«“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ: Η Κτηματική Υπηρεσία μοιράζει πρόστιμα και η Δημοτική Αρχή υποσχέσεις!» - OlaDeka

«“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ: Η Κτηματική Υπηρεσία μοιράζει πρόστιμα και η Δημοτική Αρχή υποσχέσεις!»

Της Χρύσας Κοσμίδου

«“ΠΟΛΕΜΟΣ”  ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ: Η Κτηματική Υπηρεσία μοιράζει πρόστιμα  και η Δημοτική Αρχή υποσχέσεις!»

 Προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι είναι 14 επιχειρηματίες της Νότιας Παραλίας Καστοριάς, καθώς προ ημερών έλαβαν “ραβασάκια” από την Κτηματική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα και στάλθηκε Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, καθώς υπερέβησαν τα όρια σχετικά με τους κοινόχρηστους  χώρους  που τους έχουν παραχωρηθεί από τους αρμόδιους για να τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

1

Η εφημερίδα “Ορίζοντες” ήρθε σε επαφή με τους καταστηματάρχες της Νότιας Παραλίας στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.  «Σε καμία περίπτωση δεν καταλήφθηκε σκόπιμα ο χώρος πέρα από τα όρια», δήλωσε ο κύριος Κ.*  και συνέχισε λέγοντας πως «είναι σύνηθες οι ίδιοι οι πελάτες να μετακινούν είτε τα τραπέζια, είτε τις καρέκλες. Εάν όμως εκείνη τη στιγμή έρθει η Κτηματική Υπηρεσία,  απευθείας χαρακτηριζόμαστε ως “παράνομοι”. Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε παρατήρηση στους πελάτες μας,   για ποιο λόγο δηλαδή μετακίνησαν τις καρέκλες, ούτε να είμαστε με τη μεζούρα ανά χείρας».

Όπως ενημέρωσε ο κύριος Κ.* το προηγούμενο καλοκαίρι οι πελάτες εξέφραζαν τα παράπονα  και τη δυσαρέσκειά τους στους ιδιοκτήτες των καφετεριών, καθώς οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας πραγματοποιήσουν συνεχόμενους ελέγχους και μάλιστα σε ώρες αιχμής «Κάθε τρεις και λίγο ο αρμόδιος υπάλληλος ερχόταν στα μαγαζιά μας με τη φωτογραφική μηχανή  και με το μέτρο για να πραγματοποιήσει ελέγχους, ενοχλώντας την ησυχία των πελατών μας.  Φυσικά έπρεπε να κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι έδειξε πολύ περισσότερο ζήλο από ό,τι χρειάζονταν, μιας και όλοι οι συνάδελφοι ακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη Νομοθεσία, χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα».

2

3

Ο κύριος Π.* ο οποίος είναι επίσης  ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόνισε πως οι υπηρεσίες και οι επιχειρηματίες επιβάλλεται να είναι μια ενωμένη ομάδα προς όφελος του τουρισμού της περιοχής «Αντ’ αυτού μας αντιμετωπίζουν ως εχθρούς. Κινούνται τελείως λάθος».

Ο Δήμος Καστοριάς, μετά την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από τον αιγιαλό παραχώρησε χώρους πρασίνου προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα καταστήματα. Βέβαια οι επιχειρηματίες πληρώνουν “ενοίκιο” ανάλογα με τον χώρο που χρησιμοποιούν «Η κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Παραλία δεν είναι και η καλύτερη. Πολλά σημεία της είναι σε άθλια κατάσταση και παρατημένα. Η εικόνα της πόλης απογοητεύει τους τουρίστες. Τα παράπονα και ο εκνευρισμένος από τους πελάτες είναι καθημερινός. Αντί να βρεθεί η λύση σε αυτά τα προβλήματα, δεχόμαστε πόλεμο από τις υπηρεσίες. Φανταστείτε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν δούλευαν καν τα μπεκ!  Βέβαια, ο νέος Αντιδήμαρχος Διονύσης Λίτσκας φαίνεται πρόθυμος να μας βοηθήσει» ενημέρωσε ο κύριος Π.*.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως ένας άλλος καταστηματάρχης δέχθηκε ακόμα και απειλές «Ένας υπάλληλος μου είπε πως εάν δεν μεταφέρω τα τραπεζοκαθίσματά μου θα έρθει να τα μαζέψει ο ίδιος. Οι καρέκλες και τα τραπέζια που έχω στο κατάστημά μου είναι εντός των νόμιμων ορίων. Καθαρά από τυχαία περιστατικά μπορεί να μετακινηθούν για λίγα εκατοστά. Για παράδειγμα μια μεγάλη παρέα μπορεί να ενώσει δύο και τρία τραπέζια προκειμένου να κάτσουν όλοι μαζί.  Εγώ ως ιδιοκτήτης τι πρέπει να κάνω; Να τους διώξω ή να πάω με το μέτρο και να τους πω πώς ακριβώς να κάτσουν; Θεωρώ πως οι υπηρεσίες πρέπει να δείχνουν ανοχή σε κάποια πράγματα και να αφήνουν να περάσουν κάποια τυχαία περιστατικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εσκεμμένα. Το να δεχόμαστε απειλές είναι πραγματικά εξοργιστικό», δήλωσε ο κύριος Β*.

Σε όλη αυτή τη κατάσταση έρχεται να λειτουργήσει πυροσβεστικά το Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς. Μάλιστα το νεοσύστατο Δ.Σ. έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και να ζητήσει  από τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω σε αυτά και να βρεθούν οριστικές λύσεις.

4

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεράσιμος Πυραμίδης τοποθετήθηκε επί του θέματος, δηλώνοντας πως «Πολλοί συνάδελφοι τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια παραλία ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία αφορούν παραβάσεις κατάληψης χώρου. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τις υπηρεσίες, όπου και βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις. Ωστόσο φαντάζομαι ότι κάποιοι από τους συναδέλφους πήραν προφορική επιβεβαίωση ότι μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση ορισμένων κατασκευών για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Μιλάμε για επενδύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ, στις οποίες κανείς και για κανέναν λόγο δεν θα τις προχωρούσε αυθαίρετα. Οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται η ανάπλαση της Ν. Παραλίας και πιστεύω ότι με βάση αυτό το σχέδιο κινήθηκαν οι συνάδελφοι».

Το Δ.Σ. κατέθεσε επίσης τις προτάσεις του  για την ανάπλαση της παραλίας  προς τη Δημοτική Αρχή. Ειδικότερα μεταξύ των άλλων πρότειναν να δημιουργηθούν κάθετες θέσεις πάρκινγκ έτσι ώστε να χωράνε περισσότερα αυτοκίνητα, να υπάρχει περισσότερος χώρος για τους πεζούς κ.α. «Γενικότερα ως Σύλλογος θέλουμε να προωθήσουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ιδέες υπάρχουν πολλές και είναι εύκολα υλοποιήσιμες. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει και η βοήθεια από τους τοπικούς φορείς. Εκατοντάδες άτομα της περιοχής εργάζονται στα καταστήματά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη νεολαία μας  εδώ, η πόλη μας κατακρεουργείται πληθυσμιακά και τα ποσοστά φυγής των νέων ανθρώπων είναι απογοητευτικά. Εάν κάποιοι θέλουν να καταντήσουν την Καστοριά πόλη συνταξιούχων και δημοσιών υπαλλήλων  θα μας βρουν μπροστά τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Ντούκας.

5

*Να σημειωθεί πως οι καταστηματάρχες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria