«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Εμπλοκή στην ολοκλήρωση του νέου «κουστουμιού» μέτρων προκαλούν οι αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που στηλώνουν τα πόδια στη νέα δραστική περικοπή δαπανών την
οποία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτη φορά -αναφέρουν αρμόδια στελέχη- αμφισβητείται η δυνατότητα να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα.

Η αδυναμία συμφωνίας στις τάξεις της κυβέρνησης έχει παρενέργειες στις σχέσεις με την τρόικα, που περίμενε από την προηγούμενη Πέμπτη να πάρει από …
την Αθήνα το τελικό σχέδιο. Περιλαμβάνει όχι μόνο τα δημοσιονομκά μέτρα αλλά και το «κουστούμι» των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση, όμως, ούτε το έχει οριστικοποιήσει ούτε γνωρίζει το ακριβές ποσό που αναζητεί.

Αρχικά προσδιορίστηκε σε 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2014. Στελέχη όμως του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν τελικά να εκτοξευτεί σε 30 δισ. ευρώ, αφού στην αρχική πρόβλεψη πρέπει να προστεθεί η τρύπα 1,74 δισ. ευρώ του 2011, οι αποκλίσεις του 2010 που υπολογίζονται μεταξύ 1- 3 δισ. ευρώ, αλλά και να διασφαλιστεί η περικοπή δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ το 2011 (αποθεματικό που θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο αν θα κοπεί οριστικά).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε στενό κύκλο στο υπουργείο Οικονομικών, και παρουσία μόνο της πολιτικής ηγεσίας, έχει συνταχθεί μια αναλυτική λίστα με τις περικοπές που πρέπει να κάνει κάθε υπουργείο για την επίτευξη του στόχου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα καλέσει μέσα στην εβδομάδα τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, σε κοινή σύσκεψη όπου θα γίνει και η τελική κατανομή των βαρών. Πάντως, μεγάλες ανακατανομές σε σχέση με το προσχέδιο δεν αναμένονται, αφού τα οικονομικά όλων των υπουργείων είναι οριακά.

Τις μεγαλύτερες περικοπές καλούνται να κάνουν τα υπουργεία του κοινωνικού κύκλου (Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Παιδείας) και ακολουθούν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία, που σχεδόν όλοι οι γενικοί γραμματείς ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να καλύψουν μέρος αυτών των χρημάτων που τους αναλογούν από πηγές εσόδων. Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα. Και είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν δεκτά από την τρόικα.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιέζει ώστε στο συνολικό ποσό που του αναλογεί (8 δισ. ευρώ αρχικά, που μειώθηκε σε 6 έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις) να συμπεριλάβει την πρόβλεψη ότι 1 δισ. θα προέλθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Το σύνολο όμως των ακινήτων αποτιμάται σήμερα με βάση τις αντικειμενικές τιμές σε 1,4 δισ. ευρώ.

Λύσεις από έσοδα αναζητούν και στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας που επίσης έχουν βαρύ φορτίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Λοβέρδος ανησυχεί για τη λειτουργία πολλών νοσοκομείων και μάλιστα κεντρικών. Από την πλευρά της, η Α. Διαμαντοπούλου έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Υποδομών μήπως βρεθεί φθηνή λύση για τη μετακίνηση των μαθητών, ώστε να εξοικονομήσει από εκεί έστω και λίγα εκατ ευρώ.

Στα υπόλοιπα υπουργεία, όπου οι προβλεπόμενες περικοπές κυμαίνονται από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. για το καθένα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων κωδικό με κωδικό, αλλά ούτε και αυτή η διαδικασία φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πολλά θα κριθούν στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα κορυφωθούν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η έλευση των τριών επικεφαλής της τρόικας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικά ο έλεγχος από τους επιτηρητές έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή και συνεχίζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν γίνεται διά… ζώσης. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ για την αποστολή των επίμαχων στοιχείων. Επαφές υπάρχουν και με τεχνικό κλιμάκιο για εργασιακά θέματα στην Αθήνα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν για την πρόθεσή της να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά επισήμως να περιοριστούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων, χωρίς δεσμεύσεις. Να δοθεί έτσι χρόνος για οριστικοποίηση των μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Απριλίου.

Εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση: επιπλέον παράταση δύσκολα θα δοθεί, γιατί πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να σταλούν στις Βρυξέλλες με τη μορφή νόμου και Προγραμμάτων Σταθερότητας όλες αυτές οι παρεμβάσεις. «Θα κάνει πολύ καλή εντύπωση στις αγορές όποια επιπλέον καθυστέρηση» εξηγεί αρμόδιος παράγοντας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria