Κίνα: Παρουσιαστής - "ROBOT" στο δελτίο ειδήσεων (vid) - OlaDeka

Κίνα: Παρουσιαστής – “ROBOT” στο δελτίο ειδήσεων (vid)

Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο εικονικός παρουσιαστής θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για να παρουσιάζει αμέσως έκτακτες ειδήσεις

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας «XINHUA» παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης για πρώτη φορά κεντρικό δελτίο ειδήσεων με παρουσιαστή-ρομπότ!

Χάρη στο άψογο κοστούμι του και παρά την ελαφρώς ρομποτική φωνή του, με την πρώτη ματιά δεν είναι εύκολο να τον ξεχωρίσει κανείς από έναν άνθρωπο παρουσιαστή.

Ο εικονικός παρουσιαστής, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, μπορεί να εκφωνήσει κείμενα εξίσου φυσικά με έναν επαγγελματία δημοσιογράφο παρουσιαστή ειδήσεων.

Ο «ψηφιακός» δημοσιογράφος έχει δημιουργηθεί σε δύο εκδοχές, μία αγγλόφωνη και μια κινεζόφωνη, με διαφορετικά πρόσωπα η κάθε μία, σύμφωνα με το BBC. Μπορεί να «δουλέψει» 24 συνεχόμενες ώρες, πράγμα που, κατά το XINHUA, «θα μειώσει τα κόστη παραγωγής».

Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο εικονικός παρουσιαστής θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για να παρουσιάζει αμέσως έκτακτες ειδήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η νέα αυτή τεχνολογία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της προετοιμασίας των προγραμμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει δραστικά και το κόστος.

Ο παρουσιαστής — ρομπότ, δεν χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί για την ζωντανή μετάδοση, ενώ δεν κάνει και λάθη, εάν όλα είναι σωστά γραμμένα στο κείμενο που του δίνεται. Δεν κουράζεται ποτέ, μπορεί να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Άσε που δεν χρειάζεται και να τον πληρώσεις ούτε ευρώ.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, ο πιο καλοπληρωμένος παρουσιαστής του CNN, ο Άντερσον Κούπερ, αμείβεται με 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Άλλοι καλοπληρωμένοι παρουσιαστές όπως η Ντιάν Σάουερ του ABC και ο Σιν Χάνιτι του FOX συμφώνησαν να μειώσουν τις αμοιβές τους, στα 80 εκατ. δολάρια το χρόνο. Φυσικά στην Κίνα, οι αμοιβές των παρουσιαστών είναι χαμηλότερες, αλλά και πάλι, τα ρομπότ σίγουρα αποτελούν μια επικερδή επένδυση.

Αυτή τη στιγμή, η χρήση των ρομπότ είναι περιορισμένη, αλλά στο μέλλον όλο και περισσότερες εργασίες που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης θα ανατίθενται σε μηχανές, δήλωσε στο Sputnik, ο Μπι Γιαντάο, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Hainan.

«Ο παρουσιαστής — ρομπότ, από επαγγελματική άποψη, συνιστά απειλή για τους παραδοσιακούς παρουσιαστές. Στο μέλλον τα ρομπότ πιθανότατα θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε ορισμένες εργασίες. Ωστόσο, παρά την τεχνολογική εξέλιξη, για πολύ καιρό ακόμα, τα ρομπότ θα εκτελούν μόνο βοηθητικές λειτουργίες.

Στην πορεία για την ψηφιοποίηση των μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Ο πρώτος κινείται στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας: Σε ποιο βαθμό η αγορά μπορεί να αποδεχθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Ο δεύτερος, αφορά νομικά και ηθικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ποιος θα φέρει την ευθύνη για προβλήματα που θα προκληθούν από τα ρομπότ. Ο τρίτος σημαντικός παράγοντας αφορά την δημόσια ασφάλεια. Πώς θα ελέγχονται τα ρομπότ — παρουσιαστές και θα πώς θα γίνει η διαχείριση κινδύνων ασφαλείας;

Στο μέλλον, τα ρομπότ θα υπεισέρχονται όλο και περισσότερο σε διαφορετικούς τομείς της δραστηριότητας των μέσων ενημέρωσης. Προσωπικά ελπίζω ότι θα μπορούν να εκτελούν περισσότερες εργασίες πίσω από τις κάμερες, όπως να προγραμματίζουν, να προετοιμάζουν κείμενα, να επιλέγουν και να αναλύουν δεδομένα, να αναλύουν το κοινό, να προωθούν εμπορικές μάρκες, να διατηρούν διασυνδέσεις αλλά ακόμη και στρατηγικές διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με το Xinhua, ο παρουσιαστής-ρομπότ έχει γίνει μέλος της δημοσιογραφικής του ομάδας και μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα στην επίσημη ιστοσελίδα του και σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μειώνοντας τα κόστη παραγωγής ειδήσεων και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα.

Στη διάσκεψη του διαδικτύου, οι εργαζόμενοι στο τμήμα μάρκετινγκ της Sogou είπαν πως δεν είναι ακόμη σαφές πότε η τεχνολογία θα τεθεί σε λειτουργία – παρ` όλ`αυτά, πλήθη συγκεντρώθηκαν για να τραβήξουν σέλφι με τον ψηφιακό παρουσιαστή ενώ ο ίδιος ο Τσιου ήταν παρών στην εκδήλωση.

Η διάσκεψη είναι το μεγαλύτερο ετήσιο τεχνολογικό γεγονός στην Κίνα και στο παρελθόν έχει ελκύσει ονόματα όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Inc Τιμ Κουκ και ο επικεφαλής της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι.

 

Με πληροφορίες – ΚΥΠΕ -ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΘΝΟΣ-Xinhua-Reuters-Sputnik

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria