Για μια «αδιάφορη» Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία, όπως κατήγγειλε, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, το απόγευμα της Τετάρτης.

«Άκουσα με προσοχή, σήμερα, τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ήπιος και συναινετικός. Ξέρει όμως τι κάνει ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιεί ως προσχηματικό εργαλείο τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία. Μας υποχρεώνει το σύνταγμα να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Όμως για να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, θα πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως το κλίμα σύνθεσης και οι συνθήκες δημιουργίας».

«Σε προηγούμενες αναθεωρήσεις υπήρχε χρόνος, τώρα η κυβέρνηση θέλει να τα τελειώσει όλα σε δύο μήνες για τη συνταγματική αναθεώρηση», κατήγγειλε, στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «αδιάφορη αναθεώρηση» τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη προσπάθεια Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ήταν μία απόπειρα που ξεκίνησε με καλή διάθεση και υψηλές προσδοκίες και κατέληξε να είναι αδιάφορη και κατώτερη των προσδοκιών». «Θέλω να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υπαναχωρήσει στο άρθρο 16 και χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μεγάλη τομή» σημείωσε. «Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος τώρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο του 2016 με τον Αλέξη Τσίπρα «σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο»,και κατά την οποία «παρουσίασα έναν τολμηρό αλλά σαφή δρόμο αναθεώρησης του συνταγματικού χάρτη με τη σφραγίδα της λαϊκής συμμετοχής».

«Δεν είναι το Σύνταγμα η μαγική λύση για όλα τα προβλήματα» συμφώνησε επικαλούμενος τα λόγια του κ. Τασούλα, «αλλά μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην τόνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών».

«Θέλω να επαναλάβω εκείνη την πρόταση που είχα κάνει τότε στον Αλέξη Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας «να ψηφίσει αυτή η βουλή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων ώστε να συζητηθούν δημόσια όλες οι αλλαγές που κάθε παράταξη εισηγείται και να εξασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν στην κρίση της επόμενης βουλής. Με την πρότασή μας θα επιτραπεί στους πολίτες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές όχι μόνο για την κυβέρνηση της χώρας αλλά και για την κατεύθυνση του νέου Συντάγματος».

Και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό αναρωτήθηκε γιατί δεν συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ: «Τι πιο δημοκρατικό από το να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αυτό είναι και το πνεύμα του νομοθέτη όταν υποχρεώνει να μεσολαβήσει μία εκλογή για να επιμεριστεί η αναθεώρηση σε δύο Βουλές. Κε Τσίπρα εσείς που επικαλείστε τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας γιατί δε στηρίζετε την πρόταση μας; Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δε σας ενδιαφέρει η ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλετε, απλά, να απομακρύνεται την συζήτηση από την εξαθλίωση της μεσαίας τάξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Από τις εθνικές ήττες και τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης».

«Από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως τα 700 εκατ. ευρώ του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Θριάσιο Νοσοκομείο, τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία, του κ. Καμμένου. Την κακοδιαχείριση στο προσφυγικό. Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ».

«Όσο πλησιάζει η ώρα να εγκαταλείψετε την εξουσία, τα στόματα θα ανοίγουν τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «θέλετε μια κουτσουρεμένη συνταγματική αναθεώρηση και αυτό είναι κάτι που έχει ομολογήσει ο κ. Κατρούγκαλος, ο εισηγητής σας στη συνταγματική αναθεώρηση».

«Στην επόμενη βουλή δε θα έχετε πλειοψηφία και να ξεχάσετε αυτό το συνταγματικό σας ακτιβισμό. Ο αναθεωρητικός λαϊκισμός σας δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει η συριζοποιήση της δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κείμενο που έχετε καταθέσει έχει μια διαλυτική πρόταση, όπως η καθιέρωση της απλή αναλογική που θα οδηγήσει σε μόνιμη ακυβερνησία»

«Δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεών κράτους εκκλησίας απλά νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντιμετωπίζεται ένα κρίσιμο θέμα  ως ένα διμερές παζάρι ξεσηκώνοντας τους απλούς ιερείς και διαταράσσοντας τις σχέσεις με το Φανάρι», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή που θα δημιουργεί ανασφάλεια στους ιερείς
θέλω να διαβεβαιώσω τους κληρικούς ότι αυτή η κοροϊδία δεν θα περάσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ προσέρχεται σ΄ αυτή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ως υπεύθυνη δύναμη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Λαό». «Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε με απλή πλειοψηφία 151 είτε από ένα διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων.», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη μια ακόμη ευκαιρία αναθεώρησης των συνταγματικών αρχών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή