Νέος ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών – Το χάσμα παραμένει - OlaDeka

Νέος ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών – Το χάσμα παραμένει

Η πρόεδρος της CDU Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ πρότεινε στο συνέδριο της CDU τον Πάουλ Τσίμιακ ως ΓΓ σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας του κόμματος. Εκλογή με μόλις 63% των ψήφων.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, η νεά πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ πρότεινε σήμερα στο κομματικό συνέδριο στο Αμβούργο την εκλογή του Πάουλ Τσίμιακ ως ΓΓ του κόμματος. Ο 33χρονος θεωρείται εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών.

Η χθεσινή εκλογή της κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ με μόλις 51,25% των ψήφων έναντι του Φρίντριχ Μερτς που έλαβε 48,75% ανέδειξε τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στην CDU. Από τη μία πλευρά η κεντρώα τάση της κ. Καρενμπάουερ και της κ. Μέρκελ και από την άλλη η δεξιά τάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Φρίντριχ Μερτς και του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Η σημερινή εκλογή του κ.Τσίμιακ με μόλις 62,8% των ψήφων δείχνει όμως ότι το κόμμα παραμένει διχασμένο.

Γόνος πολωνών μεταναστών

Deutschland CDU-Parteitag in Hamburg Kramp-Karrenbauer, Merz und Spahn (Reuters/K. Pfaffenbach)Δύσκολη η ενότητα του κόμματος (Γ. Σπαν, Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ, Φ. Μερτς)

Αιτιολογώντας στους σύνεδρους την πρόταση της για το αξίωμα του ΓΓ, η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίμιακ μόλις χθες το βράδυ αποδέχτηκε την πρόταση της. Και παλιότερα του είχε κάνει την πρόταση όμως την είχε απορρίψει επειδή πολιτικά δεν την στήριζε στην προσπάθεια της να γίνει πρόεδρος της CDU. Μετά την εκλογή της κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ η κατάσταση άλλαξε. Το ζητούμενο τώρα είναι σύμφωνα με την πρόεδρο της CDU, η ενότητα του κόμματος. Στην επίτευξη αυτού το στόχου συμβάλει και η εκλογή του κ.Τσίμιακ. Ο ο νέος ΓΓ θα πρέπει να προετοιμάσει το καινούργιο πρόγραμμα του κόμματος και να ανοίξει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στις νέες γενιές.

Ο γόνος πολωνών μεταναστών είναι από το 2014 πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος (Junge Union), βουλευτής και είναι στενός πολιτικός φίλος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις υποψήφιους για την προεδρεία του κόμματος. Χθες στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία της CDU, περίπου το 40% των ψηφοφόρων του κ. Σπαν επέλεξε να ψηφίσει την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη νίκη της.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Αμβούργο

DW

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria