Με μικρό “καλάθι” επέστρεψε ο Δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου, από τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων, για μια σειρά ζητημάτων, που απασχολούν το Δήμο του.
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο και από τις δύο πτέρυγες της αντιπολίτευσης, που έδειξαν αποφασισμένες, από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο, να “διυλίσουν τον κώνωπα”, ακόμα και σε θέματα ήσσονος σημασίας, όπως με την ασφάλιση των αυτοκινήτων του Δήμου, όπου διέκριναν “σκοτεινά σημεία” στην αξιολόγηση των προσφορών από ιδιώτες!
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, για την εμπλοκή που παρατηρήθηκε στα έργα αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικών δικτύων, λέγοντας: “Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που δεν απασχολεί μόνο τον Δήμος μας, αλλά την πλειονότητα των Δήμων ανά την Ελλάδα, κι απ΄ ό,τι διαφάνηκε, δεν πρόκειται ν΄ ανοίξει ένα τέτοιο “μέτρο”, αλλά θα γίνει αναδόμηση του όλου προγράμματος”!
Ο λόγος που οδήγησε το αρμόδιο υπουργείο, σε μια τέτοια απόφαση, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου, ότι: “Επειδή στις μελέτες αυτές, προβλέπονται ένα τμήμα αγροτικής οδοποιίας, να είναι ασφαλτοστρωμένο, οι περισσότεροι Δήμοι έφθασαν στο σημείο να έχουν επαρχιακό δίκτυο με χωματόδρομους και αγροτικό δίκτυο με… άσφαλτο! Κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από την όλη διαδικασία”!
Για το αρδευτικό του φράγματος Γέρμα, ο Δήμαρχος Π. Κεπαπτσόγλου, ενημέρωσε ότι: “Υπάρχει ένα “μέτρο” ανοιχτό, το οποίο όμως δεν έχει μεγάλη απορροφητικότητα και θα γίνει επιλογή πιλοτικά, για φράγματα μεγαλύτερης δυναμικότητας”.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, που ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ, θεωρήθηκε αρκετά μεγάλος από το υπουργείο και προτάθηκε να γίνει αναμόρφωση της μελέτης, με σκοπό να συμπεριλάβει σε πρώτη φάση τον κεντρικό άξονα του έργου και τα υπόλοιπα να παραπεμφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Από την επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Μαρία Τερζοπούλου, τέθηκε το ερώτημα, γιατί ο Δήμος Ορεστίδας δεν μερίμνησε να ζητήσει προσωπικό από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, μέχρι 31-1-2011, που του έδινε το δικαίωμα ο νόμος, προκειμένου να καλύψει θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα στην Πολεοδομία, που θα πρέπει να συγκροτήσει ο Δήμος κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Πάνω σ΄ αυτό ο Δήμαρχος απάντησε ότι: “Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις προηγείται ο Δήμος της έδρας του νομού και από κει και πέρα, το πλεονάζον προσωπικό θα κατανεμηθεί αναλογικά στους υπόλοιπους Δήμους”.
Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα, όταν από την μειοψηφία καταγγέλθηκε ότι με αδιαφανείς διαδικασίες, έγιναν προσλήψεις μιας βρεφονηπιοκόμου και μιας καθαρίστριας στους παιδικούς σταθμούς, την περίοδο που το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ακέφαλο, διότι εκκρεμούσε η αίτηση παραίτησης του προέδρου Πασχάλη Πετρίδη, η οποία όμως δεν είχε επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Απο την πλευρά της πλειοψηφίας, υποστηρίχθηκε ότι η διαδικασία ήταν νομότυπη και γι΄ αυτό το λόγο είχαν υπογραφεί οι ανάλογες συμβάσεις με ημερομηνίες 14 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε έντονα η μειοψηφία, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι “ψεύδεται”, διότι οι συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί, μέχρι την στιγμή που το θέμα συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Ν. Αντωνιάδης, ζήτησε από το Δ.Σ. να εκδοθεί ψήφισμα, με το οποίο θα καταγγέλεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβάλλει εισιτήριο 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και η προσπάθεια της κυβέρνησης,να υποβαθμίσει τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία. Τελικά η πρόταση έγινε αποδκτή, μόνο ως προς το πρώτο σκέλος και αποφασίστηκε το ψήφισμα να εκδοθεί τροποποιημένο, από το προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Το θέμα της μετονομασίας του Δήμου, από Ορεστίδας σε Δήμο Άργους Ορεστικού, όπως ίσχυε και παλαιότερα, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. αν και από ορισμένες πλευρές, εκφράστηκαν επιφυλάξεις, για τις προθέσεις των κατοίκων του πρώην Δήμου Ίωνα Δραγούμη, που θα κληθούν να αποφασίσουν ελεύθερα, στις προσεχείς συνελεύσεις των τοπικών συμβουλίων.
Από την πλειοψηφία, επιχειρηματολόγησε υπέρ της μετονομασίας, η αντιδήμαρχος Μελίκα Σανταλίδου, η οποία αφού επικαλέστηκε ιστορκούς και αντικειμενικούς λόγους, την χαρακτήρισε ως “διόρθωση ενός λάθους”, που έκανε το υπουργείο κατά την εγγραφή του Δήμου στους καταλόγους του Καλλικράτη!
Στους παραπάνω, προστέθηκαν από τον Δήμαρχο και κάποιοι “πρακτικοί λόγοι” που δυσκολεύουν την λειτουργία του Δήμου, διότι από σύγχυση η αλληλογραφία με τα υπουργεία, πηγαίνει πρώτα στην … Ορεστειάδα του Έβρου και ύστερα επιστρέφει στο Άργος, με καθυστέρηση αρκετών ημερών!