Στρατό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ η πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Άμυνας - OlaDeka

Στρατό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ η πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Άμυνας

Πρωτοβουλίες της Αυστριακής πρωτοβουλίας για το μεταναστευτικό θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας  29-30 Αυγούστου και Εξωτερικών 30-31 Αυγούστου στην Βιέννη.

Όπως δημοσιεύεται στην Αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε άρθρο του Wolfgang Böhm με τον τίτλο «Στρατιώτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», ο Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Mario Kunasek προτίθεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του την ιδέα για βοηθητικές επιχειρήσεις του στρατού για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και σε τρίτες χώρες.

Η πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Άμυνας που αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Βιέννη στις 29-30 Αυγούστου δεν είναι νέα. Ένα μέρος αυτής της πρότασης έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τον προκάτοχο του Kunasek, Hans Peter Doskozil, ο οποίος ήθελε να προωθήσει τις στρατιωτικές βοηθητικές επιχειρήσεις στην ΕΕ από το 2017.

Σύμφωνα με την πρόταση του αυστριακού Υπουργού Άμυνας, θα πρέπει μελλοντικά στρατιώτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίζουν τη FRONTEX στις επιχειρήσεις της στους τομείς της επιμελητείας, των μεταφορών και της αναγνώρισης. Αυτό θα γίνεται σε συγκεκριμένα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από μέλη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. Επί πλέον στο σχέδιο του Mario Kunasek περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής στρατιωτών στους συνοριακούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επέκταση της κοινής πολιτικής της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια. Παράλληλα με τις διεθνείς επιχειρήσεις για την επιβολή και τήρηση της ειρήνης θα πρέπει οι σχετικές αρμοδιότητες να επεκταθούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στην προστασία των συνόρων. Ωστόσο, μέχρι τώρα η ανάμειξη των αστυνομικών με τις στρατιωτικές αρμοδιότητες υπήρξε αμφιλεγόμενο θέμα στην ΕΕ. Οι ομόλογοι του κ. Doskozil, όταν αυτός ήταν Υπουργός Άμυνας, δεν είχαν ενθουσιασθεί με την ιδέα του για πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία, ιδίως όσον αφορά στην προστασία των συνόρων. Λόγω της αντίστασης αυτής ο κ. Kunasek προτίθεται να προτείνει την υποστήριξη των εθνικών συνοριακών ελέγχων από στρατιώτες μέχρι να καταστεί πραγματικά λειτουργική η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι διμερείς έλεγχοι, αλλά αντιθέτως να ενισχυθούν από το στρατό. Μεμονωμένα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι δεν μπορούν να συνεχισθούν και υποστηρίζουν ότι ήδη οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για τη βελτίωση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ το σχέδιο του κ. Kunasek προβλέπει βοηθητικές επιχειρήσεις για τα περισσότερο πληττόμενα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να υποστηριχθούν συνεργαζόμενα τρίτα κράτη, όσον αφορά στη βελτίωση της προστασίας των συνόρων τους. Επί πλέον για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ο κ. Kunasek θα προτείνει ανάλογες στρατιωτικές βοηθητικές επιχειρήσεις στην εν λόγω περιοχή. Παραμένει ανοικτό αν οι ευρωπαίοι στρατιώτες θα φροντίζουν μόνο για την ασφάλεια των κέντρων ασύλου εκεί ή αν θα παρεμποδίζουν τις περαιτέρω μετακινήσεις των μεταναστών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν χώρα μόνο με τη συναίνεση των εμπλεκόμενων χωρών. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η προστασία των συνόρων κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων και η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.

Η αυστριακή προεδρία προσπαθεί στα δυο πρώτα Συμβούλια της ΕΕ λίγο πριν το Σεπτέμβριο να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Και τούτο διότι και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την κατάσταση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και της Λιβύης.

Στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή 31 Αυγούστου έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η πΓΔ της Μακεδονίας και η Σερβία. Επίσης, έχει προσκληθεί εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria