ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Στο στόχαστρο Βουλευτών του Συνασπισμού το Ιδρυμά μας

«Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα έκρινε ορθολογικό εάν όχι εξωφρενικό για παράδειγμα την συνύπαρξη δύο περιφερειακών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ίδια περιφέρεια, στη ίδια πόλη, την

Κοζάνη, και σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους να

φιλοξενούν τμήματα ομοειδή και ομότιτλα, όπως το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το νεοπαγές τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας;
Σε τι αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η λογική για την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας; Μαξιμαλισμός ή διάκριση;».
Τα ερωτήματα αυτά θέτει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Γ. Χαραλαμπίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές του Συνασπισμού Η. Διώτη και Τ. Κουράκης,
Ειδικότερα η απάντηση του προέδρου του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας , έχει ως εξής:
Η Απάντηση
Η συζήτηση στην περιφέρειά μας, περί συνένωσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας  με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας απασχόλησε τους βουλευτές του Συνασπισμού κκ Η. Διώτη και Τ. Κουράκη, οι οποίοι κατέθεσαν πρόσφατα (11-2-2011) επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων που απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για μία πιθανή συγχώνευση του Πανεπιστημίου (εστιάζουν και περιορίζουν βέβαια αποκλειστικά το θέμα μόνο στα δύο πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και καμία κουβέντα για τα υπόλοιπα τέσσερα θεωρητικής κατεύθυνσης στην Φλώρινα) με το «επάρατο» ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, προτρέποντάς  μάλιστα  την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να υπογραμμίσω ότι στο υποδεέστερο κατά μερικούς ίδρυμα, το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, έχουν ήδη γίνει τρεις (3) εξωτερικές αξιολογήσεις μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) οι οποίες έκριναν και τα τρία τμήματα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά με εφάμιλλα τμήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Δεν θα σχολιάσω επί της ουσίας το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, διότι το θεωρώ τουλάχιστον ανεπίκαιρο στην παρούσα φάση. Δεν μπορώ όμως παρά να αναρωτηθώ, ως απλός πολίτης, ποιος εχέφρων άνθρωπος θα έκρινε ορθολογικό εάν όχι εξωφρενικό για παράδειγμα την συνύπαρξη δύο περιφερειακών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ίδια περιφέρεια, στη ίδια πόλη, την Κοζάνη, και σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους να φιλοξενούν τμήματα ομοειδή και ομότιτλα, όπως το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το νεοπαγές τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας; Σε τι αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η λογική για την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας; Μαξιμαλισμός ή διάκριση;

Με την επερώτηση τους οι δύο βουλευτές φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας ότι μία ενδεχόμενη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία θα επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση των σπουδών των δύο πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου και την ανησυχία τους για μία διαφαινόμενη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία εκκρεμούν πλέον των δέκα ετών. Αλήθεια διαμαρτύρονται οι δύο βουλευτές του Συνασπισμού για την ενδεχόμενη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ, όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων που συμπράττουν με ξένα πανεπιστήμια κατοχυρώνουν πλέον και την ακαδημαϊκή τους υπόσταση εκτός αυτών καθαυτών των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Θεωρούν ότι δεν τα δικαιούνται οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ή επειδή το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας δεν έχει ακόμα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα έπρεπε ούτε τμήματα δεκαετιών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας να έχουν; Τι εξυπηρετούν επί τέλους τέτοιου είδους λογικές; Πράγματι, δεν θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα της Αριστεράς τέτοιου είδους τοποθετήσεις, οι οποίες διαιωνίζουν δυστυχώς τον τεμαχισμό της σπουδάζουσας νεολαίας της Α.Ε. στην Ελλάδα και απογοητεύουν τις οικογένειες που στήριξαν αυτά τα παιδιά οικονομικά και ηθικά.

Διαφαίνεται ότι οι δύο βουλευτές προκειμένου να υπερασπισθούν τα δικαιώματα των φοιτούντων στα δύο πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, κατασυκοφαντούν και «λασπώνουν» τους σπουδαστές του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. αλλά και τους αποφοίτους του, όπως εμμέσως δηλώνουν «προοδευτική» απαξία για τον θεσμό της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στέλνουν τα ΤΕΙ στον «καιάδα των αζήτητων». Είναι μία τακτική που δεκαετίες τώρα ακολουθεί η Πολιτεία, η οποία παρά την ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τον Νόμο 2916/01 δεν τόλμησε ποτέ να κάνει, επί της ουσίας, το επόμενο βήμα για την ακαδημαϊκή τους ολοκλήρωση δίνοντας στα Ιδρύματα την δυνατότητα αυτοδύναμης έρευνας και χορήγησης διδακτορικών διπλωμάτων, συμβάλλοντας  στην μετεξέλιξή τους σε «Τεχνολογικά Πανεπιστήμια».

Θα περίμενε κανείς πιο προσεκτικές αλλά και πιο φιλικές προς τα ΤΕΙ απόψεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων. Οι χιλιάδες των σπουδαστών των ΤΕΙ, αλλά και οι χιλιάδες πτυχιούχοι τους που δίκαια επί σειρά ετών περιμένουν την ανταπόκριση της πολιτείας για ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες σίγουρα αισθάνονται απογοητευμένοι  με τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες, ουσιαστικά,   αμαυρώνουν τις σπουδές, απαξιώνουν το πτυχίο τους και ενισχύουν αναχρονιστικές συντεχνιακές νοοτροπίες όπως του Τ.Ε.Ε.
Εάν οι  βουλευτές που υπέβαλαν την επερώτηση επιθυμούν να εντάξουν έμμεσα ή άμεσα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην «ανώτερη» εκπαίδευση, ένας ανύπαρκτος πλέον θεσμός στη χώρα μας (καλώς ή κακώς, κακώς κατά τη γνώμη μου) ας το δηλώσουν χωρίς περιστροφές. Τα ΤΕΙ, όπως πολύ καλά γνωρίζουν, ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε το θέλουμε είτε όχι και θα πρέπει να δοθούν όλα εκείνα τα εργαλεία, θεσμικά και οικονομικά, προκειμένου να βαδίσουν τον δρόμο της εξέλιξης και ανάπτυξής τους. Η κοινωνία χρειάζεται πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων πανεπιστημιακού επιπέδου, προκειμένου να καταστούν δημιουργικά μέλη της κοινωνίας και να βοηθήσουν με τις δυνάμεις τους  στην αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας βάζοντας την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Τελειώνοντας τις παρατηρήσεις μου επί της επερώτησης των δύο βουλευτών προς την Υπουργό Παιδείας, θεωρώ   ότι θα πρέπει να επανέλθουν «επί το ορθότερον» δικαιώνοντας το ΤΕΙ Δ.Μ. αλλά γενικότερα και τον θεσμό των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Γ. Χαραλαμπίδης
Καθηγητής
Πρόεδρος ΤΕΙ
Δυτικής Μακεδονίας
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria