Εξωστρέφεια - OlaDeka

Εξωστρέφεια

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκαν δύο γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Δύο εξελίξεις που συνδέονται άμεσα με το Νομό Καστοριάς και την τοπική μας οικονομία. Ιδιαίτερα με τον βασικότερο ίσως πυλώνα της, τη
γουνοποιία. Ένας κλάδος που επί δεκαετίες διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία της περιοχής. Ένας τομέας που φαίνεται να ξεπερνά σιγά, σιγά την πρόσφατη κρίση και να κινείται ξανά σε θετικούς ρυθμούς.
Η πρώτη εξέλιξη αφορά την ανακοίνωση της πορείας βασικών οικονομικών μεγεθών της χώρας για το 2010 από την Ελληνική Στατική Αρχή. Από το σύνολο της έκθεσης στεκόμαστε ιδιαίτερα στο πεδίο των εισαγωγών και των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, οι εξαγωγές της Ελλάδας το προηγούμενο έτος ανήλθαν στα 16,2 δις ευρώ. Σε σύγκριση με το 2009 όπου είχαν φθάσει στα 14,6 δις ευρώ, το 2010 είχαμε μία αύξηση της τάξης του 10%.Συμπερασματικά, μετά από δύο χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, οι Ελληνικές εξαγωγές κινούνται ξανά σε ανοδική τροχιά.
Το δεύτερο γεγονός είναι η επίσκεψη Ελληνικής αποστολής στη Ρωσία υπό τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο κ. Γερουλάνος βρέθηκε στην Μόσχα όπου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές και δημόσιες παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ταυτόχρονα επισκέφθηκε την Έκθεση Τουρισμού «Intourmarket» και κυρίως προχώρησε σε ανακοινώσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη δημιουργία 3 νέων Κέντρων Θεώρησης Διαβατηρίων – Βίζας (visa center) στη Ρωσική επικράτεια. Τα νέα Κέντρα θα έχουν έδρα στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα, Κρασνογιάρσκ και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτάχυνση και στη διευκόλυνση έκδοσης βίζας για Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Μία εξέλιξη που θα έχει άμεσες και θετικές συνέπειες στους κλάδους της γουνοποιίας και του τουρισμού. Οι όλο και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτες (τουριστικοί και επιχειρηματικοί), που πέρυσι έφθασαν περίπου τους 500.000 όταν το 2009 ήταν μόλις οι μισοί (251.000), θα αυξηθούν επιπλέον με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εμπόριο προϊόντων γούνας και δέρματος από την Καστοριά.
Από τα δύο αυτά γεγονότα αναδεικνύεται ξανά η πρωταρχική σημασία που έχει ο παράγοντας εξωστρέφεια για τη γουνοποιία, για την τοπική, αλλά και για την εθνική μας οικονομία. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται πως η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο του κλάδου, αλλά και της χώρας ευρύτερα, από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν οι φορείς του κλάδου να επικεντρώσουν τις ενέργειες και την πίεσή τους. Σε αυτή την προοπτική οφείλει η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή και τις πολιτικές της.
Στο πλαίσιο αυτό, ως άμεση προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η επανεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Τον Απρίλιο του 2008, μεταξύ των δύο υπογράφθηκε Μνημόνιο που περιελάμβανε διάφορες δράσεις που στόχευαν στην εξωστρέφεια του κλάδου με τη συνδρομή πάντα του Υπουργείου। Ενδεικτικά :
1. Η εκπόνηση ερευνών αγοράς σε επιλεγμένες χώρες από τα αντίστοιχα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) των Πρεσβειών, σχετικά με την επιτόπια αγορά γουνοποιίας.
2. Η δημιουργία εξειδικευμένων βάσεων δεδομένων σε επιλεγμένες χώρες από τα αντίστοιχα Γραφεία Ο.Ε.Υ.
3. Η εξειδικευμένη επιμόρφωση-ενημέρωση των υπαλλήλων που υπηρετούν ή πρόκειται να υπηρετήσουν σε Γραφεία Ο.Ε.Υ. σε αγορές-στόχους για τα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τα προβλήματα της Ελληνικής γουνοποιίας στις αγορές του εξωτερικού.
4. Η διοργάνωση κλαδικών ημερίδων για την Ελληνική γουνοποιία και επιχειρηματικών αποστολών σε επιλεγμένες αγορές-στόχους.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας ισχύει ακόμη και συνεπώς η διεκδίκηση εφαρμογής του είναι βάσιμη. Η Ομοσπονδία και οι υπόλοιποι φορείς του κλάδου μπορούν να το θέσουν στην ατζέντα των επαφών τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και να ζητήσουν την υλοποίηση των όρων που προβλέπει. Ιδιαίτερα σήμερα που ένας Καστοριανός βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υφυπουργός κ. Δόλλης. Άλλωστε το κράτος έχει συνέχεια, όπως συνέπεια πρέπει να έχουν και οι διεκδικήσεις μας. Χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα κατάθεσης επιπλέον και νέων προτάσεων, ας ξεκινήσουμε καταρχήν με την εφαρμογή αυτών που ήδη έχουμε εξασφαλίσει.

Χρήστος Κοσμάς
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria