Απάντηση ΥΠΕΞ: Δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα - OlaDeka

Απάντηση ΥΠΕΞ: Δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Απαντά στην τουρκική πλευρά ότι «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία ανοχή σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, είχε δηλώσει τα εξής: «Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νέου υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως και τις σχετικές ειδήσεις.

Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δύο χώρες. Η απόφαση του κοινοβουλίου μας με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995 (Casus belli) είναι μια πολιτική προειδοποίηση σε αυτό το πλαίσιο, και ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Τσαβούσογλου: Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», προσθέτοντας ότι ισχύει το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι «πολλές φορές κάνει η Ελλάδα παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια», συμπληρώνοντας ότι «εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria