Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδιες από εδώ και πέρα.
Το “φαινόμενο Ομπάμα” για πρώτη φορά εμφανίστηκε δυναμικά και σε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας. Facebook, twitter, flirk και αλλά κοινωνικά δίκτυα …φαίνεται πως έδωσαν μια πρόσθετη δυνατότητα σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους να κερδίσουν, με
αποκορύφωμα τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πρωτεύουσας αξιοποίησε σε υψηλό βαθμό το Διαδίκτυο και τα social media και δικτύωσε πολλούς υποστηρικτές, επηρεάζοντας την…κρίσιμη μάζα των νεώτερων -και σκεπτόμενων – ψηφοφόρων και των γυναικών που “γύρισαν την πλάτη” στον Νικήτα Κακλαμάνη. Η καμπάνια του Γιώργου Καμίνη “θέριεψε” στο Διαδίκτυο και ιδίως στο facebook και στο twitter. Την εβδομάδα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, η “αντικακλαμανική” ψήφος έγινε, μπορεί να πει κανείς, μόδα. Δεν είναι τόσο ότι η ομάδα επικοινωνίας του Καμίνη δούλεψε καλά στο Διαδίκτυο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μεμονωμένα άτομα με επιρροή στον κύκλο των φίλων τους, “πήραν το παιχνίδι πάνω τους”. Ανέβαζαν βίντεο, έστελναν μηνύματα, έγραφαν την άποψή τους, έκαναν share εικόνες και κείμενα! Συνέβαλαν, έτσι, αποφασιστικά στο να κινητοποιηθεί ο κύκλος των γνωστών τους και να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. Αναπτύχθηκε μια συλλογικότητα, που έβαζε καθημερινά και άλλους στο παιχνίδι. Οι δημοσκόποι είδαν τις ημέρες αυτές να ανεβαίνει συνεχώς η υποστήριξη προς τον Γ. Καμίνη, ότι υπήρχε το “ρεύμα” και αυτό επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Η αίσθηση της κοινότητας και το θετικό μήνυμα της συμμετοχής που μετέφερε το facebook έκανε θαύματα. Η κοινωνία ήταν έτοιμη να εκδηλωθεί προς μια κατεύθυνση. Χρειαζόταν όμως κάποιοι να δώσουν το σύνθημα. Όσοι ένιωθαν ότι θα ήθελαν να αλλάξει κάτι στην πόλη, αλλά δεν είχαν ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν, ξαφνικά έβλεπαν φίλους τους να τους δείχνουν με ενθουσιασμό μια διέξοδο. Και ακολούθησαν, γιατί έτσι έγιναν κι αυτοί μέρος μιας ομαδικής κίνησης – πήγαν με το “ρεύμα”, βοηθούντος βέβαια και του άφθαρτου προσώπου του κ. Καμίνη.
Στη Θεσσαλονίκη ο καβγάς Μπουτάρη- Ανθιμου δημιούργησε… ψηφιακή πόλωση υπέρ του πρώτου. Είναι ενδεικτικό των -χιουμοριστικών- ρεφλέξ ότι ήδη από χθες το πρωί είχε δημιουργηθεί στο Facebook ομάδα με την ονομασία «Ζητείται μητροπολίτης να ορκίσει τον νέο δήμαρχο», σε μια εμφανή αναφορά στη σύγκρουση μεταξύ του μητροπολίτη και του δημάρχου. Αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγες ώρες η συμμετοχή στο εν λόγω σχήμα είχε ξεπεράσει τα 3.000 άτομα.
Ταυτόχρονα, το ψηφοδέλτιο Αμυρά, στον πρώτο γύρο, βασίστηκε αποκλειστικά στο Ιnternet και στα social media για να περάσει τα μηνύματά του, καθώς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Παπαδόπουλος “στην σελίδα του συνδυασμού “Επιμένουμε Αθήνα“ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 40.000 και το ψήφισαν 14.437 ή το 7,37%”.
Η κοινωνική δικτύωση των υποψηφίων έχει ως βασικό πλεονέκτημα ότι με οικονομικό τρόπο και χωρίς να κινηθεί μεγάλος μηχανισμός ο υποψήφιος έρχεται σε επαφή με τον ψηφοφόρο και πολλές φορές γίνεται απευθείας διάλογος μαζί τους.
“Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μέσω facebook, twitter και flirk με πάνω από 5.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, ενώ εάν κάναμε συγκεντρώσεις και ομιλίες σ΄όλα τα χωριά και τις πόλεις, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο και αμφίβολο αν συγκεντρώνονταν τόσοι”, επισημαίνει στενός συνεργάτης του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία, Μάρκου Μπόλαρη. Ο κ. Μπόλαρης αξιοποίησε ακόμη τη δυνατότητα του Διαδικτύου και έστειλε εικόνα και ήχο από την προεκλογική του δραστηριότητα σ΄όσους συνδέθηκαν μαζί του.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι όσοι δικτυώνονται καλύπτουν μια άμεση ανάγκη να εκφράσουν προβλήματα και απόψεις για την περιοχή τους, κάτι που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών σχηματισμών.
Χαρακτηριστική περίπτωση, το κίνημα των ATENISTAS, που, όπως δήλωσε ο συντονιστής τους Δημήτρης Ρηγόπουλος “στην αρχή επικοινωνούσαμε για να καθαρίσουμε ένα πάρκο, μια παιδική χαρά ή να βάψουμε κάποιο κτίριο. Οσο μεγαλώναμε, όμως, αισθανθήκαμε την ανάγκη αυτό να πάρει μορφή κινήματος και να εκφράσει προβλήματα και προτάσεις για προβλήματα σε γειτονιές της πόλης”.
Έτσι, λοιπόν, τα social media κέρδισαν την πρώτη μάχη εναντίον του “μπαλκονιού” και της χειραψίας.