Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος των μειώσεων, ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων - OlaDeka

Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος των μειώσεων, ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων

Την αύξηση του κατώτατου μισθού έθεσε ως κύρια προτεραιότητα της μεταμνημονιακής Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής, του πρώτου υπουργικού μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, βασική προϋπόθεση για να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας, αναγκαία προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε «καλή δύναμη» στους υπουργούς του, καθώς και «καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα», τα οποία, όπως εξήγησε, δεν θα είναι εύκολα, αφού η έξοδος από τα μνημόνια γεμίζει τον λαό με προσδοκίες.

«Προχωράμε με σύνεση και με σχέδιο από εδώ και πέρα, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοια περιπέτεια, όπως η περιπέτεια της χρεοκοπίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «με σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις, βγήκαμε από τα μνημόνια, έκλεισε ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, της επιτροπείας και των μειώσεων και πλέον τώρα μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, με σύνεση».

«Τώρα καλούμαστε να φτιάξουμε ένα νέο όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως «πυρήνας του σχεδίου μας παραμένει η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης».

Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι η επόμενη προτεραιότητα που έθεσε για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως από αυτή θα κριθεί και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, τα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, «όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συνέχισης και διασφάλισης μιας σταθερής εξωτερικής πολιτικής, ώστε, όπως σημείωσε, «να παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση και «να επιδιώξουμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

«Επιτέλους είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα είναι καλή είδηση πλέον σε ένα διεθνές περιβάλλον που μόνο σταθερό δεν είναι. Ωστόσο, αυτό το δυσμενές στο εξωτερικό περιβάλλον δεν επηρεάζει αρνητικά την πορεία ανασύνταξης της χώρας και της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει «θα τα καταφέρουμε. Θα περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά», κάνοντας χρήση ναυτικών όρων.

«Τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους. Με την ευκαιρία της συνεδρίασης θέλω να υπενθυμίσω σε όλες και σε όλους ότι η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα και προνόμιο αλλά ευθύνη. Χρωστάμε στο λαό, δεν μας χρωστάει. Δίνουμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας, ευπρέπειας, ηθικής και εξεταστής μας είναι ο λαός. Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες, προσωπικές στρατηγικές, αυτά δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση μας», συμπλήρωσε.

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και πολεμάμε καθημερινά για να εξαλείψουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά. Σας καλώ να εργαστούμε σκληρά για μια νέα αισιόδοξη προοπτική για την πατρίδα και το λαό μας. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επίσης μήνυμα προς όλους τους υπουργούς του, διαμηνύοντας πως «πρέπει να υπάρχει πάντα πολιτική βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.«Θα είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, όχι των μνημονίων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είχαν γίνει προηγουμένως, θα είχαμε αποφύγει τα μνημόνια».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria