Μεγάλες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών ιδιαίτερα η Νότια Ευρώπη και η Μεσόγειος, μπορεί να γνωρίσουν ακραία φαινόμενα ξηρασίας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σε βαθμό…
άγνωστο μέχρι σήμερα, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, επισημαίνει ότι η Γη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας ευρέως εξαπλωμένης ξηρασίας, όμως ούτε το κοινό ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει.
Η ξηρασία αναμένεται να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, τα αποθέματα νερού, τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
“Αν οι προβλέψεις της μελέτης προσεγγίσουν την επαλήθευσή τους, τότε οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι τεράστιες”, δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Αϊγκούο Ντάι. Η ξηρασία προκύπτει από ένα συνδυασμό αλληλοτροφοδοτούμενων φαινομένων, που περιλαμβάνουν την μείωση των βροχοπτώσεων, την υποχώρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την αποξήρανση του εδάφους και την καταστροφή των φυτών και των καλλιεργειών.
Κατ’ εξοχήν απειλούνται από τις μελλοντικές ξηρασίες τμήματα της Ασίας και των δυτικών ΗΠΑ, η Νότια Ευρώπη, αλλά και περιοχές της βόρειας Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα οι περιοχές γύρω από την Μεσόγειο κινδυνεύουν “με σχεδόν άνευ προηγουμένου” συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ενώ τεράστιες πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να γίνουν υπερβολικά ξηρές για μεγάλες χρονικές περιόδους στο μέλλον, άλλες αραιοκατοικημένες περιοχές σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (βόρεια Ευρώπη, Καναδάς, Ρωσία, Αλάσκα κ.α.) θα γίνουν πιο υγρές, όμως αυτή η αυξημένη υγρασία δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τις ξηρές συνθήκες που θα βιώνει ο υπόλοιπος κόσμος.
Οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν, για τις προβλέψεις τους σε υπολογιστές, κλιματικά μοντέλα του επίσημου Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, δημιουργώντας χάρτες που δείχνουν ότι μέχρι το 2060 η Νότια Ευρώπη, όπως και άλλες περιοχές, θα υποφέρουν από σοβαρή ξηρασία.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις μέχρι τώρα προβλέψεις για το πώς θα εξελιχτούν οι εκπομπές των “αερίων του θερμοκηπίου”, πράγμα που σημαίνει ότι αν η κλιματική αλλαγή επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί στην πορεία, τότε και η ξηρασία θα “χτυπήσει” ακόμα νωρίτερα. Η μελέτη προειδοποιεί ότι, αν τα πράγματα “πάνε στραβά” με την κλιματική αλλαγή, τότε μέχρι το τέλος του αιώνα (2100), οι επιπτώσεις από άποψη ξηρασίας μπορεί να πρωτοφανείς για την ανθρώπινη ιστορία, καθώς πολλές περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, θα μετατραπούν σε πραγματικές “κοιλάδες του θανάτου”.