Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου,
είναι ορισμένες από τις προτάσεις που εισηγήθηκε προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης η διοίκηση του ΣΕΒ προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.
Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε στον υπουργό μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως επισημάνθηκε ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη μελέτη του ΣΕΒ «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε μάλιστα σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα ως προς τα «αγκάθια» της επιχειρηματικότητας, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:
– Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).
– Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.
– Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.
– Aγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.
– Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
– Πολυνομία.
– Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.
Παράλληλα ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Εισηγείται επίσης την κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων.
Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση (κατάργηση) των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αλλά και τον εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.
Στο «μέτωπο» των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις.
Προτείνει τέλος επίσης ορθολογική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.