Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν» ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους συναδέλφους του σε κυβέρνηση και κόμμα για την σκληρή πραγματικότητα με την οποία θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι
, προειδοποιώντας ταυτόχρονα υπουργούς και βουλευτές πως οι περιστάσεις δεν προσφέρονται για ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής», εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και της εκτέλεσης των όρων του Μνημονίου.
Απέναντι στις αντιδράσεις και τις διχογνωμίες που εκφράστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα Εργασίας του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος: «το 2010 ο λαός επέδειξε ανοχή όταν του κόβαμε το μισθό και τη σύνταξη. Το 2011 όμως θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό», περιγράφοντας έτσι το είδος και το εύρος των ρήξεων που θα απαιτηθούν.
Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το επόμενο τρίμηνο ως το πιο κρίσιμο στη μάχη που δίνει η Ελλάδα και έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, που ενδέχεται να συναντήσουν αντιστάσεις.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, που αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ξεκαθάρισε προς τους υπουργούς πως το βάρος πέφτει πλέον στον καθένα τους, προκειμένου να καταφέρουν τις αλλαγές που απαιτούνται στο δυσλειτουργικό, δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό Δημόσιο.
Οι «ειδικές αποστολές» που ανέθεσε σε περισσότερους από μισή ντουζίνα υπουργούς, συνδυάζονται με ασφυκτικές διορίες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και την επόμενη έλευση της Τρόικα, που θα κρίνει και την χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων:
1) Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και να ετοιμάσει το επόμενο για τις αστικές συγκοινωνίες.
2) Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να εισάγει νόμους και διατάγματα που απαιτούνται για την ολοκληρωτική εφαρμογή του Καλλικράτη ενώ μέσα στον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πρέπει να ολοκληρώσουν την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το σχέδιο του νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο.
3) Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και στο σύστημα φαρμάκων, ενώ έχει να λύσει και το γόρδιο δεσμό της παραπομπής της χώρας μας από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το απαράδεκτο σύστημα προμηθειών των νοσοομείων.
4) Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει το πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και να έχει έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες για τα 4 μεγάλα ταμεία.
5) Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη πρέπει να ετοιμάσει και το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της Ενέργειας ενώ πρέπει να έχει επιταχύνει και τις διαδικασίες για το Κτηματολόγιο.
6) Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, να πολλαπλασιάσει τους στόχους απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (από 3% το 2009 σε 17% φέτος και πάνω από 20% στη διετία 2011-12), να φέρει τον νέον Αναπτυξιακό Νόμο και να «τρέξει» μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών.
7) Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να φέρει στη Βουλή το φορολογικό νόμο με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή, ενώ πρέπει να «κλείσει» εντός των στόχων τον φετινό προϋπολογισμό και να έχει έτοιμο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Όλα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει από κοινού να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς κλπ.