Με ρομπότ «κάλυψαν» τις εκλογές τα μέσα ενημέρωσης στην Τσεχία - OlaDeka

Με ρομπότ «κάλυψαν» τις εκλογές τα μέσα ενημέρωσης στην Τσεχία

Σχεδόν τα μισά από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν προετοιμάστηκαν ρομποτικά, μεταξύ αυτών οι εκτιμήσεις των exit polls για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές θα επεξεργάζονται τα ακατέργαστα δεδομένα στην σύνταξη ενός απλού άρθρου δοκίμασε το τελευταίο διάστημα το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CTK), σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου αλλά και της εκλογικής διαδικασίας η οποία έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Στόχος της ανάπτυξης ενός τέτοιου συστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία είναι να περιορίσει τα ανθρώπινα λάθη αλλά και να διευκολύνει τους δημοσιογράφους να δουλέψουν σε μια περίοδο που ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, όπως κατά την διάρκεια των εκλογών.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι αρμόδιοι το σύστημα δεν ήταν πολύπλοκο. Όταν η Τσεχική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε τα αποτελέσματα των εκλογών το ρομπότ το έβαλε σε ένα έτοιμο πρότυπο και το έστειλε στη συντακτική ομάδα απλά για διόρθωση.

«Σχεδόν τα μισά από τα κείμενα με τα αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν προετοιμάστηκαν ρομποτικά, μεταξύ αυτών οι εκτιμήσεις των exit polls για το εκλογικό αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα που δημοσίευε η αρμόδια αρχή κατά την διάρκεια της καταμέτρησης καθώς και αυτά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων».

«Ο αριθμός των αυτοματοποιημένων κειμένων που κατέληξαν στα χέρια των συστακτών για τελική επεξεργασία, διόρθωση και δημοσίευση ξεπέρασε τα 200 και χάρη στο πρόγραμμα το έκτακτο προσωπικό πουπροσελήφθει για τις εκλογές ήταν πολύ λιγότερο», αναφέρει στο insider.gr η Julia Hersckova, αρθρογράφος σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.

Σύμφωνα με την Milena Schmidová, εκπρόσωπος του πρακτορείου CTK, η «προετοιμασία για την ανάπτυξη της εν λόγω αυτοματοποιημένης διαδικασίας διήρκεσε περίπου δύο μήνες και οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στα προηγούμενα εκλογικά δεδομένα».

«Το ČTK εδώ και πολύ καιρό έχει αυτοματοποιήσει δραστηριότητες για εξοικονόμηση κόστους: εδώ και χρόνια δημοσιεύουμε αυτόματα τα αρχεία καταγραφής συμβάντων, γραφικές απεικονίσεις και άλλα και τώρα περάσαμε και στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα εκλογών για να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορη την διαδικασία ενημέρωσης»  ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της CTK Jiří Majstr. «Η κύρια συμβολή αυτού του συστήματος στις εκλογικές ειδήσεις  ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας, η αποφυγή ανθρώπινων λαθών αλλά και η διευκόλυνση των δημοσιογράφων, αφού απαλλάχθηκαν από την σύνταξη απλών κειμένων κι επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αρθρογραφία και στο ρεπορτάζ για άλλα ενδιαφέροντα σημεία των εκλογών»  συμπλήρωσε η επικεφαλής της CTK, Radka Matesová Markova.

Μετά την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας, πολλοί συνομολούν ότι τέτοιου είδους αυτοματοποιημένα συστήματα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν αν αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία πολύ σύντομα.

Η τεχνητή νοημοσύνη άλλωστε ήδη προωθείται στην προληπτική ιατρική, για παράδειγμα, στο χρηματοπιστωτικό τομέα για να αποφασίζει εάν ο πελάτης δικαιούται δάνειο ή όχι και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια πρωτοπορεία των Τσέχων, αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί του εξωτερικού, όπως το Reuters, οι New York Times, Associated Press, Los Angeles Times, έχουν δοκιμάσει την αυτοποιημένη συγγραφή άρθρων, χωρίς ωστόσο να την έχουν ολοκληρωτικά ενσωματώσει στα υπολογιστικά τους συστήματα. Μέχρι στιγμής τέτοιου είδους ρομποτικά συστήματα περιορίζονται στην συγγραφή κειμένων όπως οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών πρόβλεψη καιρού ή αθλητικές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη ωστόσο της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα δημιουργεί φόβους χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης στην διεθνή κοινότητα οι οποίοι εντείνονται μετά και τα σκάνδαλα για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην περίπτωση Facebook και Cambridge Analytica.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria