«Πράσινο φως» για τη δόση των 15 δισ. - OlaDeka

«Πράσινο φως» για τη δόση των 15 δισ.

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης επί μνημονίων, ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σήμερα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό όσους είχαν σπεύσει να κάνουν λόγο προ 2,5 εβδομάδων για «κόλλημα» της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά είχε «καλύψει» το κενό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε από το «πάγωμα» του ΦΠΑ σε 5 νησιά που «σήκωσαν» το βάρος του προσφυγικού, με ισοδύναμα μέτρα.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δίνει στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαικού Μηχανισμού, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τη χώρα μας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Βερολίνου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz για τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο, όπου η επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης, σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Νέα μέτρα για το χρέος αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη, παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει πως η ελάφρυνση μπορεί να μην είναι αρκετή για να καταστήσει βιώσιμο, μακροπρόθεσμα (μεσοπρόθεσμα και μέχρι το 2038 κρίνεται βιώσιμο), το ελληνικό χρέος, σχολιάζοντας ότι θα ληφθούν και νέα στο μέλλον αν χρειαστεί. Χθες, η εκπρόσωπος της Commission Mina Andreeva δήλωσε πως οι προβλέψεις του IMF για την Ελλάδα είναι «μονίμως απαισιόδοξες» και πως το Ταμείο χρειάστηκε στο παρελθόν να τις αναθεωρήσει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει την εκτίμησή τους και εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής», δήλωσε. «Όμως έχουμε επίσης πει πως θα το ξαναεξετάσουμε το 2032», συμπλήρωσε.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria