Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν έφοδο στα κτήρια του Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς.
Τουλάχιστον 22 διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ στους τραυματίες περιλαμβάνονται 57 αστυνομικοί.
Οι διαδηλώσεις ήταν ενάντια στις κυβερνητικές περικοπές στον προϋπολογισμό της εγχώριας παιδείας.
Καρέ καρέ τα γεγονότα
Τα κυριότερα επεισόδια έγιναν στη Ρώμη όπου διαδήλωσαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ’ Ακουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009.
Από το πρωί φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού.
Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη βουλή, τη γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι» – ειδικές πέτρες – από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον έως στιγμής απολογισμό, τραυματίες είναι ένας φοιτητής, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο, και τρεις αστυνομικοί.
Στο Μιλάνο περίπου 50 φοιτητές μαζεύτηκαν μπροστά στο Χρηματιστήριο.
Εξαιτίας των διαδηλώσεων δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα σε πολλές πόλεις, όπως το Μπάρι, ενώ στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.
Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια εξωτερικών ειδικών και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.