Με την Ιταλία και την Ισπανία να κοντεύουν να βυθιστούν πλήρως στη κρίση χρεών που σπαράσσει και άλλες χώρες, η ΕΕ κινδυνεύει να καταρρεύσει στη προσπάθεια διάσωσής τους, που
θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτή είναι η άποψη του Βρετανού πολιτικού Nigel Farage. «Φτάνεις σε ένα σημείο, όπου δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να χρησιμοποιηθούν σε διάσωση, και όπου το ευρώ, στη σημερινή του μορφή, θα πάψει να υπάρχει. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί στις επόμενες εβδομάδες, όμως είναι μια πιθανότητα».
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, άρχισε ήδη να κατευθύνεται προς τα εκεί που από καιρό βρίσκονται η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που μαζί εισέπραξαν 195 δισ. σε βοήθεια, για να γλιτώσουν τη χρεοκοπία. Στις αρχές της εβδομάδας, οι ανησυχίες των επενδυτών οδήγησαν τα σπρέντς της Ιταλίας και της Ισπανίας στα ύψη. Μια άλλη χώρα της οποίας απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα είναι και η Πορτογαλία.
Όμως οι οικονομικές διασώσεις μπορεί τελικά να μην αποτελούν τη λύση στα προβλήματα που μαστίζουν την ΕΕ. Όπως λέει ο Nigel Farage «Ας υποθέσουμε ότι η κρίση δεν μεταδίδεται πέρα από τη Πορτογαλία, και πως τα χρήματα του μηχανισμού διάσωσης δεν εξαντλούνται. Το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί. Τώρα θα έχεις κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και μάλλον η Πορτογαλία, που είναι παγιδευμένα σε μια οικονομική φυλακή που ονομάζεται ευρώ, και στην οποία δεν ταιριάζουν. Η πρόσφατη διάσωση της Ιρλανδίας δεν είναι το τέλος. Υπολογίζω πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι σημαντικά χειρότερη σε δυο χρόνια από σήμερα…».
Ο Farage επίσης προειδοποιεί πως τα κράτη που διασώθηκαν, έχουν ανταλλάξει την πολιτική και οικονομική τους κυριαρχία για την οικονομική επιβίωση, και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με εξτρεμιστικά πολιτικά κινήματα . «Αυτό που χρειάζεσαι σε μια ύφεση και σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι η προσαρμοστικότητα και η ελαστικότητα. Όταν μπεις στην ευρωζώνη, παραδίδεις σε άλλους τον έλεγχο των επιτοκίων σου. Και τώρα που διασώθηκαν, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρέδωσαν ακόμη και τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους. Έγιναν δηλαδή, προτεκτοράτα της ΕΕ. Απώλεσαν τη δημοκρατικότητά τους, και την αυτοδιάθεσή τους. Για αυτό φοβάμαι πως τώρα θα αναδυθούν εξτρεμιστικά κινήματα».
Με τον φόβο ότι και η Ιταλία πλησιάζει στο γκρεμό, και το ευρώ να πέφτει, το κόστος της δανειοδότησης της Ρώμης προς χώρες που πνίγονται στα χρέη, αυξάνει δραματικά. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, και το Βέλγιο κινδυνεύουν άμεσα να βυθιστούν στη κρίση. Και οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη γεννάνε αμφιβολίες όχι μόνο για το μέλλον του κοινού νομίσματος, αλλά και για αυτήν την ίδια την ΕΕ.
Ο οικονομικός αναλυτής Michael Mross, πιστεύει πως στο τέλος ακόμη και η Γερμανία θα πέσει θύμα του ευρώ. «Αν πέσει η περιφέρεια, η Γερμανία θα είναι ο τελευταίος όρθιος δανειστής, και στο τέλος θα πέσει και αυτή. Όλοι οι πολιτικοί τώρα, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, και αυτό σημαίνει πως η Γερμανία θα διασώσει όλες τις χώρες της Ευρώπης, μέχρι να καταρρεύσει και η ίδια. Θα έχει όμως κερδίσει χρόνο ώστε να παρατηρήσει τι ακριβώς γίνεται».