Από αύριο Δευτέρα όλοι θα μιλούν για το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας το οποίο όμως θα πρόκειται στην ουσία και για συνέχιση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρχουν έμμεσες αναφορές στο σχέδιο της Ιρλανδίας και για τη χώρα μας και την αδυναμία της να αποπληρώσει τα δάνειά της με αποτέλεσμα να πάει σε νέο δάνειο.
Την επιβεβαίωση της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους έδωσε και από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόλ Τόμσεν, γνωστός και ως… blue eyes κατά την Πετρούλα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε είπε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέα δανειοδότηση και δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου σε 11 χρόνια, κι αυτό θα γίνει από το 2012 και μετά όταν θα πρέπει να βγει στις αγορές και δεν θα μπορεί με τα τεράστια επιτόκια που θα βρει μπροστά της. Επομένως η τριετής κατοχή γίνεται τουλάχιστον 13ετής αφού θα διαρκέσει μέχρι το 2023 και βλέπουμε.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι δεσμεύσεις που καλείται να πάρει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει νέο δάνειο καθώς και το επιτόκιο που θα πληρώσει. Διότι αν το 5% που πέτυχε για το πρώτο δάνειο μπορεί να θεωρηθεί καλό, όταν τα spreads είναι στις 1.000 μονάδες (10%) αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα ζητήσει η τρόικα σε λίγο καιρό. Ηδη από την Ιρλανδία ζητούν επιτόκιο 6,7%.
Σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις είναι απόλυτα σίγουρο ότι για τα επόμενα 10-15 χρόνια θα βρισκόμαστε υπό οικονομική κατοχή, με προϋπολογισμούς που θα ελέγχονται από την τρόικα, με περικοπές όποτε το ζητούν οι αφέντες, με απολύσεις μέχρι εσχάτων.
Ο οικονομικός Γολγοθάς θα είναι τόσο επώδυνος που ούτε η… Σταύρωση δεν θα είναι μια κάποια λύσις.
Και φυσικά δεν αποκλείεται μια πτώχευση ή ένα «κούρεμα» με επώδυνες επιπτώσεις. Ούτε μια απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή δημιουργία μιας Ευρώπης με διαφορετικό ευρώ και βεβαίως διαφορετική διαβίωση σε βορρά και νότο.
Αυτό που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποκαλύψει στο λαό την πραγματική κατάσταση της χώρας και να μην υπεκφεύγει για το χρόνο που θα χρειαστεί για να βγούμε από την κρίση. Όταν καίγεται το σπίτι σου δε μπορεί να μη γνωρίζεις πότε θα έλθει η πυροσβεστική.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά. Ακόμη και μια κατάρρευση της κυβέρνησης μη αντέχοντας το βάρος μιας νέας μακροχρόνιας οικονομικής κατοχής.