ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: ΛΑΜΠΡΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - OlaDeka

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: ΛΑΜΠΡΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε επί τη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών Καστοριέων συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, οι οποίοι προσκύνησαν τον Επιτάφιο της Παναγίας αλλά και τη θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, η οποία φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και ερμήνευσε έναν λόγο του Αγίου Γερμανού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως για την Θεοτόκο, που λέγει : «Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ.

Συ ει της αναπλάσεως του Αδάμ η ζύμη. Συ ει των ονειδισμών της Εύας η ελευθερία.

Εκείνη η μήτηρ χοός• συ μήτηρ φωτός. Εκείνης η μήτρα, φθοράς• η δε ση γαστήρ, αφθαρσίας. Εκείνη θανάτου κατοίκησις• συ μετάστασις από θανάτου. Εκείνη βλεφάρων καταχθονισμός• συ γρηγορούντων οφθαλμών ακοίμητος δόξα. Εκείνης τα τέκνα, λύπη• ο δε σος Υιός, παγγενής χαρά. Εκείνη ως γη ούσα εις γην παρήλθε• σθ δε Ζωήν ημίν έτεκες, και προς την ζωήν επανήλθες, και Ζωήν τοις ανθρώποις, και μετά θάνατον, προξενείν κατήσχησας».

Και έκλεισε ο Μητροπολίτης Καστορίας τον λόγο του μιλώντας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, προτρέποντας τους πιστούς να ευχαριστήσουμε την Παναγία μας για το δώρο που έκανε στους Έλληνες την παραμονή της Κοιμήσεώς της.

Και ευχήθηκε να βρίσκεται πάντοτε φύλακας και αρωγός στη ζωή των Ελλήνων και να προστατεύει την πολύπαθη Πατρίδα μας.

Τέλος, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Πορφύρας, στους δρόμους της πόλης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria