Κοινή πρόταση Γερμανίας – Γαλλίας για ευρώ και Ελλάδα

Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς ως μέρος της συνολικής λύσης αναμένεται ότι θα είναι και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς την τρόικα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, με δηλώσεις της από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαμήνυσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιτόκιο των δανείων που χορηγεί το ΔΝΤ διέπετε από κανόνες και ότι αυτή τη στιγμή για την Ιρλανδία είναι στο 3,1%.

Στη Σύνοδο της Παρασκευής πάντως, Βερολίνο και Παρίσι αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τη διαμόρφωση κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν αναμένουν βέβαια αποφάσεις σε αυτή τη Σύνοδο, τονίζουν ωστόσο ότι θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης της Ευρωζώνης, το οποίο θα εγκριθεί το Μάρτιο και θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα το Βερολίνο φέρεται πρόθυμο να εξετάσει την αύξηση των οικονομικών εγγυήσεων για το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας, ωστόσο δείχνει να αποκλείει την απευθείας αγορά ομολόγων από το ταμείο.

Στη Σύνοδο αναμένεται να εξεταστούν και οι δυνατότητες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς και το Ενιαίο Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανία.

Ερωτηθείς για τη γαλλογερμανική πρόταση, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι το Σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο στόχος είναι οι προτάσεις να έχουν εγκριθεί μέχρι το καλοκαίρι και να εφαρμοστούν σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Στην κατεύθυνση στήριξης της Ευρωζώνης ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, η οποία στην κοινή συνέντευξη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο τόνισε ότι «αν δεν στηρίξουμε το ευρώ θα καταρρεύσει η Ευρώπη».

Σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τη λήψη μέτρων, ακόμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για περιορισμό του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι η επαναγορά χρέους ή η προαιρετική τροποποίηση των όρων των ομολόγων και στόχος είναι να εφαρμοστούν πριν περάσει στα χέρια των κρατικών φορέων το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι το 2013 θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ.

«Ενδεχόμενες επαναγορές θα αφορούν στην απόσυρση ομολόγων ή την ανταλλαγή τους – θα μπορούσαν ακόμα να δοκιμάσουν να συμφωνηθεί με τους δανειστές να μειωθεί το κουπόνι και να επιμηκυνθεί η διάρκειά τους», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με επαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι θέλουν αυτές οι συζητήσεις να γίνουν σε προαιρετική βάση, γιατί διαφορετικά θα προκληθεί αναταραχή στις αγορές.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria