Στα δακρυγόνα πνίγηκε το Παρίσι - OlaDeka

Στα δακρυγόνα πνίγηκε το Παρίσι

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ – 720 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΜΑΧΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΔΗΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Παρίσι. Εκτεταμένα επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και αστυνομικών δυνάμεων σημειώνονται από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στην γαλλική πρωτεύουσα.

Οι Αρχές ασφαλείας κάνουν χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 950, 651 από τις οποίες στο Παρίσι, ενώ έχουν γίνει 536 συλλήψεις.

Στα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού (10, 2, 3) και στα «Μεγάλα Μπουλβάρτα» που βρίσκονται ανατολικά στα Ηλύσια Πεδία, μετακινήθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες, επιθετικές ομάδες ατόμων που φορούσαν κίτρινα γιλέκα, αλλά έδειχναν αποφασισμένα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Έκπληκτοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες, είδαν σήμερα μονάδες έφιππων αστυνομικών αλλά και τα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής στους δρόμους του «ιστορικού» λεγόμενου Παρισιού όπως η οδός Μπρετάνι (Bretagne) στο τρίτο διαμέρισμα, που δεν είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη» ζώνη. Δεν προϋπήρξαν επομένως έλεγχοι από την αστυνομία, έτσι πολλά ταραχοποιά στοιχεία πέρασαν εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα που είχαν στους σάκους τους.

Εσπευσμένα τα μαγαζιά τροφίμων και τα καφενεία που ήταν ανοικτά, μάζεψαν τα πράγματα που είχαν στα πεζοδρόμια.


 

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

 
Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους 


Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό.

Οι Αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Συλλήψεις και προσαγωγές  στις Βρυξέλλες

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων της τάξης στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει στην ηρεμία έπειτα από τις συλλήψεις, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν τις πρώτες απογευματινές ώρες στη «μικρή ζώνη», έναν αστικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών.

Η γαλλική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για ηρεμία και πολλές φυσιογνωμίες των «κίτρινων γιλέκων» κάλεσαν σε μια ειρηνική διαδήλωση.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις από το κέντρο των Παρισίων:


Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν εξάλλου στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα. Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook.

Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μαρκόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.

Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο. Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις από το κέντρο των Παρισίων:

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο των Εσωτερικών

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μετέβη γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Μποβώ προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Κριστόφ Καστανέρ και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Ματινιόν.

Στο μεταξύ η εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής που διέρρευσε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις από το κέντρο των Παρισίων:


«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», αναφέρει η αστυνομία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria