Τα νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Η διαδικασία θα γίνεται με βάση τα μόρια που έχει ο υποψήφιος και θα ακολουθεί η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό. Θεσπίζεται πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος, που θα ισχύει μόνο για τις σχολές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Τέλος στο καθεστώς των ανεξέλεγκτων ελεύθερων μετεγγραφών για πολύτεκνους, τρίτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς σε κάθε τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης θα μπορεί να μετεγγράφεται συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών.
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή των φοιτητών θα είναι τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος και θα ακολουθεί η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό.

Το τρίτο κριτήριο αφορά τη θέσπιση ανώτατου ορίου οικογενειακού εισοδήματος κατά περίπτωση, το οποίο θα λαμβάνονται υπόψη μόνο για τις σχολές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που επεξεργάζεται και θα προωθήσει το προσεχές διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (θα ισχύσειπό το επόμενο ακαδημαϊκό έτος), θεσπίζεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων εισακτέων από μετεγγραφές για κάθε τμήμα και για κάθε ειδική κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει φρένο στις αθρόες μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό για αρκετές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, σοβαροί λόγοι υγείας κ.ά.). Με το νέο σύστημα θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών που θα μπορεί να μεταπηδήσει σε συγγενές τμήμα, ενώ και αυτός ο μικρότερος αριθμός θα εισάγεται πλέον με βαθμολογικά κριτήρια.

Ως εκ τούτου, αν σε ένα τμήμα της Αθήνας με βάση εισαγωγής τα 18.000 μόρια θέλει να μετεγγραφεί φοιτητής ο οποίος εισήχθη σε αντίστοιχο της επαρχίας με πολύ λιγότερα μόρια, δεν θα μπορεί να το κάνει αυτομάτως. Από τις θέσεις που θα έχουν προκαθοριστεί για κάθε κατηγορία θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα όσοι έχουν τα υψηλότερα μόρια και οι υπόλοιποι θα έχουν μεν δικαίωμα μετεγγραφής στην Αθήνα, αλλά σε τμήματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Ικανοποιείται πάγιο αίτημα των σχολών
Ανάσα για δεκάδες κεντρικά τμήματα

Με το νέο σύστημα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων για περιορισμό των μετεγγραφών, αλλά την ίδια στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι θα χάσουν το δικαίωμά τους να μετεγγραφούν ελεύθερα στο τμήμα της αρεσκείας τους.

Οσοι ανήκουν, δηλαδή, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται σε ίδρυμα της περιοχής όπου κατοικούν όπως και πριν, με τη διαφορά ότι το τμήμα στο οποίο θα εισάγονται θα εξαρτάται από την απόδοσή τους στις πανελλαδικές και τη σειρά προτίμησης που θα έχουν δηλώσει.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δώσει ανάσα σε δεκάδες κεντρικά τμήματα τα οποία ήταν αναγκασμένα να δέχονται ακόμη και διπλάσιο αριθμό φοιτητών από τον αρχικό που είχε ορισθεί από το υπουργείο. Την ίδια στιγμή, θα αποτραπεί η ερήμωση αρκετών τμημάτων της περιφέρειας, τα οποία έβλεπαν τον Σεπτέμβρη τους φοιτητές τους να φεύγουν κατά δεκάδες προς τμήματα ίδιου γνωστικού αντικειμένου της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο χωροταξικό, καθώς δημιουργείται και ζήτημα στην ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της ανομοιογένειας των πρωτοετών φοιτητών. Το χάσμα των βαθμολογικών αποκλίσεων των φοιτητών (έχουν καταγραφεί διαφορές μεταξύ επαρχιακών και κεντρικών τμημάτων ακόμη και 6.000 μορίων) προκαλεί προβλήματα στην παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ αδικεί και όσους κατάφεραν να επιτύχουν υψηλότερες βαθμολογίες από άλλους.

Στοιχεία
Η εικόνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αντιμέτωποι με υπερδιπλάσιο αριθμό εισακτέων από τον αρχικό σχεδιασμό ή με τη μαζική φυγή προς κεντρικά τμήματα, έρχονται κάθε χρόνο πρυτάνεις ΑΕΙ και πρόεδροι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά, όπου ο αριθμός εισακτέων ήταν μόλις 60 και οι μετεγγραφές ανήλθαν σε 123. Στο ίδιο ίδρυμα, το τμήμα Λογιστικής είχε 150 εισακτέους και άλλους 257 από μετεγγραφή. Αντίστοιχη η εικόνα στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Ο αρχικός αριθμός των εισακτέων ήταν 250 και οι μετεγγραφέντες ανήλθαν σε 218.

Στον αντίποδα, το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου δέχθηκε αρχικά 450 σπουδαστές αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν με μετεγγραφή 170. Στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εισήχθησαν 550 και έφυγαν 166. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και πανεπιστημιακά τμήματα, όπως αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου. Από τους 250 φοιτητές έμειναν μόλις 92. Ακόμη και από πρωτοκλασάτες σχολές, όπως αυτή της Νομικής Θράκης, από τους 600 πρωτοετείς φοιτητές, μεταπήδησαν προς τα αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης 132.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria