πΓΔΜ: Αμετακίνητα τα κόμματα για την τροποποίηση του Συντάγματος - OlaDeka

πΓΔΜ: Αμετακίνητα τα κόμματα για την τροποποίηση του Συντάγματος

Δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, όσον αφορά στην αύξηση του αριθμού των βουλευτών που προτίθενται να εγκρίνουν τις αλλαγές για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις θέσεις τους και καμία μετατόπιση βουλευτών δεν έχει σημειωθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτώνκαι οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται -και παραμένουν- σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), καθώς για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε τη Δευτέρα ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή και πλέον θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, μια ιδιαίτερα επιθετική επιστολή, απευθύνει στον πρόεδρο του VMRO, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, με την οποία και τον καλεί να αλλάξει τελείως πορεία στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην επιστολή του αυτή, ο Μίτσελ αποδομεί όλη την επιχειρηματολογία του VMRO. Ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση απόρριψης αυτής, δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη συμφωνία για δεκαετίες, ενώ καλεί την ηγεσία της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, να αφήσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν διστάζει μάλιστα να εκφράσει ανοιχτά την απογοήτευση των ΗΠΑ για την στάση του VMRO τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στη Βουλή και τον καλεί, να την αλλάξει άμεσα.

Ολόκληρη η επιστολή (σ.σ. διατηρείται και η μετάφραση ο όρος «Μακεδονία» που χρησιμοποιεί για την πΓΔΜ, ο Αμερικανός αξιωματούχος)

«Αγαπητέ Χριστιάν,

Όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Μακεδονία να εξασφαλίσει ένα λαμπρότερο μέλλον και να συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία. Παρά τους ισχυρισμούς πως υπάρχει μια «καλύτερη συμφωνία» που μπορεί να επιτευχθεί, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή η συμφωνία προϋπέθετε συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που δεν φαίνεται πως θα προκύψει για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες.

Δεν θα σας είναι έκπληξη ότι είμαστε ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την θέση που πήρε η ηγεσία του VMRO τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στα βήματα που έγιναν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της Μακεδονίας απ’ όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας, στηρίζουν την είσοδο σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση και το κάνουν από τα χρόνια της ανεξαρτησίας. Σας συνιστούμε να δημιουργήσετε τον χώρο, δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς για τα μέλη του κοινοβουλίου που ανήκουν στο κόμμα σας ώστε να ψηφίσουν ελεύθερα από απειλές, βία, εκδίκηση ή άλλους τρόπους εξαναγκασμού σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Είναι μια ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σας, που χρειάζεται γενναία ηγεσία και ωριμότητα. Ως πραγματικοί φίλοι και υποστηρικτές της Μακεδονίας, σας συνιστούμε να αφήσουμε στην άκρη το μικροπολιτικό σας συμφέρον και να προχωρήσετε για το κοινό μας συμφέρον του να εξασφαλίσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον για τους πολίτες εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria