Κατακρημνίζεται για έκτη μέρα η τουρκική λίρα - OlaDeka

Κατακρημνίζεται για έκτη μέρα η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την υποχώρησή της έναντι του δολαρίου για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ υποχωρούν και τα κυβερνητικά ομόλογα καθώς συνεχίζεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας λόγω της κράτησης ενός Αμερικάνου πάστορα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 1,9% τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά της λίρας καθώς και η δύναμη του δολαρίου επιβαρύνουν τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, ανέφερε στο Bloomberg αναλυτής που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και o Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία θα ανταποδώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε δύο υπουργούς του, στην αγορά επικρατεί η εκτίμηση που η ένταση θα αποκλιμακωθεί. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύω πως οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ θα «αφήσουν πίσω τους πολλές από τις διαφορές τους» σύντομα, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως σημάδι πως θα καταλαγιάσει μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει πιο προσεκτική γλώσσα», αναφέρουν αναλυτές της Global Securities από την Κωνσταντινούπολη. «Φαίνεται πως υπάρχει ακόμη χώρος για μια διπλωματική έξοδο από την κρίση, αν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο η λίρα θα ανακάμψει γρήγορα», αναφέρουν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας.

Η λίρα έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πιέσεις από το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 26% έναντι του δολαρίου φέτος, κάνοντας πιο δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων που έχουν πάρει σε ξένο νόμισμα οι τουρκικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Επιπλέον αυξάνονται και οι πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανεβάσει τα επιτόκια.

Η τουρκική λίρα στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας κατέγραφε πτώση 1,8% στα 5,1720 δολάρια. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου την ίδια ώρα ανέβαινε κατά 64 μονάδες βάσης στο 19,83%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria