Το γερμανικό δόγμα του «κεραυνοβόλου πολέμου» εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διασπάσει τη… γραμμή Μαζινό των συνδικάτων και να διαπραγματευθεί ο Πρωθυπουργός την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, έχοντας στα χέρια του «ισχυρά χαρτιά» που εκτιμά, όπως τονίζουν στο “S10” κυβερνητικά στελέχη, ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ σε μια άμεση συμφωνία.
Έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του συνόλου των συνδικάτων, από την ΓΣΕΕ και τα σωματεία των ΔΕΚΟ, μέχρι την ΟΤΟΕ, στα μέτρα που επιβάλλει το αναθεωρημένο μνημόνιο, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε έναν καταλυτικό αιφνιδιασμό: όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια υψηλού πολιτικού κινδύνου «συγχωνεύθηκαν» σε ένα ενιαίο κείμενο-σκούπα, που θα συζητηθεί με διαδικασία κατεπείγοντος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Δευτέρα, για να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τρίτη.
Ο «πόλεμος τριών ημερών» αποτελεί αντιγραφή της πολιτικής τακτικής που αξιοποιήθηκε για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το αρχικό μνημόνιο: σε ένα καταιγισμό νομοθετικών μέτρων, που προωθούνται με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, οι δυνατότητες πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων σχεδόν εκμηδενίζονται. Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη φοβούνταν ότι μια «ομαλή» διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης των κρίσιμων νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2011 θα άφηνε μεγάλα περιθώρια κλιμάκωσης της πολιτικής και κοινωνικής έντασης, οδηγώντας πιθανόν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το νομοσχέδιο-σκούπα που συζητήθηκε χθες στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενσωματώνει όλες τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και θέτει τα μέτρα σε τροχιά άμεσης εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου. Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμούν, ότι με τον τρόπο αυτό θα εξουδετερωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής η μόνιμη τακτική του «ας περιμένουμε να δούμε» της καγκελαρίου Μέρκελ, που όλα έδειχναν ότι επιδίωκε να μεταθέσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2011, αφού θα είχε πρώτα εγκριθεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, στη διαπραγμάτευση της Συνόδου Κορυφής, όπου θα κριθεί η τύχη όλων των βασικών γερμανικών προτάσεων για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ακόμη και οι αδύναμες χώρες του Νότου έχουν περιθώρια για «παζάρια», αφού απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Αν ο Πρωθυπουργός κατερχόταν σε αυτή τη διαπραγμάτευση με όλες τις εκκρεμότητες της ελληνικής οικονομικής πολιτικής ανοικτές, θα ήταν πολύ εύκολο για τη γερμανική διπλωματία να τον τοποθετήσει στο περιθώριο της Συνόδου, αφήνοντας για αργότερα τη συζήτηση για τα ελληνικά αιτήματα και ασκώντας ασφυκτική πίεση για θετική ψήφο στις γερμανικές προτάσεις. Αντίθετα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, με όλα τα μεγάλα μέτωπα στο εσωτερικό να έχουν κλείσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου θα έχει περιθώρια για διεκδικήσεις, χωρίς να κινδυνεύει να ακούσει άλλη μια φορά την καγκελάριο Μέρκελ να λέει «δεν δικαιούσθε να ομιλείτε».
Στρατηγικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να «καθαρίσει» έγκαιρα το θέμα της επιμήκυνσης και η συμφωνία να εναρμονισθεί πλήρως με το ιρλανδικό πρότυπο: εξόφληση ως το 2021 όλου του δανείου των 110 δις. ευρώ. Αν το θέμα δεν έκλεινε τώρα, εκφράζονταν φόβοι ότι η Γερμανία θα ζητούσε να καλύψει η επιμήκυνση μόνο ένα μέρος του δανείου και το υπόλοιπο να αναχρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που αποτελεί τον «προθάλαμο» του μόνιμου μηχανισμού, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν κλείσει από αυτό το μήνα με ευνοϊκό τρόπο το θέμα της επιμήκυνσης, η Αθήνα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί αργότερα από καλύτερη θέση ένα πρόσθετο δάνειο, που ενδεχομένως θα χρειασθεί ίσως και από το 2012, για να καλυφθούν οι «τρύπες» στο δανειακό πρόγραμμα από πιθανή παράταση του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές.
Με το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες, η κυβέρνηση «ξεκαθαρίζει λογαριασμούς» του μνημονίου με όλους τους Έλληνες εργαζομένους, από τα ρετιρέ των ΔΕΚΟ ως τα… υπόγεια του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να θυσιάσουν αποδοχές και δικαιώματα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
n Εισαγωγή στο Εργατικό Δίκαιο νέας μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (“Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας” ), που υπερισχύει των κλαδικών και οδηγεί σε δραματική συμπίεση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, με μόνο όριο το βασικό μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
n Θέσπιση πλαφόν τεσσάρων χιλιάδων ευρώ ως μεικτές μηνιαίες αποδοχές για τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ, μείωση των αποδοχών 10% για τις μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 1800 ευρώ και ανώτατο όριο επιδομάτων και υπερωριών 10% επί των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων.
n Ολόκληρο το βαρύ «πακέτο» των φορολογικών μέτρων του νέου προϋπολογισμού, «διανθισμένο» από επουσιώδεις παρεμβάσεις τόνωσης επί μέρους κλάδων της οικονομίας, όπως η παροχή κίνητρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας –βέβαια, εκεί που οδηγούνται οι μισθοί και η ανεργία το 2011 είναι πολύ αμφίβολο πόσοι θα έχουν ως βασική προτεραιότητα την αγορά νέου Ι.Χ.
Πέραν του πολυνομοσχεδίου, ανάμεσα στα νομοσχέδια που πήραν το «πράσινο φως» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνεται ο νέος επενδυτικός νόμος, που δεν αναμένεται να πετύχει σπουδαία πράγματα στην ενίσχυση της ανάπτυξης, αφού η δημοσιονομική ανάγκη σχεδόν εκμηδενίζει τις δυνατότητες παροχής ενισχύσεων στους επενδυτές και τα κίνητρα περιορίζονται σε φοροαπαλλαγές πολυετούς διάρκειας.
Είναι ενδιαφέρον, ότι χθες εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία κρατικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τις παραχωρήσεις αδειών για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ο φορέας, που «ψήνεται» για χρόνια από διαδοχικές κυβερνήσεις, μετά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είχαν στην κατοχή τους τα δικαιώματα στο παρελθόν, θα διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και θα αξιολογήσει τις προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες άδειες θα δοθούν για έρευνες στο Ιόνιο.