Τελικά ένα μήλο την ημέρα, κάνει πέρα τον γιατρό; - OlaDeka

Τελικά ένα μήλο την ημέρα, κάνει πέρα τον γιατρό;

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα φρούτα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, η συγκέντρωση των οποίων  διαφέρει  αφού εξαρτάται τόσο από την ποικιλία των μήλων όσο και από  τις συνθήκες καλλιέργειας, αποθήκευσης και επεξεργασίας. 

Όσο ωριμάζουν τα μήλα η περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες μειώνεται, ενώ σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδων βρίσκονται στον εξωτερικό φλοιό του μήλου,  όπου οι περισσότεροι από εμάς πετάμε αφού δεν μας αρέσει η φλούδα. Στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα Golden Delicious (κίτρινο),τα Starkin Delicious(κόκκινο σκληρό),τα φιρίκια,  και τα  Γκραν Σμιθ (ξινόμηλα).

Θρεπτική Αξία  

Βιταμίνες

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α , C, Ε, Κ ,νιασίνη, βιταμίνη Β6 ,φιλικό οξύ και χολίνη.  Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, το πορτοκάλι έχει την τιμητική του .Τρώγοντας όμως  ένα μήλο την ημέρα θα πάρετε 8.4 mg  που σημαίνει 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, και στην μετατροπή του αποθηκευμένου στο σώμα λίπους σε ενέργεια.

Πολύτιμη είναι και η  βιταμίνη Κ που είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται για την πήξη του αίματος. Τα μήλα περιέχουν 4 μικρογραμμάρια της βιταμίνης Κ, η οποία είναι  το 5 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των βιταμινών Α και Ε αφού μας δίνουν  2%  της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και  την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η βιταμίνη Α (98.3IU) είναι ένα καροτενοειδές που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί το δέρμα υγιές και είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η χολίνη παρέχει 6,2 mg και σχετίζεται  με τη μνήμη, με  τον μεταβολισμό των μυών και των λιπών.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗΛΟ 182  gr
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 8.4  mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E 0.3mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ A 983 IU
ΒΙΤΑΜΙΝΗ K 4.0mcg
ΝΙΑΣΙΝΗ 0.2mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 0.1mg
ΦΥΛΙΚΟ ΟΞΥ 5.5mcg
ΧΟΛΙΝΗ 6.2mg

Μέταλλα

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η φλούδα του μήλου περιέχει τα σημαντικότερα διατροφικά στοιχεία.  Πιο συγκεκριμένα ,το μήλο και το εξωτερικό του περίβλημα είναι πλούσια σε ασβέστιο ,σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Η φλούδα ενός  μέτριου μεγέθους μήλου περιέχει 10.9 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο  συμβάλλει  στην αντοχή των οστών, τις μυϊκές συσπάσεις και σε σταθερή μεταβολική λειτουργία. Όσον αφορά το κάλιο, η ποσότητα ανέρχεται περίπου στα 195 mg.

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τη σύσπαση των μυών και του νευρικού συστήματος. Ένα μέτριο μεγέθους μήλο με τη φλούδα του παρέχει περίπου 20 mg φωσφόρου. Ο φωσφόρος είναι το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα.

Συμβάλλει σε υγιή οστά, και παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση του DNA. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ποσότητες του σίδηρου ,του ψευδαργύρου και του μαγνησίου.

ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗΛΟ 182  g
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 10.9mg
ΣΙΔΗΡΟ 0.2 mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 9.1 mg
ΦΩΣΦΟΡΟ 20 mg
ΚΑΛΙΟ 195 mg
ΝΑΤΡΙΟ 1.8mg
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 0,1mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 0.1mg

 

 

 

Φυτικές Ίνες

Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 17% της ημερησίας πρόσληψης. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στην φλούδα του μήλου και είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα.

Θερμίδες

Ένα μήλο μέτριου μεγέθους μας δίνει  λίγες θερμίδες ενώ παράλληλα παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που  χρειάζεται αφού οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από υδατάνθρακες. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη  και αλάτι ενώ αντίθετα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και είναι το κατάλληλο φρούτο αν θέλετε να χάσετε κιλά.

   1 ΜΕΤΡΙΟ ΜΗΛΟ 182 gr ΠΕΡΙΕΧΕΙ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 94.6 (396 KJ)
ΑΠΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 90.4 (378 KJ)
ΑΠΟ ΛΙΠΗ 2.6 (10.9 KJ)
ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 1.6 (6.7 KJ)

 

Τρόπος Κατανάλωσης

Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά,ψητά , πολτοποιημένα με τη μορφή χυμού ή κομπόστας ενώ χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική. Ο χυμός τους μπορεί να υποστεί ζύμωση και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών ή ξυδιού. Παλαιότερα, ο χυμός τους χρησιμοποιούνταν ως χωνευτικό. Επίσης χρησιμοποιείται  στην αρωματοθεραπεία και στην βιομηχανία αρωμάτων.

Οδηγός Αγοράς και Συντήρησης

Το μήλο είναι  ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο στην αγορά όλους τους μήνες του χρόνου.

  • Επιλέξτε φρέσκα, φωτεινά με  σταθερή υφή μήλα και  πλούσια άρωμα.
  • Αποφύγετε τα μήλα με σημάδια πίεσης πάνω από την επιφάνειά τους.
  • Διατηρούνται  σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ημέρες και αποθηκεύονται   μέσα στο ψυγείο για δύο έως τρεις εβδομάδες.
  • Πλύνετε τα  μήλα με καθαρό τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε επιφανειακή σκόνη , φυτοφάρμακα και  υπολείμματα μυκητοκτόνων ακριβώς πριν τα καταναλώσετε και όχι πριν τα φυλάξετε.
  • Για να μην μαυρίσουν τα μήλα που έχετε κόψει , ρίξτε τα σε μείγμα που θα αποτελείται  από  ¾ νερό  και   ¼  χυμό λεμονιού.

Συμπερασματικά, το μήλο είναι  ένα από τα φρούτα που είναι πολύτιμο για την υγεία μας. Η κατανάλωση μήλων πρέπει να  αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και καλό είναι να το καταναλώνουμε ολόκληρο με την φλούδα, εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά  που  περιέχονται σε αυτήν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria