«Γαμάτε γιατί χανόμαστε»-Του Σταύρου Θεοδωράκη*

Toυ Σταύρου Θεοδωράκη-www.protagon.gr
Πρόσφατα σε ένα σχολείο της Αθήνας – από τα πιο ξακουστά – προέκυψε πρόβλημα με την διδασκαλία της ιστορίας. Η καθηγήτρια δηλαδή της 2ας Λυκείου εξέταζε τα παιδιά σε ύλη που ουδέποτε είχαν διδαχθεί ενώ παράλληλα άρχισε να κάνει παρατηρήσεις του τύπου «βγάλε το σκουλαρίκι», «μη μασάς τσίχλα», «ξέβαψε τα μάτια σου». Εν ολίγοις το

σχολείο απέκτησε έναν θηλυκό κέρβερο που κόντραρε συνεχώς τα παιδιά.

Η αντίδραση βέβαια των παιδιών ήταν άμεση. Στο πέρασμα της καθηγήτριας πολλά μεσαία δάκτυλα υψωνόντουσαν και τα παιδιά σχολίαζαν όλο και πιο δυνατά το μουστάκι της (!) και την απουσία ερωτικών της σχέσεων (για να το πω ευγενικά). Το θέμα κάποια στιγμή έφτασε από τους γονείς στην διεύθυνση του σχολείου όπου ο διευθυντής προσπάθησε να δώσει πολύπλοκες απαντήσεις πριν καταλήξει σε αυτό που οι μαθητές με την πρώτη ματιά είχαν εκτιμήσει. «Χώρισε πρόσφατα και αν την δείτε θα καταλάβετε ότι αυτό της έχει στοιχίσει».
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η συμπεριφορά ενός ανθρώπου αποδίδεται στην σεξουαλική του ζωή. Μπορεί να το συζητάμε σπανίως δημοσίως αλλά όλοι κάποια στιγμή έχουμε σκεφθεί ότι ο ανάποδος άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας είναι απλός ένας … ανέραστος. Για πολλούς, ακόμη και οι πόλεμοι του Μπους έχουν την εξήγηση τους στην σεξουαλική του ζωή. Και αν ψάξει κάνεις στο διαδίκτυο θα δει πολλά σχετικά δημοσιεύματα που συσχετίζουν την δράση των δικτατόρων με τα ερωτικά τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας ηγέτης που έχει υγιή (;) ερωτική ζωή είναι αυτομάτως και καλός ηγέτης. Το σεξ είναι απαραίτητο αλλά από μόνο του δεν φτάνει. Αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη που λέγαμε και στη φυσική. Η δυτική κοινωνία όμως συχνά υποτιμά τους νόμους της φυσικής και της φύσης. Κάπως έτσι υποτίμησε και την θεραπευτική αξία του σεξ. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η υποτίμηση «επιβλήθηκε» από τις εκκλησίες. Επί αυτού έχουν γραφτεί πολλά και δεν είναι της ώρας  να τα αναφέρω. Σημασία έχει ότι η δράση της εκκλησίας εναντίον του σεξ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Θα το μάθατε ότι στην καθολική εκκλησία έχει ξεσπάσει πόλεμος για την χρήση του προφυλακτικού. Ο Βενέδικτος φαίνεται ότι είπε σε Γερμανό δημοσιογράφο ότι το προφυλακτικό είναι δικαιολογημένο σε κάποιες περιπτώσεις (ΑΙDS κλπ). Αλλά οι Καρδινάλιοι ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να αντέξουν και διχάστηκαν! Οι περισσότεροι  αντέδρασαν, λίγοι επικρότησαν και το Βατικανό δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει. Να το φοράμε ή να μην το φοράμε; Κάποιοι μάλιστα στη αιώνια πόλη αστειεύονται (!) ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα διάσπαση των εκκλησιών βασισμένη στη χρήση ή μη των προφυλακτικών. Ταυτόχρονα βέβαια συνεχίζονται τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους των εκκλησιών (βλέπε παιδεραστία στις καθολικές ιεραποστολές της Αφρικής και στα ορθόδοξα κατηχητικά της Βόρειας Αμερικής αλλά και δολοφονίες μοιχών γυναικών στο Ισλάμ), αλλά ας μην παρασυρθώ γιατί το θέμα μου είναι άλλο.
Ιδού λοιπόν γιατί το protagon.gr έκανε αυτή την ειδική ενότητα για το σεξ. Γιατί όσο μεγαλώνεις τόσο πρέπει να εκτιμάς τα νομοτελειακά της φύσης. Ζωή – δράση – δημιουργία χωρίς το σεξ δεν υπάρχει (και ο ερωτισμός, μνήμη σεξ είναι).  Και δεν αναφέρομαι στο σάιτ μας, αναφέρομαι σε ολόκληρο το Ίντερνετ. Το οποίο πολλές φορές θυμίζει κτίσμα του παρελθόντος (και ας διαφωνούν ο Γιαννακίδης και η Γκέλη). Αν «χτυπήσεις» σεξ στο ελληνικό διαδίκτυο θα βρεθείς ανάμεσα σε υπηρεσίες 090 ή σε πορνογραφικό υλικό επιπέδου ελληνικού περιπτέρου της δεκαετίας του 80. Είναι αστείο αλλά δοκιμάστε να γράψετε στον υπολογιστή σας κλασικές λέξεις που σχετίζονται με την σεξουαλική πράξη, θα σας βγουν όλες κόκκινες λες και την  ορθογραφική διόρθωση την έχει αναλάβει ο παπάς της γειτονιάς σας. Το ίντερνετ λοιπόν χρειάζεται τον σεξουαλικό εκμοντερνισμό του. Να μιλήσουμε καθαρά για το σεξ. Κοινωνικά, ιστορικά, ιατρικά αλλά και ανθρώπινα. Να πληροφορούμαστε τι λένε τα σεξουαλικά κινήματα, να μαθαίνουμε τα καινούργια της επιστήμης, να αποκωδικοποιούμε τα ιστορικά γεγονότα με βάση και την σεξουαλική συμπεριφορά των πρωταγωνιστών τους.  Έχετε σκεφθεί ας πούμε ποτέ οι ότι περισσότεροι εμφύλιοι στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους ξεκίνησαν από ένα … κρεβάτι. Και σήμερα τα λάθη της πολιτικής, οι κακοποιήσεις στα σπίτια, οι αντιδράσεις στους δρόμους, οι αναπηρίες της θρησκείας, έχουν πολλές φορές περισσότερη σχέση με το σεξ παρά με οτιδήποτε άλλο.
Ας απελευθερωθούμε λοιπόν και ας μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό που μας καθορίζει. Η Λαμπρία, ο Γαλδαδάς, ο Χωμενίδης, ο Καμπουράκης, ο Κορτώ, η Λίνα έκαναν την αρχή. Ακούστε τους κι αν μπορείτε ακολουθήστε τους.
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria