Τουρκία: Τρέχουν να προλάβουν τα Chanel και τα Louis Vuitton - OlaDeka

Τουρκία: Τρέχουν να προλάβουν τα Chanel και τα Louis Vuitton

Η ελεύθερη πτώση της λίρας η οποία έπιασε ιστορικό χαμηλό (κοντά στο 10%) δεν έχει μόνο χαμένους αλλά και κερδισμένους, οι οποίοι μάλιστα είναι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».

Η ισοτιμία της λίρας το πρωί της Δευτέρας έφθασε να διαμορφώνεται προς στιγμήν στα επίπεδα των 7,24 λιρών ανά δολάριο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν ξένο συνάλλαγμα και βρίσκονται στην Τουρκία, μπορούν να «σηκώσουν» τα μαγαζιά.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση ειδικά για τους ξένους και τους τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς και στέκονται απέναντι από τους 80 εκατομμύρια Τούρκους οι οποίοι ξαφνικά έγιναν αρκετά πιο φτωχοί.

Στο γνωστό εμπορικό κέντρο Istinye Park Mall επικρατεί συνωστισμός και οι ουρές έξω από τα καταστήματα γνωστών οίκων ειδών πολυτελείας είναι απρόσμενα μεγάλες. Κάποιοι θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν πολύ φθηνότερα είδη από τις υπό κανονικά συνθήκες «απρόσιτες» μάρκες όπως είναι η Louis Vuitton, η Chanel και η Hermes.

«Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη χώρα για ψώνια», αναφέρει η Orhan, 22 ετών, η οποία προέρχεται από την Κίνα και περιμένει υπομονετικά σε μια ουρά έξω από το γνωστό οίκο Louis Vuitton.

Αν κάποιος έχει την υπομονή να περιμένει για μισή ώρα στην ουρά για να εισέλθει στο κατάστημα της Chanel θα μπορέσει να αγοράσει την κλασική τσάντα «Chanel Camera Case Bag» με 18.500 λίρες δηλαδή με 2.877 δολάρια αντί για 3.700 που κοστίζει στο ευρωπαϊκό online κατάστημα του οίκου.

Στα καταστήματα επικρατεί φρενίτιδα με τους πελάτες να κρατούν τα κινητά τους και να κάνουν συνεχείς υπολογισμούς και μετατροπές για να υπολογίσουν την τιμή σε συνάλλαγμα.

«Κερδίζουμε δολάρια και αγοράζουμε προϊόντα σε τουρκική λίρα», αναφέρει o 35χρονος Carson ο οποίος εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά προέρχεται από την Κίνα. Φυσικά, μια τέτοια κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή ούτε για τις τοπικές επιχειρήσεις ούτε για τον ντόπιο πληθυσμό ο οποίος υποφέρει από το συνάλλαγμα», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria