οδό Παναγή Κυριακού.
«Με αποκοιμίσατε!» του είπε τότε.
Ο Σαμαράς απο την άλλη θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός έκανε πλάτες στην Ντόρα καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του Προκόπης Παυλόπουλος και Δημήτρης Σιούφας προωθούσαν την εκλογή Προέδρου απο το ελεγχόμενο συνέδριο. Και αν δεν παρενέβαιναν αποφασιστικά οι φρουροί του «καραμανλισμού» Αχιλλέας Καραμανλής και Πέτρος Μολυβιάτης, η διαδικασία θα έμενε η ίδια.
Ακόμη και η υποψηφιότητα Ψωμιάδη που έπληξε κατ εξοχήν την υποψηφιότητα Σαμαρά αφαιρώντας του ποσοστά στην Μακεδονία έβαλε σε σκέψεις τον Μεσσήνιο πολιτικό.
Απο τότε τίποτε δεν είναι το ίδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο παλαιόφιλων. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τα πήρε «άσχημα» με τους συνεργάτες του Καραμανλή στο κόμμα όταν αργότερα διαπίστωσε ότι το πραγματικό του ποσοστό στις εσωκομματικές κάλπες πλησίασε το 54% και όχι 50,5% που ανακοινώθηκε.
Δεν χρωστώ τίποτε στον Κώστα
Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι «δεν χρωστά τίποτε στον Καραμανλή» ενώ ο τέως πρωθυπουργός αρνείται να κάνει το παραμικρό σχόλιο, θετικό η αρνητικό για τον διάδοχο του.
Πρέπει να έχουν να μιλήσουν απο τον Αύγουστο του 2010.
Η σχέση τους έχει επιβαρυνθεί απο την άρνηση Καραμανλή να μιλήσει για τους λόγους που τον οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές του 2009 κάτι που προκαλεί ζημιά στην εικόνα του κόμματος ‘οπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύει δε ότι κάλυψε απολύτως τον τέως πρωθυπουργό στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ο Καραμανλής απο την πλευρά του δεν θέλησε αυτό το διάστημα να μιλήσει γιατί πίστευε ότι αρκετοί παράγοντες, όχι μέσα στη ΝΔ , του έστηναν παγίδα για να επιτύχουν την οριστική εξόντωση του απο την πολιτική μας ζωή.Δεν επιθυμεί βεβαίως την επιστροφή του, πράγμα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες ούτως η άλλως ,αλλά δεν θέλει να καταστρέψει και όσο πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει.
Η υπόγεια ένταση που υποβόσκει στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών θα υπάρχει πάντοτε, θα έχει αυξομειώσεις αλλά όσοι τους ξέρουν καλά στοιχηματίζουν ότι δεν θα λάβει ποτέ δημόσιο χαρακτήρα.
‘Ολα θα κριθούν απο τον χρόνο των εκλογών και απο το αποτέλεσμα τουςΑν ο Πρόεδρος της ΝΔ κερδίσει ‘ή χάσει με ένα καλό ποσοστό τίποτε δεν θα συμβεί.
Στο αντίθετο σενάριο, τα πράγματα θα περιπλακούν.
‘Οπως και να έχει το πράγμα,οι σχέσεις μεταξύ των δύο θα έχουν την πορεία που έχουν πάντα οι σχέσεις μεταξύ ενός νύν και ενός τέως…Κλασσικά εικονογραφημένα δηλαδή…